Amsterdam: Ένα Σαββατοκύριακο τουρισμού – Μέρος 2ο

Την δεύτερη μέρα στην Ολλανδική πρωτεύουσα την ξεκινήσαμε με το μουσείο του Van Gogh. Χαιρόμαστε πάντα να βρισκόμαστε σε μουσειακούς χώρους που είναι καλοσχεδιασμένοι. Το μοντέρνο κτήριο που στεγάζει τη δουλειά του διάσημου καλλιτέχνη έχει μία απλότητα στην περιήγησή του. Στη μέση ένα atrium ορατό από όλες τις εκθσιακές γωνιές σε καθησυχάζει για το πού βρίσκεσαι και πόσο μένει ακόμα. Όσο για τον καλλιτέχνη, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Η δουλειά του ήταν πρωτοποριακή για την εποχή του και τα εντονα χρώματα και οι χαρακτηριστικές του πινελιές τον έχουν κάνει αγαπητό στις τελευταίες γενιές. Κάθε φορά που σκέφτομαι τον Van Gogh λίγο σκοτίζομαι. Θυμάμαι το πόσο δυσκολεμένη ζωή είχε, πόσα από τα δημιουργήματά του ήταν προϊόν ανισσοροπίας και δεν μπορώ έτσι απλά να τον πω σαν “αγαπημένο μου” ζωγράφο. Πολλές φορές στην έκθεση με έπιασα να σκέφτομαι, χίλιες φορές να ήταν καλά κι ας μην κοιτάζαμε σήμερα τα δημιουργήματά του.

Amsterdam 19

Το μουσείο είχε φροντίσει και για τα παιδιά. Στην είσοδο έδιναν στα μικρά ένα φυλλάδιο όπου είχε παιχνίδια τύπου κρυμένου θυσαυρού. Λεπτομέρειες από πίνακες που έπρεπε να βρούνε, κομμάτια από πίνακες που έπρεπε να συμπληρώσουν κοιτάζοντας τον πίνακα και διάφορα άλλα. Ο Αλέξανδρος είχε πορωθεί! Έτρεχε με μανία, προσπαθούσε να διαβάσει τις οδηγίες, όσα δεν τα κατάφερνε με ρώταγε και γενικά του άρεσε πολύ. Μου έκανε πολύ εντύπωση μία από τις απαντήσεις που έδωσε. Η ερώτηση ήταν με βάση τον γνωστό πίνακα με τα λουλούδια. “Είναι αυτός ο πίνακας χαρούμενος ή στενάχωρος”. Ο Αλέξανδρος απάντησε αμέσως και με απολυτοσύνη
“It’s gloomy mummy! Definitely sad!”
“Γιατί το λές αυτό αγόρι μου?”
“Can’t you see them? They are dying mummy!” Τα λουλούδια πεθαίνουν μαμά… πόσο πιο διορατικά είναι τα παιδιά. Ομολογώ με σόκαρε η απάντησή του για έναν πίνακα γεμάτο χρώματα!

Vincent and Alexandros

Επόμενη στάση ήταν το μουσείο RIJK. Πολύ κοντά στο μουσείο Vang Gogh και φρεσκοανακαινισμένο όπως μας είπαν. Είναι κατά κάποιον τρόπο, και αν κατάλαβα καλά, η εθνική τους πινακοθήκη. Μέσα οι αιώνες ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια σου. Με βασικό στόχο να δούμε τους πίνακες του Rembrandt κινηθήκαμε σχετικά γρήγορα μέσα στο κτήριο. Και δεν μας απογοήτευσαν.

Amsterdam 14

Αυτό που είχαν κάνει και έδινε ιδιαίτερη φροντίδα στον επισκέπτη, ήταν ότι για τους σημαντικούς πίνακες είχαν πλαστικοποιημένα φυλλάδια με λεπτομέριες και πληροφορίες. Ήταν σαν να έχεις έναν ιστορικό τέχνης δίπλα σου!

Amsterdam 15

Όπως είπαμε το κτήριο ήταν ανακαινισμένο και παρόλο που ο αρχικός του χαρακτήρας παρέμεινε ο ίδιος, η κεντρική είσοδος, στεγάζεται σε ένα παλιότερο courtyard και είχε πολλά μοντέρνα στοιχεία που με την απλότητά τους υπογρμμίζανε την ομορφιά του υπάρχοντος κτηρίου.

Amsterdam 16

IMG_8140

Μετά από τις διάφορες περιηγήσεις και αφού μας ζάλισε στη γκρίνια εξέφρασε την επιθυμία ο μικρός να δούμε και τίποτα άλλο, αφήσαμε τα μουσεία και γυρίσαμε πίσω στον κεντρικό σταθμό για να πάρουμε το τουριστικό καραβάκι.

Amsterdam 13

 Amsterdam 10
Το Άμστερνταμ είναι όντως πολύ γραφικό…
Amsterdam 11

 

IMG_8184
Στο Άμστερνταμ υπήρχε μέχρι πρόσφατα μεγάλη έλλειψη από σπίτια. Αυτό ώθησε πολλούς να αγοράσουν βάρκες/σπίται, τα λεγόμενα barges, όπως λέμε στο Λονδίνο. Μερικά από τα πλεόμενα αυτά σπιτάκια ήταν πολύ μοντέρνα και μας εξέπλιξαν!

IMG_8194
IMG_8209

IMG_8253

Στην κάτω φωτογραφία το μουσείο Nemo σχεδιασμένο από τον Renzo Piano είναι ένα από τα μοντέρνα κτήρια που έχουν σημαδεύσει το Άμστερνταμ. Θέλαμε να πάμε, αλλά τελικά δεν μας βγήκε στο πρόγραμμα. Από το ίντερνετ είδαμε πως είχε πάρα πολλές διαδραστικές εκθέσεις για παιδιά. Σκεφτήκαμε όμως πως κάτι τέτοιο βρίσκουμε και στο Λονδίνο και προτιμήσαμε να δούμε άλλα σημεία της πόλης.
IMG_8260

One thought on “Amsterdam: Ένα Σαββατοκύριακο τουρισμού – Μέρος 2ο

  1. Σα να βλέπω το δικό μας ταξίδι!!! Εσείς το κάνατε απλώς πιο.. συμπυκνωμένο 🙂
    Πάντως το Nemo είναι απίθανο, δεν ξέρω αν έχει κάτι αντίστοιχο στο Λονδίνο, εμείς είχαμε βρει αντίστοιχο στο Κάρντιφ, αλλά πολύ πιο μικρό. Ίσως όμως ο Αλέξανδρος να είναι μικρός ακόμα. Ο κατω όροφος θα του άρεσε, αλλά πιστεύω θα το εκτιμήσει ακόμα περισσότερο, στο σύνολό του, όταν μεγαλώσει λίγο ακόμα. Ευκαιρία να ξαναπάτε!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s