33 weeks – hypnobirthing

Ναι, το ξέρω περνάνε πάρα πολύ γρήγορα!
Αυτή την εβδομάδα δεν έχω ιατρικά ραντεβού και προσπαθώ να προχωρήσω το γραφείο όσο γίνεται.
Η μικρή κινείται πια όλο και πιο εντυπωσιακά. Φτάσαμε το στάδιο που βλέπεις τις κινήσεις της να σπρώχνουν το δέρμα. Τα βράδια κάνουν τον Φιλ και γελάει. Την ημέρα απλά με γαργαλάει και με τραβάει τόσο που λέω πάει θα με παραμορφώσει!

Το Σάββατο είχαμε και το τελευταίο κομμάτι του hypnobirthing course. Αν δεν γνωρίζετε τί ακριβώς είναι αυτό θα πω δυο λόγια. Είναι η λογική του γεννάω με όσο δυνατόν λιγότερα φάρμακα έχοντας μάθει να ελέγχω τον πόνο ουσιαστικά με το μυαλό και την ύπνωση. Ήταν ένα course που μας έφερε πάρα πολύ κοντά σαν ζευγάρι. Μιλήσαμε για τις διάφορες αναπνοές και χρησιμοποιόντας τεχνικές ύπνωσης, δώσανε παραδείγματα στους συντρόφους για το ποιός είναι ο ρόλος τους κατά τη διάρκεια του τοκετού. Χωριστήκαμε σε ομάδες άντρες και γυναίκες και καταγράψαμε τους φόβους μας και μετά μιλήσαμε για αυτούς, τους αναγνωρίσαμε και σαν ομάδα προσπαθήσαμε να δούμε αν και πού έχουν βάση και από πού προέρχονται. Κάναμε αρκετή ώρα ύπνωση, η διαδικασία δηλαδή που κλείνεις τα μάτια ξαπλώνοντας και με τα λόγια της η αρχηγός του γκρουπ σε καθοδηγεί σε διάφορα μέρη. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία για μας. Αυτό που έγινε ήταν ότι εκεί που και οι δύο τρέχαμε με δουλειές, παιδί και τα καθημερινά, ξαφνικά καθήσαμε και αφιερώσαμε χρόνο μόνο στους δυο μας και τον γεγονός του ερχομού αυτού του μωρού. Όχι το μέλλον της και πώς θα τα βγάλουμε πέρα αλλά τη γέννα αυτή καθ αυτή.

Για μας βέβαια που ήταν το δεύτερο παιδί πολλά μας φαινόντουσαν άκυρα και κρυφογελάγαμε. Έχοντας όμως περάσει καισαρική με ολική νάρκωση στην Ελλάδα, αποβολή και τόσα χρόνια προσπάθιας μάλλον είχαν μαζευτεί πολλές και βαθιές οι αγωνίες σε όλους μας και εν κατακλείδι ήταν όντως μεγάλη βοήθεια. Η αλήθεια είναι πως το target group του hypnobirthing είναι οι πρώτη φορά έγκυες. Σε εκείνες μάλλον είναι πιο εύκολο να εξειδανικεύσεις μια κατάσταση όπως η γέννα. Ίσως όμως και να το χρειάζεσαι αυτό γιατί διαφορετικά μπορεί να σε κυριεύσει ο φόβος. Εγώ με την πρώτη γέννα είχα τόσες άλλες αγωνίες καθώς και καμία φίλη που να έχει γεννήσει που είχα τυφλή εμπιστοσύνη σε ό,τι μου λέγανε. Τώρα έχοντας ζήσει τον Αλέξανδρο τα τελευταία 7μιση χρόνια ξέρω πως, ενώ είναι πολύ σημαντική η αρχή, η καθημερινότητα έχει διαφορετικά επίπεδα και ποιότητες δυσκολίας και στην τελική πρέπει να είσαι αρκετά boho σε κατάσταση χίπι για να αποδεχτείς όλα αυτά όπως στα παρουσιάζουν. Έχοντας και μια πολύ καλή φίλη γυναικολόγο η οποία απλά γέλασε με την καρδιά της όταν της είπα πως θα πάμε σε τέτοιο course, δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να μην δεχτούμε την ιατρική επέμβαση κάτι που ουσιαστικά έρχεται σε αντίθεση με την λογική του hypnobirthing.

