Περί Αρχιτεκτονικής: Έκθεση Sensing Architecture, Royal Academy of Art

Τρέχει μία έκθεση αυτή την εποχή στο Λονδίνο και ήθελα πολύ να πάω. Είναι η έκθεση Sensing Architecture Royal, στο Academy of Art. Από τις πληροφορίες ήμουν σίγουρη πως ήταν μία έκθεση για ενήλικες, παρόλ αυτά, και επειδή τον Αλέξανδρο τον παίρνουμε μαζί μας στα περισσότερα Αρχιτεκτονικά event αρχικά λόγω έλλειψης babysitter και τώρα πια που έχει μεγαλώσει και έχουμε κοπέλα, έχει συνηθίσει κι ο ίδιος. Έχει τύχει να πάω σε πολύ βαρετές εκθέσεις υλικών και ο μικρός να τις έχει κάνει πολύ πιο ενδιαφέρουσες, αφού σκαλίζει όλα τα δείγματα και με ρωτά ερωτήσεις που κι εγώ δεν θα σκεφτόμουν. Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει δωροδοκία. Εκείνος έρχεται μαζί μου και μετά ή θα πάω εγώ κάπου μαζί του (βλ παιχνιδάδικο να χαζέψουμε ή παιδική χαρά). Στα σκούρα εννοείται παίζει και γλύκισμα. Έτσι, λοιπόν, τον πήρα μαζί μου και σε αυτή την έκθεση.

Είναι μια πολύ ανάλαφρη έκθεση με την έννοια ότι ενώ συμμετέχουν αρκετά Αρχιτεκτονικά γραφεία, έχουν φροντίσει να μην το ρίξουν τόσο στην βαριά φιλοσοφία (αν και αν διαβάσει κανείς το ενημερωτικό υλικό που σου δίνουν μπορεί να βγάλει πολύ πιο βαρύγδουπα συμπεράσματα) όσο στη διαδραστικότητα και την έκφραση του χώρου μέσα από την εμπειρία και το παιχνίδι. Αξίζει αν βρεθείτε Λονδίνο αυτό τον καιρό να την επισκεφτείτε.

Όμως, αυτό που δεν έγραφε στην ιστοσελίδα είναι πως παράλληλα τρέχανε και δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά! Υπήρχε ξεχωριστή είσοδος για παιδιά όπου τους έδιναν μία “εργαλειοθήκη” που μέσα είχε ψαλιδάκι, χαρτοταινία, συνδετήρες και άλλα μικροϋλικά. Βοηθήσανε τον Αλέξανδρο και τη φόρεσε και μαζί του δώσανε και έναν χάρτη του χώρου. Οι διοργανωτές είχαν 4 ομάδες ανθρώπων σε διαφορετικά σημεία, όπου όλοι προσπαθούσαν να φτιάξουν/μελετήσουν έναν καινούριο χώρο.

Royal Academy Art Sensing Spaces 10

Εδώ μία αψήδα στην οποία σου δίνανε να βάλεις τεράστια καλαμάκια. Ο χώρος είχε κυριολεκτικά μεταμορφωθεί.

Royal Academy Art Sensing Spaces 01

Υπήρχε ένας τεράστιος λαβύρινθος με φωτεινό πάτωμα όπου οδηγούσε σε ένα χώρο με χαλίκια και πάρα πολούς καθρέφτες.

Royal Academy Art Sensing Spaces 09

Μία από τις ομάδες έφτιαχνε μία αψίδα από λέγκο.
Royal Academy Art Sensing Spaces 07

Σε έναν άλλο χώρο φτιάχνανε ένα τούνελ.

Royal Academy Art Sensing Spaces 06
Royal Academy Art Sensing Spaces 05

Και υπήρχε και μία σκοτεινή αίθουσα όπου φτιάχνανε ένα τούνελ με φακούς και διάφορα φώτα.

Royal Academy Art Sensing Spaces 04
Royal Academy Art Sensing Spaces 03
Royal Academy Art Sensing Spaces 02

Περάσαμε ΌΛΗ τη μέρα εκεί τελικά και μάλλον θα ξαναπάμε μετά από την απαίτηση του Αλέξανδρου! Και εκεί που την πάτησα ήταν όταν βγήκαμε που μου λέει ο μικρός να πάμε στο παιχνιδάδικο τώρα!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s