Dover Castle, Dover Cliffs (Ντόβερ)

Αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι πια πολύ περίπλοκη συναισθηματικά περίοδος και αισθάνομαι πως γίνονται πολλές αλλαγές, ζύμωμα μέσα στον κάθε ένα μας, τον Phil, εμένα αλλά και τον Αλέξανδρο. Είναι δύσκολο να γράφω στο μπλογκ ξέροντας πως είναι πολύ περισσότερα αυτά που θα ήθελα να καταγράψω εαν το μπλογκ ήταν όντως προσωπικό ημερολόγιο. Προς το παρόν θα σταθώ στα εξωτερικά, την καταγραφή κάποιων εκδρομών και περιστατικών. Άλλωστε παρατήρησα κοιτάζοντας παλλιότερες αναρτήσεις ότι πολλά μικρά, απλά στιγμιότυπα καταγεγραμένα χωρίς το βαθύτερο background, θυμίζουν πολύ καλά κάποιες καταστάσεις. Αυτά για μένα, σαν σημείωμα στον εαυτό μου στο μέλλον για να μην αναρωτιέμαι πώς την πέρασα αυτή τη φάση, έαν ξεχνιέται δηλαδή που μου το εύχομαι.

Τον τελευταίο χρόνο (ή μήπως δύο, δεν θυμάμαι) η δουλειά έχει καταλάβει όλες μας τις ώρες και τα Σαββατοκύριακα. Αισθάνομαι πολύ τυχερή που είμαστε στο ίδιο επάγγελμα και καταλαβαινόμαστε. Γιατί και το γραφείο μας, όπως και η ζωή μας είναι σμιλεμένη παράλληλα σε ακόμα περισσότερες πτυχές, και αυτό έχει τελικά ένα μοίρασμα άλλο, ποιοτικό, ολοκληρωτικό. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε, το βλέπουμε και οι δύο, είναι ο χρόνος εκτός επαγγέλματος που τήνει να εξαφανιστεί. Κι έτσι, για το ξέσπασμα, αλλά και γιατί εαν καθήσουμε στο σπίτι θα το γυρίσουμε στη δουλειά, το έχουμε ρίξει στις εκδρομές.

Αυτές οι αναρτήσεις είναι γραμμένες έχοντας κατά νου και την Μαριάννα και τον Νικόλα που μας επισκέφτηκαν σε αναζήτηση του Μεσαιωνικού Λονδίνου! Enjoy!

Dover Castle, Dover Cliffs.
Την προηγούμενη Κυριακή ξεκινήσαμε για το Dover. Δεν το είχαμε ψάξει πολύ, πάντα ήθελα να δώ τις λευκές χαράδρες του Dover, και έτσι ξεκινήσαμε. Από το Greenwich που μένουμε, και λόγω των γρήγορων αυτοκινητόδρομων, είναι μόλις 1 ώρα και κανένα τέταρτο. Είχαμε στον νου μας να περάσουμε μία γρήγορη το κάστρο και μετά να περπατήσουμε στην χαράδρα. Το κάστρο όμως ήταν τελικά πολύ μεγαλύτερο, πολύ πιο καλοδιατηρημένο και πιο ενδιαφέρον από ότι περιμέναμε οπότε καταλήξαμε τον περισσότερο καιρό να τον περάσουμε εκεί.

Dover map

To Dover είναι ένα από τα πιο γνωστά μέρη της Αγγλίας! Και πώς να μην είναι! Είναι το λιμάνι που αράζουν τα πλοία από την Γαλλία, από ολόκληρη την Ευρώπη! Μέχρι να γίνει το υποθαλάσσιο τούνελ, ο ομφάλιος λώρος της Βρετανίας με την Ευρώπη, το λιμάνι του Dover δέσπωζε σαν τον άρχοντα των λιμανιών στην περιοχή. Όχι ότι η Αγγλία δεν έχει άλλα μεγάλα λιμάνια, όπως το Hull ή το Liverpool, όμως το Ντόβερ είναι εκείνο που μεταφέρει τον πολιτισμό της Ευρώπης. Τα υπόλοιπα λιμάνια είναι όλα βιομηχανικά, εμπορικά. Το Ντόβερ όμως πηγαινοφέρνει Βρετανούς, Γάλλους Βέλγους και Γερμανούς τουρίστες!

Η υπέροχη φωτογραφία είναι του John Hawkes ενός φωτογράφου που ειδικεύεται στις φωτογραφίες από ψηλά. Αξίζει να δείτε την ιστοσελίδα του! http://www.jasonhawkes.com/

Είναι ένα από τα καλοδιατηρημένα κάστρα της Αγγλίας. Το νότιο μέρος την Αγγλίας και όλη η ακτογραμμή έχει έναν μεγάλο αριθμό κάστρων. Ειδικά στον νότο, όπου αποτελούσε την πιο προσβάσιμη μεριά της Αγγλίας, οι βασιλιάδες ανά τα χρόνια φτιάχνανε κάστρα για να αμηνθούν. Το κάστρο του Ντόβερ είναι ένα από τα πιο σημαντικά και ξεκίνησε με το κύριο, τετράγωνο κτηριο, μετα από καιρό προστέθηκε η πρώτη γραμμή των τοιχών και σε επόμενη εποχή, και ενώ το κάστρο πια λειτουργούσε σαν μία μικρή πόλη, προστέθηκε περιμετρικά και τα επόμενα τοίχη.

Οι φωτογραφίες λίγο ανακατεμένες, όπως και η επίσκεψή μας.

