Amsterdam: Ένα Σαββατοκύριακο τουρισμού – Μέρος 3ο (και τελευταίο)

Έχω ξαναμιλήσει για το γκρουπάκι στο facebook Ελληνίδες μαμάδες ανά τον κόσμο. Λοιπόν, μέσα από αυτό το γκρουπάκι που έχει πολύ κέφι, πέρα από την παρεούλα και την κατανόηση που υπάρχει αφού μοιραζόμαστε όλες το εξωτερικό και την μητρότητα, έχει αναπτυχθεί μεγάλη αλληλεγγύη. Σε διάφορα έχουμε σταθεί η μία στην άλλη ουσιαστικά και όχι απλά με λόγια. Το άλλο δε που είναι απίθανο, είναι ότι όπου και να ταξιδέψεις έχεις έναν και παραπάνω ανθρώπους να συμβουλευτείς! Έτσι πριν ξεκινήσουμε μίλησα με τις Ελληνίδες του Άμστερνταμ οι οποίες μου δώσανε πάρα πολλές συμβουλές για την πόλη! Τόσες που αισθάνθηκα οικεία με το μέρος! Μία από αυτές ήταν για το μουσείο Stedelijk. Πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Σοφία γιατί μας το πρότινε και ήταν σαν να μας ήξερε! Τόσο μέσα έπεσε! Ήταν πράγματι το μουσείο που αγαπήσαμε πιο πολύ!

Το υφιστάμενο κτήριο ήταν ένα παλιό κλασσικό κτήριο στο οπόιο πρόσφατα έχει προστεθεί μία πολύ μοντέρνα επέκταση για να στεγάσει την κύρια είσοδο, βοηθητικούς χώρους μαγαζάκι και γκαρνταρόμπα. Η νέα είσοδος είναι από την μεριά του πάρκου και έχει δώσει νέα πνοή, σαν να το έχει μεταφέρει ανά τους αιώνες στην σύγχρονη εποχή. Παράλληλα το παλιότερο κομμάτι του μουσείου είναι ο κύριος εκθεσιακός χώρος. Κρατάει όλη την ουσία, την γνώση, έργα ανθρώπων που ανήκουν σε άλλες εποχές, όχι απαραίτητα τόσο παλιές όσο το παλιό ούτε το καινούριο κτήριο. Θα έλεγε κανείς πως στο μουσείο Stedelijk  έρχεσαι σε επαφή με τρείς περιόδους: Εκείνη που χτίστικε το παλιό κτήριο, τον εικοστό αιώνα στον οποίο ανήκουν τα εκθέματα των περισσότερων καλλιτεχνών και τον 21ο αιώνα ο οποίος σε καλωσορίζει με την καινούρια είσοδο.

Amsterdam 21
Το γιάλινο κουτί στεγάζει την είσοδο με ασανσέρ.

Τα μαγαζάκια, η γκαρνταρόμπα και το σημείο πληροφοριών όλα σε ανοιχτό πλάνο, χωρίς ενδιάμεσα χωρίσματα.

Amsterdam 32

Amsterdam 25
Εδώ το παλιό κτήριο βαμένο και σε ποπ έκδοση. Ειλικρινά, δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο στην Αγγλία. Σε εμάς εδώ το κομμάτι της συντήρησης διατηρηταίων κτηρίων είναι πολύ συντηρητικό. Μπορώ να φανταστώ πολλάπλά εγκεφαλικά εάν τους πρότινες να βάψεις άσπρες όλες τις λεπτομέρειες του κτηρίου! Φαίνεται οι Ολλανδοί είναι πολύ πιο φιλοσοφιμένοι και σε αυτό.
Amsterdam 26
Ο χώρος για οικογένειες. Οι τόιχοι είναι μαγνητικοί και τα σχήματα μαγνήτες που θυμίζουν Candinsky. Τα παιδιά καλούνται να τα βάλουν όπως θέλουν εκείνα.
Amsterdam 27
Εδώ αμφιθεατρικός χώρος με τηλεοράσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, σαν να αποδέχονται ότι τα παιδιά αποκλείεται να μένουν απλά στα σκαλάκια, με ενημερωτικό child friendly υλικό.
Amsterdam 29
Στην είσοδο του μουσείου πήραμε τον ηχητικό οδηγό. Για τα παιδιά ήταν ξεχωριστή ηχογράφιση από άλλα παιδιά αλλά και με παιχνίδια. Καλούντουσαν να βρούν ένα σιγκεκριμένο σήμα δίπλα από τους πίνακες και να πατήσουν τον αριθμό του πίνακα.
Amsterdam 28
Δεν ξέρω ακριβώς τί έλεγε η ηχογράφιση του Αλέξανδρου, αλλά ανα διάφορες φάσεις τον έβλεπα να πηγαίνει σε σιγκεκριμένα σημεία του δωματίου, να γυρνάει γύρω γύρω από τα αγάλματα, να φωνάζει λεξούλες.
Amsterdam 30
Εάν βρεθείτε στο μουσείο αξίζει σίγουρα η ηχογραφιμένη ξενάγηση. Με ένα παιδικό παίρνεις και των ενηλίκων με μειωμένη τιμή, έτσι μας ήρθαν στα 2,50ευρώ η κάθε συσκευή.
Amsterdam 31
Το μουσείο κάλυπτε την μοντέρνα εποχή. Από ζωγράφους, γλύπτες, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές. Ήταν πραγματικά ένα υπέροχο μουσείο και το χαρήκαμε όλοι πάρα πολύ!

