Χριστούγεννα 2013: Wallace and Gromit

Wallace και ο Gromit! Τους αγαπάμε πολύ στο σπίτι μας και προ Αλέξανδρου. Είναι το Βρετανικό χιούμορ, είναι η υπέροχη κινηματογράφιση, όλα έχουν δέσει γάντι. Δεν είναι αποτέλεσμα εκτεταμένων αναλύσεων ή μάρκετινγκ. Αντίθετα σε όλες τις λογικές, είναι η δουλειά ενός ανθρώπου κάνει το κέφι του σε συνδιασμό την τελειομανία και την επιμονή. Ο δημιουργός των Wallace and Gromit είναι ο Nick Park, ένας τύπος που μάλλον του άρεσε να παίζει με τις πλαστελίνες σαν παιδί και απλά δεν σταμάτησε. Η ιδιαιτερότητα των ταινιών του είναι ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει καθόλου υπολογιστές. Έχει φτιάξει με τα χέρια του τους χαρακτήρες με πηλό. Το κάθε ένα σκηνικό και κίνηση είναι πλασμένα από ανθρώπινα χέρια. Κάθε έκφραση έχει υλοποιηθεί και τοποθετηθεί ξανά για να φωτογραφιθεί και πάλι. Στα 13 του έφτιαξε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους από φιγούρες που είχε ράψει ο ίδιος. Και πολύ απλά δεν σταμάτησε. Διαβάστε και το άρθρο εδώ. Όλα τα σκηνικά στήνονται για κάθε αλλαγή και κίνηση και ξαναφωτογραφίζονται. Τώρα πια βέβαια, έχει κι άλλους βοηθούς που όλοι μαζί σχεδιάζουν και πλάθουν τις ιστορίες, κυριολεκτικά. Αν δεν ξέρετε τις ταινίες τους να τις δείτε είναι όντως πολύ καλογυρισμένες.

Αυτά τα Χριστούγεννα και για ελάχιστες παραστάσεις στο Barbican, έναν από τους καλλιτεχνικόυς πολυχώρους του Λονδίνου έγινε ένα υπέροχο δημιουργικό πάντρεμα πλαστελίνης και κλασσικής μουσικής! Το παρακάτω τρέιλερ είναι από την ίδια παράσταση που δώσανε στο Σίδνευ της Αυστραλίας και ομολογώ ότι είναι πολύ λίγο μπροστά σε αυτό που ζήσαμε.

Η παράσταση ήταν σχεδιασμένη τόσο για παιδιά όσο και για μεγάλους. Ο μαέστρος διήυθηνε την ορχίστρα μέσα από μία κατασκευή του ίδιου του Wallace η οποία είχε πάνω και ένα κόκκινο τηλέφωνο καθώς και έναν κίλινδρο συνδεδεμένο με τα παρασκήνια όπου ήταν ο Wallace και ο Gromit. Tο τί γινόταν στα παρασκήνια από τους “υπεύθυνους και παραγωγούς” της παράστασης (τον Wallace και τον Gromit δηλαδή) το βλέπαμε σε προβολή πίσω από την ορχίστρα. Ο μαέστρος πήρε το τηλεφώνημα ότι οι δύο “παραγωγοί” εμπνεύστηκαν  μουσικό κομμάτι με πιάνο και ότι γι αυτό μαζευτήκαμε όλοι. Μας ειδοποίησαν ότι έρχονται με το πιάνο να παίξουν όλοι μαζί και να ξεκινήσουν το ζέσταμα τα υπόλοιπα όργανα. Έτσι ξεκίνησαν ένα ένα τα όργανα να μας συστήνονται. Οι συντελεστές αργούσαν (βλέπαμε εντο μεταξύ εμείς σε σινεμά τί απρόβλεπτα τους τύχανε) και έτσι η ορχίστρα έπαιζε διάφορα τραγούδια περιμένοντάς τους. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιζαν πότε η ορχίστρα πότε οι “παραγωγοί”. Γίνανε διάφορα “ευτράπελα” και τελικά το πιάνο δεν κατάφερε να βρεί τον προορισμό του. Ο πανέξυπνος και ταλαντούχος Gromit όμως έσωσε, όπως πάντα την παράσταση γράφοντας ένα μουσικό κομμάτι κυρίως για βιολιά. Πολύ όμορφη και έξυπνη στιγμή ήταν όταν ο ίδιος ο Gromit έπαιζε βιολί στο πανί του σινεμά ντουέτο με έναν από τους μουσικούς της ορχίστρας. Ο μουσικός διάλογος ήταν άψογα σιγχρονισμένος τόσο μουσικά όσο και θεατρικά. Το δεύτερο κομμάτι της παράστασης  ήταν η προβολή μίας από των ταινιών του Wallace and Gromit ενώ παράλληλα έπαιζε μουσική η ορχίστρα. Ήταν μία πραγματικά μαγική βραδιά. Τόσο εμπνευσμένη που έχει χαραχτεί μέσα μας και ανά φάσεις το συζητάμε ακόμα. Αρκεί ένας από εμάς να μουρμουρίσει την μελωδία του Wallace and Gromit. Εδώ να προσθέσω πως η ορχίστρα ήταν η Aurora Orchestra και είμαι τυχερή να έχω φίλη μία από τους παραγωγούς της. Είναι πραγματικά μια εμπνευσμένη ορχίστρα και αξίζει να δείτε τί άλλες εκδηλώσεις διοργανώνουν.

Οι φωτογραφίες μας από την βραδιά:

Barbican

Wallace and Gromit at the Barbican

Wallace and Gromit musical marvels 02 Wallace and Gromit musical marvels

4 thoughts on “Χριστούγεννα 2013: Wallace and Gromit

  1. Wallace & Gromit rule !!! Στο σπίτι τους λατρεύουμε οικογενειακώς !!! Μα γιατί δεν έρχονται και στο Leeds τέτοιες παραστάσεις ;;; #atimieparxia

  2. Σας ζήλεψα…. Μου αρέσουν τόσο πολύ αυτές οι πρωτοποριακά εμπνευσμένες παραστάσεις! Εξαιρετική επιλογή!

  3. Kαρδουλες μου.Πολυ χαιρομαι γιαυτα που κανετε ολοι μαζι!Εντυπωσιαζομαι ευχαριστα με αυτα που προσφερεις στον γιοκα σου.Ο δυσκολος αγωνας που επελεξες στη ζωη σου να εισαι σιγουρη οτι θα σε δικαιωση!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s