Περί Αρχιτεκτονικής: Ξεκινήστε με το brief σας!

Δευτέρα σήμερα οπότε ας εκφραστούμε με την δημιουργία!

Το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα κουβαλά πολύ σεβασμό. Πολλοί γονείς ονειρεύονται να σπουδάσουν τα παιδιά του Αρχιτέκτονες και η κοινωνία κατατάσσει το επάγγελμα σε ένα από τα τόπ τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα. Είναι ένα από τα παλαιότερα επαγγέλματα κι όμως η ίδια αυτή κοινωνία δεν έχει ιδέα με τι ασχολούμαστε.

Κάποιοι νομίζουν πως οριοθετούμε έπιπλα σε χώρους. Στην Ελλάδα κάποιοι θεωρούν ότι είμαστε μπετατζίδες. Στην Αγγλία κάποιοι θεωρούν ότι είμαστε τρελοί καλλιτέχνες και κυκλοφορούμε με παπιγιόν. Αλλοι θεωρούν πως διαλέγουμε πλακάκια για τα μπάνια και άλλοι πως διαλέγουμε ταπετσαρίες για τον τοίχο.

Και όλα αυτά έχουν την κωμική τους πλευρά μέχρι τη στιγμή που έρχεται κάποιος σε εσένα σαν πελάτης. Διότι όλοι οι παραπάνω παρά την όποια εικόνα έχουν για τους Αρχιτέκτονες, υποψιάζονται πως εσύ μάλλον πρέπει να γνωρίζεις και πώς να κάνεις αυτές τις “λοιπές λεπτομέρειες”.

Δεν θα σας πώ τί κάνουμε σαν επάγγελμα ή τί πρέπει να περιμένετε από εμάς πριν σας εξηγήσω τί περιμένουμε εμείς από εσάς. Στο πρώτο ραντεβού, λοιπόν, ενδιαφέρον έχει με τί προσδοκίες έρχεται ο κάθε πελάτης. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, δεν είναι ποτέ ένας ο πελάτης. Στην πιο απλή επίπτωση μιλάμε για ένα ζευγάρι που θέλει να αναβαθμίσει το σπίτι του ή να το χτίσει από την αρχή. Σε πιο σύνθετες περιπτώσεις ο ο ιδιοκτήτης δεν ειναι ο χρήστης αλλά ούτε και ο μάνατζερ του κτηρίου. Για παράδειγμα μια εποχή δούλευα σε νοσοκομειακά έργα στην Αγγλία. Εκεί τον πελάτη εκπροσωπούσε μια ομάδα απόλυτο υπ. Υγείας η οποία ασχολούνταν καθαρά με το οικονομικό κομμάτι. Την διαχείρηση του κτηρίου που σχεδιάζεις την είχε η διοίκηση του νοσοκομείου με την οποία και κάναμε ώρες πολλές συμβουλευτικής για το πώς δουλεύει η κάθε πτέρυγα. Ο χρήστης όμως, στην τελική είναι και ο ασθενής και έχουμε υποχρέωση να σχεδιάσουμε και για αυτόν.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η δεύτερη περίπτωση ειναι και η πιο δύσκολη. Τολμώ να σας πώ πως το ζευγάρι ειναι πολλές φορές πολύ πιο δύσκολη υπόθεση από του Αγγλικού νοσοκομείο στα πρώτα ραντεβού. Και αυτό γιατί το ζευγάρι έχει παραλήψει να κάνει ένα βασικό βήμα πριν καθίσει με τον Αρχιτέκτονά του. Δεν έχει οργανώσει το brief. Οι μεγάλοι οργανισμοί στην Αγγλία και ειδικά όταν είναι χρηματοδοτούμενοι από το δημόσιο, έχουν αφιερώσει χρόνο ώστε να καταγράψουν τις ανάγκες τους διότι η εμπειρία των προηγούμενων έργων έχει αποδείξει ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει αποτελεσματικά η μελέτη του έργου.

Τί είναι το brief; Είναι μια καταγραφή αναγκών, προτεραιοτήτων και…βίτσιων!

