Day Out: Hastings Castle

Τα τελευταία χρόνια ο Φιλ, ίσως επειδή δουλεύουμε και μέσα στο Σαββατοκύριακο πολλές φορές ξυπνάει ορεξάτος για εκδρομή. Τα έχει κοιτάξει όλα πριν ξυπνήσω. Τον καιρό, το μέρος, τί να κάνουμε, πόση ώρα είναι απόσταση. Και εννοείται ότι εμένα που δουλεύω από το σπίτι και πολλές φορές μου τη δίνει από τα ίδια και τα ίδια, με βολεύει πολύ η όρεξή του αυτή!

Έτσι την Κυριακή βρεθήκαμε στο Hastings, μία παραλιακή μικρή πόλη με βαρυσήμαντη ιστορία. Η οποία βέβαια, έχει ακόμα πιο χάρη όταν την βλέπει κανείς μέσα από τα μάτια μίας πολυεθνικής οικογένειας.
Η εισαγωγή του Phil ήταν ώς εξής: “it was the last time ever that the Brits were defeated by anyone”
Me: “who was that then?”
Phil: “the French”
Me: ” so you WERE defeated by the French! Is this when they civilized you? No wonder why there’s a bit of je ne sais quoi in the south of England! Vive la France!”
Alexandros που θυμήθηκε ότι είχαμε πάει στην Γαλλία: “France, France! We can have croissant!”
Phil obviously annoyed now: “That’s not what I said….”

Με πολύ ενθουσιασμό, λοιπόν, ξεκινήσαμε για το Hasting (Χέιστινγκ προφέρεται, να εξηγούμαστε). Την πόλη στην οποία το 1066 μετά από αιματηρό αγώνα ο Νορμανδός-Γάλλος William κέρδισε τον Αγγλοσάξονα Harold και έτσι ξεκίνησε η Γαλλική κυριαρχία στην Μεγάλη Βρετανία. Οι ιστορία της είναι λιγάκι πιο πολύπλοκη και μπορείτε να τη βρείτε σε όλα τα βιβλία/γούγλη αφού είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της Αγγλικής ιστορίας.

Hastings map

Τον Μεσαίωνα η πόλη σχεδόν εξαφανίστηκε από τα κύμματα μετά από έναν βαρύ χειμώνα και μεγάλο μέρος του κάστρου εξαφανίστηκε. Παρόλα αυτά αναβίωσε σαν περιοχή πολύ αργότερα σαν παραθεριστικός προορισμός των Βρετανών. Όπως σε πολλές παραθαλάσσιες πόλεις, έτσι και στο Hastings χτιστήκανε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα τον 18-19 αιώνα, και ολόκληρη η οικονομία της πόλης βασίστικε σε αυτό. Τα τελευταία χρόνια, τα αεροπορικά εισητήρια να είναι πια προσιτά σε όλους, οι Βρετανοί εγκατέλειψαν τους δημοφιλής αυτούς προορισμούς με αποτέλεσμα πολλές τέτοιες πόλεις να παρακμάσουν. Το Hastings, ίσως λόγω ιστορικής σημασίας, διατηρεί ακόμα ηψηλά επίπεδα τουρισμού σε σχέση με άλλα μέρη, σίγουρα όμως τα κτηρία φιλοξενούν πολύ λιγότερο κόσμο από κάποτε και φαίνεται αυτό στην διατήρησή τους.

Παρκάραμε στο παραθαλάσσιο πάρκινγκ και βρήκαμε το τραινάκι που μας ανέβασε στο κάστρο.

Hastings Castle and Alexandros
Εδώ κόνξες από τον Αλέξανδρο. Στο πίσω μέρος η καινούρια πόλη και το English Channel.

Hastings Castle door hugs
Ζαχαρώματα για την φωτογραφία, μη φανταστείτε! χαχα!

Hastings Castle door Hastings Castle ruins Hastings Castle
Πόζες στα ερήπια…

Hastings Dungeon caves
Βόλτες στα μπουντρούμια του κάστρου. Ι μικρός τα χρείστηκε λίγο!

Hastings Dungeon steps

Hastings Dungeon Hastings Dungeon gates

Η πύλη και η πορτούλα!

Hastings Educational movie theatre

Το κάστρο δεν ανήκει πια στην βασιλική οικογένεια. Το πούλησε η τωρινή βασίλισσα, Ελισάβετ πριν πολλά χρόνια. Αυτή τη στιγμή η ιδιοκτησία ανοίκει, περιέργως σε Ισπανική εταιρία. Συνήθως την διαχείριση τέτοιων ιστορικών περιοχών, εδώ στην Αγγλία, την αναλαμβάνει το English Heritage, ένας πραγματικά πολύ αξιόλογος οργανισμός που έχει καταφέρει να κάνει τον επισκέπτη να χαίρεται που αποφάσισε να περάσει τη μέρα του στους σιγκεκριμένους ιστορικούς χώρους. Η εμπειρία είναι πάντα ξεκούραστη, εύκολη στην πρόσβαση και η μεταφορά της ιστορίας γίνεται με πολύ ζωντανούς τρόπους τόσο για μεγάλους όσο και για τα παιδιά. Στην προκειμένη περίπτωση απογοητευτήκαμε καθότι δεν υπήρχαν πολλά στο κάστρο που να σου εξηγούν τα γεγονότα. Στην μέση της παλιάς πόλης είχε στηθεί ένα σινεμά όπου προβαλόταν ντοκυμαντέρ μικρού μήκους για τα δρώμενα, αλλά μέχρι εκεί. Περιμέναμε περισσότερα.

Hastings Educational movie theatre inside

Θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος με τις βόλτες μας στην πόλη και μία περιπέτεια!

7 thoughts on “Day Out: Hastings Castle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s