 

Dover Castle 14
Η χαρά του μικρού είναι να μπαίνει μέσα στα παραθυράκια του κάστρου!

 

Το κάστρο όπως και τα περισσότερα μνημεία στην Αγγλία (όχι όλα γιατί κάποια έχουν πουληθεί από την βασιλική οικογένεια ανά τα χρόνια) διατηρούνται από το English Heritage. Είναι ο οργανισμός που έχει αναλάβει την συντήρηση αλλά και την ανάδειξη των μνημείων αυτών. Τα έσοδα της συντήρησης έρχονται από την είσοδο αλλά και τις συνδρομές του κοινού. Αποφασίσαμε ότι τώρα που ο Αλέξανδρος είναι σε ηλικία που χαίρεται τις εκδρομές και τέτοιου είδους μέρη, είναι καλή ευκαιρία να πάρουμε την ετήσια συνδρομή που σου δείνει πρόσβαση σε όλα αυτά τα μέρη στην Βρετανία. Σας προειδοποιώ, λοιπόν, θα δείτε πολύ κάστρο στις αναρτήσεις μας! χα!

Dover Castle 16
Εντυπωσιακά πολύ ήταν τα ολογράμματα σε διάφορες μεριές των κάστρων όπου, σαν φαντάσματα, μιλούσαν εκεί που δεν το περίμενες για τα δικά τους. Στην ηχογράφιση είχαν βάλει και ήχους της εποχής, άλογα, κάρα να περνάνε. Πραγματικά πολύ ωραίος τρόπος για να ζωντανέψει το κάστρο στο μυαλό μας!

Dover Castle 5

Παρά τις δυσκολίες, είχαν φροντίσει ώστε να υπάρχει πρόσβαση στα βασικά μέρη του κάστρου για όλους. Άτομα με ειδικές ανάγκες, καροτσάκια κτλ. Επίσης, έξυπνη είναι η γραμμή που έχει ακολουθήσει το English Heritage στις προσθήκες που έχει κάνει στο κάστρο. Από πάνω βλέπουμε μία από τις εισόδους, όπου έχει δημιουργηθεί προθάλαμος  με γιαλύ. Έτσι υπάρχει και η προστασία από τις καιρικές συνθήκες αλλά με έναν πολύ διακριτικό τρόπο ώστε να μην διακόπτεται το ταξίδι στον χρόνο.

Dover Castle 19

Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε και στους δύο παγκοσμίους πολέμους όπου στο χαμηλότερο τμήμα, μας είπαν πως είχαν στηθεί οχυρά για να χτυπάνε τα αεροπλάνα που βομβαρδίζανε την Αγγλία.

Dover Castle Kitchen 4

Η θέα της πόλης Ντόβερ από το ψηλότερο μέρος του κάστρου.

Dover Castle 1

Ανεβοκατεβαίνοντας τις σκάλες η εναλλαγή φωτός και σκοταδιού ήταν εντυπωσιακή.

Dover Castle 2

Στο κύριο μέρος του κάστρου είχαν στήσει τα δωμάτια όπως ήταν εκείνη την εποχή. Μέλη του English heritage ήταν εκεί για να μας λύσουν ερωτήσεις, αλλά και να μας δείξουν διάφορα πράγματα όπως ένα σκάκι που ένας από τους βασιλείς είχε φέρει από την Ινδία και το οποίο είχε ελέφαντες αντί για στρατηγούς.

Dover Castle 3  Dover Castle 6

Σε διάφορους τοίχους του κάστρου προβάλονταν μικρά βίντεο με την ιστορία του κάστρου. Εδώ να πούμε πως η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι απλή και η διήγηση έτσι που να μην σε κουράζει με υπερβολικές χρονολογίες. Επίσης οι υπότιτλοι υπάρχουν για τα άτομα με βαρυκοήα.

Dover Castle 8 Dover Castle 11

Στο υπόγειο η κουζίνα ήταν ετοιπωσιακή! Είχαν φροντίστει ώστε να υπάρχει μια αναπαράσταση του τί και πώς μαγείρευαν εκείνη την εποχή.

Dover Castle Kitchen Dover Castle Kitchen 2IMG_8961

Η φωτιά για τα τσουκάλια αλλά και την σούβλα. Θυμήθηκε ο Αλέξανδρος τα πασχαλινά του καθήκοντα!

IMG_8974

Dover Shop 3

Τελικά, και αφού φάγαμε στο καφέ (baked patatoes with chilly corn carne, που είχα να φάω από φοιτήτρια!) περάσαμε μία από το μαγαζάκι! Αυτά τα μαγαζάκια του English Heritage είναι για πολλά ψώνια. Τί να πρωτοδει και να πρωτοψωνίσει κανείς… Χειροποίητα τοπικά γλυκά και δημιουργήματα, βιβλία και παιχνίδια για όλες τις ηλικίες. Πήραμε (άλλο ένα) σπαθί (όποιος θέλει να έρθει για ξιφομαχίες ας κοπιάσει!) και chutney.

Dover Shop 2

Η στολή που υποσχεθήκαμε στον Αλέξανδρο ότι θα πάρουμε την επόμενη φορά αν διαβάζει κάθε μέρα. Νόμιζα πως θα το ξεχνούσε γιατί έχει ήδη στολή, αλλά τελικά φροντίζει να μου υπενθυμίζει καθημερινά. Μάλλον πρέπει να ξανάρθουμε! Άλλωστε δεν περπατήσαμε ούτε το μισό κάστρο!

Dover shop

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s