Οι ανάγκες

Ποιές είναι οι ανάγκες οι τωρινές; Μια ακόμη κρεβατοκάμαρα για το παιδί που αναμένεται; Ενας χώρος γραφείο; Αλλά και οι μελλοντικές πιθανές ανάγκες. Για παράδειγμα, μου έχει τύχει να μιλάμε με ζευγάρι αρραβωνιασμένο, για το σπίτι στο οποίο ετοιμάζονται να ρίξουν πολλά λεφτά για να ανακαινίσουν, και να μην έχουν αναφέρει καθόλου για την ανάγκη δεύτερης κρεβατοκάμαρας. Οπως μου έχει τύχει να μιλάω με άτομο με χρονια αρθρίτιδα που να μην έχει αναφέρει την ανάγκη της τουαλέτας στο ισόγειο. Συνήθως αυτά δεν ειναι ακριβώς παραλήψεις όσο άρνηση της πραγματικότητας. Το νέο ζευγάρι θέλει να παραμείνει στον έρωτα και η κυρία με την αρθρίτιδα αρνείται να αποδεχτεί τις χρόνιες επιπτώσεις. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν και οι δύο ειναι ότι αυτή η άρνηση μπορεί να τους κοστίσει χρηματικά πολύ στο μέλλον.

Το όνειρο

Ενα μονοπάτι στο οποίο πρέπει να περιηγηθεί ο οποιοσδήποτε πριν ξεκινήσει το ταξίδι της οικοδομής, ειναι αυτό του ονείρου. Ψάξτε και βρείτε παράδειγμα που σας εμπνέουν! Ειναι άπειρα εκεί έξω! Στα περιοδικά, στην τηλεόραση, τις ιστοσελίδες, σε σπίτια φίλων, σε μαγαζιά που πηγαίνετε! Φωτογραφίστε τα, καταγράψτε τα, συλλέξτε τα! Μοιραστείτε τα με τους δικούς σας ανθρώπους. Ειναι πολύ σημαντικό να έχετε περάσει αυτό το στάδιο! Διότι εάν δεν γνωρίζετε τί σας αρέσει και τί όχι τότε πώς περιμένετε από έναν τρίτο, τον Αρχιτέκτονά σας, όσο ταλαντούχος/α και να είναι, να σας εκφράσει; Στην τελική, ο/η Αρχιτεκτονάς σας ειναι εκεί για να σας εκπρόσωπεύσει και οι όποιες προτάσεις σας δώσει εμπνέονται από εσάς! Επίσης πολύ σημαντικό ειναι να έχετε ξεκάθαρο το όνειρο και την επιθυμία μέσα σας γιατί τις πολύ δύσκολες ώρες που όλα θα σας φαίνονται ότι καταρρέουν σε αυτό το όνειρο θα βρείτε τη δύναμη να συνεχίσετε.

Οι προτεραιότητες

Συνήθως κατά τη διαδικασία του ψαξιματος και την έμπνευσης γίνονται πολύτιμες συζητήσεις. Εκεί παίζονται πολλά παιχνίδια. Πού θα γίνουν οι συμβιβασμοί από τον καθένα, ποιος θα υπερισχισει και γιατί. Ολα αυτά ειναι πολυ σημαντικό να έχουν γίνει πριν απευθυνθείτε σε έναν Αρχιτέκτονα ακόμα και αν δεν έχετε καταλήξει. Οχι τόσο γιατί μας κάνετε την ζωή/δουλειά πιο εύκολη, όσο γιατι αυτή η διαδικασία δημιουργεί μια αποδεκτή ιεραρχία για το τί ειναι σημαντικό και κατ επέκταση προτεραιότητα. Ακόμα και εάν σε κάποια θέματα έχετε “σκάλώσει” και δεν μπορείτε να συμφωνήσετε είναι σημαντικό να έχει εντοπιστεί ποιά ακριβώς είναι τα θέματα που δεν σας βρίσκουν σύμφωνους. Τότε μπορεί να σας βοηθήσει ο Αρχιτέκτονάς σας. Εάν νομίζετε ότι έχουμε όλοι τις ιδιες προτεραιότητες στη δημιουργία του χώρου μας θα εκπλαγείτε!

