Περί Αρχιτεκτονικής: Party (on the) Wall

Πώς μπορεί να σας εκμεταλευτεί γραφειοκρατικά το σύστημα και οι Surveyors.

Δεν ξέρω πώς είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, αλλά για όσους ζουν στο Ην. Βασίλειο, και είστε αρκετοί που με διαβάζετε, θέλω να σας δώσω μία συμβουλή. Διαβάζετε τα γράμματα που έρχονται στο σπίτι σας. Ακόμα και αυτά που λένε “to the owner of number xxx”.

Τον τελευταίο καιρό μας έχει φέρει στα όριά μας μία υπόθεση με έναν Party Wall Surveyor. Εδώ στην Βρετανία τα δικαιώματα της περίφραξης ανάμεσα στους γείτονες αλλά και η προστασία της ιδιοκτησίας του γείτονα από πιθανές ζημιές που μπορεί να προκληθούν από οικοδομικές εργασίες σε γειτονική γη, προστατεύονται από τη νομοθεσία του Party Wall Act 1996. O σιγκεκριμένος surveyor, λοιπόν, ακολούθησε το νόμο κατά γράμμα. Έστειλε τα γραμματάκια του στους γείτονες, και περίμενε. Και φυσικά κανένας δεν απάντησε στα γράμματά του γιατί οι περισσότεροι από εμάς τα ανώνυμα γράμματα τα πετάμε στα σκουπίδια ή πολύ απλά μας παίρνει μπάλα η καθημερινότητα και ξεχνιόμαστε. Οι επιπτώσεις του γεγονότος ότι δεν έπεσαν οι υπογραφές την ώρα που έπρεπε είναι ένας μήνας αναμονή με τον πελάτη να πληρώνει τον εργολάβο να κάθεται, συν τα έξοδα του Surveyor.

Το παιχνιδάκι του το έπαιξε καλά ο σιγκεκριμένος κυριούλης φροντίζοντας να μην ενημερώνει για τις κινήσεις του ώστε να μην ενεργήσουμε εμείς. Γιατί για παράδειγμα ενώ έστειλε δύο γράμματα στους δύο γείτονες φρόντισε να μας ενημερώνει για τον έναν μόνο. Για τον άλλο μας ενημέρωσε αφού είχε λήξει η προθεσμία απάντησης. Στην προκείμενη περίπτωση η νομοθεσία λέει πως αν περάσουν οι 14 μέρες τότε, βάση νόμου, θεωρείται ότι ο γείτονας εναντιώνεται στις εργασίες και πρέπει να έρθει ένας δεύτερος surveyor που θα εκπροσωπεί τον γείτονα (αλλά θα πληρωθεί από εκείνον που κάνει τις εργασίες) ώστε να καταγραφούν οι αντιρρίσεις και να γίνει αποτύπωση τόσο φωτογραφική όσο και με σχέδια για την αρτιότητα της ιδιοκτησίας του γείτονα. Στην προκείμενη περίπτωση ο γείτονας ήταν υπέρ των εργασιών και πολύ καλός φίλος με τους πελάτες μας. Απλά δεν πρόλαβε να απαντήσει. Ο πελάτης μας όμως πλήρωσε διπλά τον Surveyor και την καθηστέρηση στην οικοδομή.

Το να κάνει κανείς καλά τη δουλειά του έχει πολλές ερμηνείες. Ο Surveyor μας θεωρεί πως ακολούθησε το γράμμα του νόμου. Τώρα αν χρεώθηκε ο πελάτης μας διπλά, tough, που λένε κι εδώ. Εμείς λέμε ότι κάνει κανείς καλά τη δουλειά του όταν φροντίζει να είναι νόμιμος αλλά παράλληλα και επικοινωνιακός. Διότι όταν σχεδιάζεις και κατασκευάζεις ένα κτήριο αυτό είναι το νούμερο ένα που πρέπει να προσέξει κανείς. Τον συντονισμό όλων αυτών των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή ασχολούνται ή επιρεάζει το έργο. Και είναι πολλοί αυτοί που πρέπει να ενημερώνονται σε κάθε συμβάν!