  

Ήταν επίσης, πολύ όμορφο το γεγονός ότι όλα αυτά τα μουσεία που πήγαμε, κοιτάζανε όλα στο ίδιο πάρκο. Σαν μία πολιτισμική πλατεία στην οποία άπειρος κόσμος απλά καθόταν με το πικνικ τους.

Amsterdam 24Amsterdam 22

Τέλος, θέλω να μιλήσω πολύ για τα ποδήλατα στο Άμστερνταμ. Κυκλοφορούσαν παντού, μπορούσες να νοικιάσεις από σχεδόν παντού, ο κόσμος δεν φορούσε κανένα προστατευτικό! Ούτε κράνος, ούτε φωσφοριζέ αλλά και πάρα πολλά ποδήλατα ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΦΡΕΝΑ! Τόσα χρόνια στην χώρα που έχει εντριφίσει στο health and safety δεν μπορούσαμε παρά να κοιτάζουμε το φαινόμενο σαν να βλέπαμε εξωγίηνους! Αυτά τα ποδήλατα λέει (με ένημέρωσε μία άλλη Ελληνίδα μαμά από την Ολλάνδία, γειά σου Πηνελόπη!) έχουν την ανάποδη ορθοπεταλιά για φρένο. Είναι μεγάλο άνοιγμα ορίζοντα αυτό για το πώς τα πράγματα δεν είναι πάντα λειτουργικά με έναν σιγκεκριμένο τρόπο. Υπάρχουν και άλλες πόλεις που έχουν εφαρμόσει δικά τους συστήματα και λειτουργούν ουσιαστικά, με λιγότερα όχι και δίνοντας περισσότερη εμπιστοσύνη στους χρήστες. Εμείς εδώ στο Λονδίνο, συζητάμε για γρήγορες λωρίδες ποδηλάτων με έντονα χρώματα στο δρόμο και ποδηλάτες που έχουν εξοπλισμό που θα ζήλευε και ο Bradley Wiggins, όμως το σύστημα δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο φαίνεται να λειτουργεί στο Άμστερνταμ. Φύγαμε εντυπωσιασμένοι και γεμάτοι εικόνες, εμπειρίες και οικογενειακές αναμνήσεις. Έτοιμοι τώρα να αντιμετωπίσουμε τη δουλειά μπροστά μας.
Amsterdam 33

One thought on “Amsterdam: Ένα Σαββατοκύριακο τουρισμού – Μέρος 3ο (και τελευταίο)

  1. Πολύ ωραίο ακούγεται αυτό το μουσείο. Ελπίζω να βρεθεί ξανά η ευκαιρία να πάμε στο Άμστερνταμ και να το επισκεφθούμε.
    Απ’ όσο είδα και από εμάς, αυτοί οι ηχητικοί οδηγοί στα μουσεία τους είναι εξαιρετικοί και πραγματικά αξίζει να δώσεις τα έξτρα χρήματα για να τους πάρεις. Εμείς το κάναμε στο μουσείο VanGogh και η επίσκεψη απέκτησε έξτρα χρώμα και για μας και για τα παιδιά.
    Όσο για τα ποδήλατα, εγώ είχα τέτοιο ποδήλατο μικρή, αυτό με την “κόντρα” (έτσι το λένε το φρένο που το πατάς γυρνώντας αντίθετα τα πετάλια). Είναι σούπερ και μου πήρε χρόνο θυμάμαι να προσαρμοστώ στο επόμενο ποδήλατό μου που ήταν με τα κανονικά φρένα…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s