Τα “βίτσια”

Ευτυχώς όλοι είμαστε διαφορετικοί! Πώς ειναι δυνατόν, λοιπόν, οι χώροι που χρησιμοποιούμε να ειναι ίδιοι; Θα σας πω και κάτι ακόμη που το έχω διασταυρώσει από τη δουλειά μας. Ο κάθε ένας από εμάς χρησιμοποιεί τον κάθε χώρο διαφορετικά! Από το πόσο συχνά κάνουμε ντουζ, ή μπανιαριζόμαστε, το πώς μαγειρέυουμε και τί μαγειρέυουμε, το πώς καθαρίζουμε ή το πώς ξεκουραζόμαστε. Ειναι σημαντικό, λοιπόν, να καταγράψετε πώς λειτουργείτε σαν χρήστης και σαν ομάδα. Ειδικά σε θέματα που γνωρίζετε ότι έχετε ιδιαιτερότητες. Έχω σχεδιάσει κρεβατοκάμαρα για τριπλό κρεβάτι… Μπάνιο εξολοκλήρου επενδυμένο με καθρεύτες…. σοφίτα με πύργο-ανεμοδείκτη-ρολόι και τζαμαρία μίνιμάλ με αυτοματοποιημένο πορτάκι για γάτα! Μπορώ να σας πώ με σιγουριά πως ο κόσμος γύρω μας δεν ειναι καθόλου βαρετός!

Πανω από όλα, να θυμάστε πως αυτή τη στιγμή έχετε μπροστά σας έναν άνθρωπο που μπορεί να φτιάξει έναν χώρο ακριβώς για τα μέτρα σας και σαν κανέναν άλλο εκεί έξω! Εάν αυτό δεν ήταν τόσο σημαντικό για εσάς, αυτή τη στιγμή θα είχατε ψωνίσει ένα έτοιμο καινουριο σπιτάκι χωρίς να μπείτε σε αυτή διαδικασία. Δείτε το λίγο σαν τα ρούχα. Όλοι μπορούμε να ψωνίζουμε από τα μαγαζιά, τα καλύτερα κοστούμια όμως, ειναι τα χειροποίητα για αυτόν ακριβώς τον λόγο: μας ταιριάζουν γάντι! Και ένας χώρος που μας ταιριάζει ακριβώς, φέρνει διαφορετική ποιότητα ζωής. Αλλά αυτό θα το αφήσουμε για ένα άλλο ποστ.

(please click on the photo to find artists work website)

2 thoughts on “Περί Αρχιτεκτονικής: Ξεκινήστε με το brief σας!

 1. Ααααααχχχχχ, Ελίζα !!! Τι πληγές ξύνεις !!! Πόθος μας διακαής κάποτε να μπορέσουμε να χτίσουμε το σπίτι των ονείρων μας !!! Το brief το ‘χουμε. Τα λεφτά μας λείπουν μόνο – χαχαχαχαχαχαχαααα !!!

  Μολις μας πέσει το Λόττο (που δεν παίζουμε) ή πεθάνει ο φανταστικός (i.e. που βρίσκεται στην σφαίρα της φαντασίας) θείος που έχουμε και μας αφήσει την αμύθητη περιουσία του ως κληρονομιά, θα σας φέρω αμφότερους στο Leeds να μας αποτυπώσετε το όνειρο στο χαρτί !!!

  Φιλιά πολλά !

  1. α, ναι… το budget. Άλλη μία ανάρτηση που πρέπει να γίνει κάποια στιγμή! Δουλεύετε εσείς και και αν το θέλετε πολύ θα ρθει η μέρα… Τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων! 😉
   Φιλιά κορίτσι μου και ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!
   ΥΓ. Είδες που πήγε 2 λίρες το λόττο?! Θα μας γδάρουν τα όνειρα οι άτιμοι!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s