Τέλος, να επισημάνω πώς στην προκείμενη περίπτωση, οι πελάτες μας μας έχουν δώσει και την επίβλεψη του έργου κάτι που το συστήνω σε όλους! Εάν είναι να φτιάξετε ένα σπίτι θα δανειστείτε/επαινδύσετε/βάλετε τις οικονομίες μιας ζωής πάνω σε μία οικοδομή πλήρώστε έναν Αρχιτέκτονα να σας κάνει την επίβλεψη και τον συντονισμό! Πιστέψτε με, οι ώρες που σας χρεώνουν δεν είναι τίποτα μπροστά στη δουλειά που ρίχνουμε και τα προβλήματα που λύνουμε εμείς σαν μέρος της δουλειάς μας, με λίγο άγχο. Τα ίδια θέματα εάν τα αναλάβετε μόνοι σας, να ξέρετε ότι θα βρεθείτε μπροστά σε άυπνες νύχτες, έλκος και σίγουρα πολύ πιο μεγάλο τελικό κόστος οικοδομής! Γιατί αυτά που δεν θα προλάβετε να συντονίσετε θα τα πληρώσετε σε καθηστερίσεις. Για μας, το να μην έχουμε την επίβλεψη δεν είναι μεγάλο θέμα. Εδώ στην Μεγ. Βρετανία τουλάχιστον, όπου αφιερώνεται πολύς χρόνος στην μελέτη πριν μπουμε στο κατασκευαστικό κομμάτι, θεωρούμε ότι έχουμε πληρωθεί ικανοποιητικά μέχρι το στάδιο αυτό και το να αφιερώσουμε το χρόνο μας σε μία άλλη, καινούρια μελέτη είναι πιο κερδοφόρο από το να έχουμε την επίβλεψη. Βέβαια, σαν βιτσιόζοι που είμαστε όλοι οι Αρχιτέκτονες, θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο αυτού που σχεδιάσαμε για να δώσουμε τις πιό καλαίσθητες λύσεις στα προβλήματα που θα προκείψουν. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι όσο δυνατόν καλύτερο! Εκμεταλευτείτε, λοιπόν, την αγάπη μας για αυτό που κάνουμε και εμπιστευτείτε τα ηνία μέχρι το τέλος. Στην τελική, εσείς θα ζείσετε για πάντα μέσα στον καινούριο χώρο να βλέπετε καθημερινά τη διαφορά στην ποιότητα.

Αυτά, τα Αρχιτεκτονικά ξεσπάσματα από Λονδίνο για σήμερα!

Καλή συνέχεια σε όλους!

2 thoughts on “Περί Αρχιτεκτονικής: Party (on the) Wall

 1. Αααααααχχχχ, Λόττο, Λόττο !!! Ίνα τι δε μας πίπτεις ;;;

  ΠΟλύ μ’ αρέσουν αυτές σου οι αναρτήσεις περί Αρχιτεκτονικής και πρότζεκτ μάνατζμεντ, Ελιζάκι !!! Με κάνουν κι ονειροπολώ πως κάποτε … … ίσως … … … μια μέρα …. … … maybe ….

  1. Άσε κι εγώ παίζω με κάτι φίλες κάθε Παρασκευή αλλά…τζίφος!
   Θα έρθει η σειρά μας… μην ανησυχείς…
   Και για να σε ενθαρρύνω θα σου πω πως το συμπέρασμα που έχω βγάλει είναι ότι γύρω στα 50 οι περισσότεροι μπορούν να επενδύσουν στο σπίτι τους ώστε να το κάνουν όπως ακριβώς θέλουν. Οι μισθοί είναι σαφώς καλύτεροι και τα παιδιά πλέον ανεξαρτητα (εξαρτάται και αν/τί σπουδές θα κάνουν βέβαια) και η τράπεζα δανείζει πιο εύκολα, πιο πολλά.
   Keep on dreaming λοιπόν!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s