Περί Αρχιτεκτονικής: Η αναθεώρηση.

Στην Αγγλία το σύστημα της πολεοδομίας βασίζεται, σε τρία πράγματα θα μπορούσε να πει κανείς: την γραμμή και τις που χαράζει ο κάθε δήμαρχος με την ετήσια αναφορά του εντοπίζοντας τα σημεία επιθυμιτής ανάπτυξης, τις πολεοδομικές αρχές και την γνώμη των κατοίκων της περιοχής. Για την ακρίβεια, η γνώμη των κατοίκων της περιοχής έχει να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια επενδυτών με αποτέλεσμα πολλές ιδέες να έχουν χαθεί.

Δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες γιατί φαντάζομαι δεν σας ενδιαφέρει. Πρότινως όμως δημοσιεύτηκε μια αναφορά-έρευνα του Αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Sir Terry Farrell μέσα από την οποία επανεξέταζε το υπάρχον πολεοδομικό σύστημα της Βρετανίας. Είναι μία αναφορά πολύ πρωτότυπη και κάποιες από τις προτάσεις που αναφέρει είναι καλό να τις δούμε χωρίς σύνορα.
Architecture and Education
“Ο τρόπος με τον οποίο σμιλεύουμε το φυσικό μας περιβάλλον οφείλει να διδάσκεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς στα σχολεία εάν θέλουμε να μεταδώσουμε τη σημασία και τον ρόλο του υλικού, χτισμένου περιβάλοντος στην υγεία μας και την ευεξία μας – κοινωνικά, οικονομικά, περιβαντολλογικά και πολιτισμικά. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα πάντα από αισθητική και βιωσιμότητα στο “σπίτι σας, το δρόμο σας, την γειτονιά σας, την πόλη σας”, όπου το μικρότερο κομμάτι, το σπίτι και ο δρόμος σας, συλλογικά φέρνουν τεράστιες εισφορές στο μέλλον του πλανήτη. Η Αρχιτεκτονική, το υλικό περιβάλλον και η κατανόηση του place* πρέπει να διδάσκονται μέσα από πολλά διαφορετικά μαθήματα συμπεριλαμβανομένου της τέχνης, του design, γεωγραφίας, ιστορίας και άλλα θέματα (τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά) και όχι σαν ένα μάθημα μόνο. Ο σκοπός είναι οι νέοι να αναπτύξουν όσο πιο δυνατόν πιο ευρεία δημιουργηκότητα και την ικανότητα να λύνουν προβλήματα, που είναι απαραίτητα στις δημιουργικά επαγγέλματα, και να αναπτύξουν μία κατανόηση του τί ακριβώς κάνουν τα κατασκευαστικά επαγγέλματα.”

*Στην αναφορά του ο Terry Farrell ονομάζει Place μια ολιστική προσέγγιση του υλικού περιβάλλοντος την πολαιοδομία, την διαμόρφωση εξωτερικού χώρου, την Αρχιτεκτονική, την συντήρηση κτηρίων και την μηχανική.

Ίσως όλα αυτά να σας ακούγονται ξένα, ή πολύ θεωρητικά. Όμως η πραγματικότητα είναι πως ζούμε μέσα σε κτήρια, περιβαλλόμαστε από κτήρια και ενώ στην καλύτερη περίπτωση αυτά είναι χρηστικά, ελάχιστα από αυτά μας ικανοποιούν. Γιατί δεν υπάρχει η απαραίτητη μόρφωση του τί ακριβώς μας ικανοποιεί και πώς θα μπορούσε κανείς να το επιτύχει αυτό. Πάρα πολύ συχνά στο γραφείο μας έχουμε πελάτες που μας δείχνουν ένα περιοδικό και λένε, “να αυτό θέλω, ακριβώς.  Κάντο μου.” Μία ωραία εικόνα, μια φανταστική φωτογραφία είναι πολύ μακριά από την ικανοποίηση που σου προσφέρει ένας χώρος σχεδιασμένος ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ. Δυστυχώς, αυτό που βλέπω γύρω μου είναι πάρα πολύς κόσμος που απλά συμβιβάζεται με το εύκολο. Δεν είναι επειδή δεν θέλει το καλύτερο. Είναι επειδή δεν γνωρίζει το καλύτερο. Αυτή η παιδεία, η εκπαίδευση του να βλέπουμε το περιβάλλον με τα μάτια ανοιχτά, πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία.

Η αναφορά προχώρησε σε προτάσεις.

Architecture and Education 2

Κάποιες από αυτές είναι
*  η σύσταση διοικητικών ομάδων από παιδιά καθώς και την σύσταση panel (ομάδων μελέτης και θεώρησης) από παιδιά οι οποίες θα επανεξετάσουν το τοπικό τους περιβάλλον ή σχολικό κτήριο μέσα από τις οδηγίες που δίνονται στο κομμάτι design quality της αναφοράς.
* τα ιδρύματα Place να διοργανώνουν διαγωνισμούς για μαθητές secondary school (γυμνασίου, λυκείου) και σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας να εκθέτουν τις δημιουργίες τους και τις ικανότητές τους.

Η αναφορά του Terry Farrell αγγίζει πάρα πολλά άλλα κομμάτια που έχουν αποσιωπηθεί με τον καιρό. Κάποια από αυτά δεν σας ενδιαφέρουν γιατί αφορούν το δικό μας σύστημα εδώ. Κάποια άλλα, καλό θα ήταν να τα σκεφτούν πολύ σοβαρά και άλλες χώρες. Η αναφορά δεν είναι νομοθεσία. Για να υλοποιηθούν οι αλλαγές αυτές θα πάρει χρόνια και ίσως και να μην γίνουν ποτέ για πολιτικούς/οικονομικούς λόγους. Όμως τα συμπεράσματα της αναφοράς είναι πολύτιμα και έχουν ανοίξει ήδη πολλά μάτια.

Δεν ξέρω αν όλα αυτά σας φαίνονται αδιάφορα, ή ενδιαφέροντα αλλά χωρίς συνέχεια. Το περιβάλλον που μας περικλύει ευθύνεται για πολλά! Για την διάθεσή μας, την ζέστη μας και την δροσιά μας, την οικονομία μας. Καλό θα ήταν να μαθαίναμε όλοι λίγα πράγματα παραπάνω για αυτό. Η τεχνολογία προχωρά, τα υλικά αλλάζουν συνεχώς, το ίδιο θα έπρεπε και οι επιλογές μας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s