Το άλλο πάρα πολύ θετικό που πήραμε από τα μαθήματα είναι η συνειδητοποίηση των πόσων επιλογών έχουμε. Τα πάντα, από το πού ακριβώς θα γεννήσω (στο σπίτι, στο birthing centre που είναι δίπλα στο νοσοκομείο ή στο νοσοκομείο), αν θέλω καισαρική, έως τις βαθμίδες βοήθειας με τον πόνο είναι όλα επιλογή του ζευγαριού και το σύστημα σε στηρίζει όποια και αν είναι η επιλογή σου. Αυτό είναι κάτι που, ενώ το ήξερα θεωρητικά, τώρα αρχίζω να συνειδητοποιώ το πρακτικό κομμάτι του και πραγματικά χαίρομαι πολύ που δεν είμαι στην Ελλάδα αυτή την φορά. Η μόνη επιλογή που είχα με τον Αλέξανδρο στην Αθήνα ήταν ποιό γιατρό να επιλέξω και αυτό ήταν πάρα πολύ κουραστικό γιατί για όλους τους γιατρούς ακούς τα θετικά και τα αρνητικά αλλά το κομμάτι που αφορά εσένα και τις επιλογές σου δεν το αγγίζουν εξ αρχής. Τίποτα από τα πρακτικά δεν ήταν επιλογή μου, όλα ήταν επιλογή του γιατρού. Δεν υπήρξε ξεκάθαρη κουβέντα για το τί είδος νάρκωσης να επιλέξουμε, ποιά είναι τα θετικά και ποιά τα αρνητικά της κάθε επιλογής και ποιές οι επιπτώσεις στο μωρό για το κάθε είδος γέννας.

Κατά τα άλλα, πήραμε λίκνο για δίπλα από το κρεβάτι και μας θεωρώ πια έτοιμους για την άφιξη της μικρής παρόλο που πρέπει να γίνουν ένα σωρό ανακατατάξεις για να χωρέσει στο σπίτι μας. Ειλικρινά με αυτό το μωρό, και παρόλο που τα περισσότερα πράγματα τα έχουμε δώσει εδώ και καιρό, είμαστε πολύ χαλαροί για το πρακτικό κομμάτι. Ίσως να έρθει η μικρή και να γελάω με την αφέλειά μας και το πόσα έχουμε ξεχάσει! Ας είναι! Ας έρθει να μας τα θυμίσει!

Προς το παρόν κάνουμε τις διακοπές μας μέσα από τα ηχητικά αρχεία που μας δώσανε στα μαθήματα και κατά την διάρκεια των οποίων πρέπει να μεταφέρεσαι σε κάποια παραλία, κάποιο λιβάδι, κάποια θάλασσα… Ξυπνάς ξεκούραστος! Αν έχουν σφίξει τα ζωνάρια οικονομικά σας το συνειστώ για διακοπές! Και μετά ξυπνάς με τον σύντροφό σου και ανταλάζεις προορισμούς. Θυμίζουμε ο ένας στον άλλο παραλίες που έχουμε πάει και άλλα τέτοια που μας διασκεδάζουν.

2 thoughts on “33 weeks – hypnobirthing

 1. Γεια σου Ελίζα!
  Ολυμπία από Ελλάδα!
  Σε παρακολουθώ όλον αυτό τον καιρό,θελω να σου γράψω συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σου,αλλα δεν ξέρω πως στην ευχή ποτέ δεν έχω χρόνο😋
  Σήμερα λοιπόν με αυτό σου το ποστ με γυρισες πίσω 23 ολοκληρα χρονισ,στην γέννηση της κόρης μου!
  Ήμουν πολύ τυχερή με τον γιατρό μου(τότε δεν το ήξερα,τωρα διαβάζοντας ιστορίες γεννήσεων το αντιλαμβάνομαι όλο και περισσότερο)
  Επίσης είχα μία μαία,συσταση του γιατρού μου,που ήταν από τις πρώτες μαίες που εφάρμοζαν την ψυχοπροφυλακτικη στον τοκετό!
  Κοινώς κάτι σαν το δικό σας hiynobirhing!
  Χωρίς καθόλου φάρμακα,χωρις επισκληριδιο,και το κυριότερο με το μωρό πάνω μου στο στήθος από την πρώτη στιγμή!
  Αφού το είδε ο παιδίατρος και αφού εγώ είχα κάνει ένα ντους στο χειρουργείο μου το εδωσαν κι ανεβηκα στο δωμάτιο με τα πόδια!
  Και δεν ήταν εύκολη γέννα,4450 gr η μικρή και 55 πόντους!
  Και οι δύο γέννες μου ήταν καταπληκτικές εμπειρίες!
  Σου εύχομαι να έχεις κι εσύ μία όμορφη γέννα και κυρίως ένα γερό μωρό στην αγκαλιά σου!
  Πάντα σε σκέφτομαι και πάντα απολάμβανω να διαβάζω το blog σου!
  Φιλια από την Ελλάδα!

  1. Καλησπέρα Ολυμπία! Ειχα πάει κι εγώ στα μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής στο Έλενα! Ήταν όντως πολύ ενημερωτικά και κρίμα που δεν τα γνωρίζει ο κόσμος. Πάντως δεν έχουν καμία σχέση με την υπνωση κατά την διάρκεια τοκετού. Μιλάμε για πολύ διαλογισμό και ούτε παυσίπονο στην δεύτερη περίπτωση!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s