Μπουγέλα στη Ρώμη

Ομολογώ πως τις παρακάτω φωτογραφίες τις χάρηκα καθώς τις ανέβαζα στο αρθράκι μου! Ήταν η αρχή των διακοπών μας ακόμα. Το πρώτο κομμάτι των καλοκαιρινών διακοπών. Αυτό που εξερευνούσαμε την Γαλλία και την Ιταλία. Μετά από τις αναρτήσεις περί Γαλλίας, θα σας πω για το διήμερο που περάσαμε στην Ιταλική πρωτεύουσα!

Προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Ρώμης γεμάτοι χαρά και ζώντας το απόλυτο συναίσθημα του ταξιδιάρη! Η ζωή μας φαινόταν υπέροχη! Όλες αυτές οι υπέροχες εικόνες της Νότιου Γαλλίας ήταν πλέον χαραγμένες μέσα μας. Τα πάντα είχαν μία ομορφιά, και ήδη είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για το ποιά άλλα μέρη θα θέλαμε να επισκευτούμε “την επόμενη φορά”.

Η Ρώμη, δεν θα σας κρύψω πως μας απογοήτευσε. Μετά την Γαλλική Ριβιέρα, η ανοργανωσιά που μας περικύκλωσε από την στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στο αεροδρόμιο λίγο μας ξενέρωσε, να πω την αλήθεια. Καταρχάς, συνηθησμένοι με τα λεωφορεία ξενάγισης στην Γαλλία, κάναμε το λάθος και πληρώσαμε το 2ήμερο εισητήριο για το αντίστοιχο λεωφορείο της πόλης. Με το που μπήκαμε μέσα το μετανοιώσαμε. Ήταν ένα λεωφορείο πολύ παλιό, χωρίς κλιματισμό, και με τα παράθυρα να ανοίγουν ελάχιστα. Ήταν πρωί όταν μπήκαμε και από την πολύ ζέστη ήδη λιώναμε! Έπειτα, η μαγνητοφωνημένη ξενάγηση ήταν άθλια. Οι πληροφορίες ήταν όλες “στεγνές”, με υπερβολικά πολλές ημερομηνίες που, σαν τουρίστας, δεν προλαβαίνεις να καταλάβεις πώς σχετίζονται με την ιστορία των κατοίκων της πόλης. Επιπλέον, η φωνή της εκφωνήτριας χανόταν πού και πού γιατί τα ακουστικά δεν είχαν καλή επαφή με το σύστημα. Εννοείται δεν υπήρχε ξενάγηση στα Εληνικά, αλλά το αποκορύφωμα ήταν όταν στην μαγνητοφώνηση δεν είχαν κόψει το κομμάτι που ρωτούσε τον συνάδερφό της αν το είπε καλά στα Αγγλικά. Δεν θα το έπαιρνα τόσο κατάκαρδα αν δεν είχαμε δώσει 45 ευρουλάκια για το 2ήμερο θεωρόντας πως είναι πιο καλύτερος τρόπος να δεις μια πόλη σε 48 ώρες!

Χάρτης Ρώμη

Κολοσσαίο Ρώμη
Το Κολοσσαίο της Ρώμης.

Η πόλη είναι γεμάτη υπέροχα κτήρια με σταχένιες αποχρώσεις στο σοβά.

Δρόμοι της Ρώμης

Το διατηρητέο κομμάτι της πόλης, είναι παράλληλα και πεζοδρομημένο και είναι όντως υπέροχο! Οι λεπτομέρειες σε κάθε γωνία και στα παράθυρα σε κάνουν και χαζεύεις.

Δρόμοι της Ρώμης01 Δρόμοι της Ρώμης02

Οι Ρωμαίοι ήταν πολύ φιλικοί και έχουν αναπτύξει το τουριστικό κομμάτι με μία δόση χιούμορ.

Είναι τρελλοί αυτοί οι Ρωμαίοι

Ανά διάφορες φάσεις σταματούσαμε και προσπαθούσαμε να αποτυπώσουμε τη στιγμή. Ο Αλέξανδρος έκανε πια πλήρη κατάληψη στο τετραδιάκι μου.

ζωγραφίζοντας στη Ρώμη

Το βράδυ βολτάραμε στα Ισπανικά σκαλιά με όλους τους άλλους τουρίστες.

Ισπανικά σκαλιά ΡώμηΙσπανικά σκαλιά Ρώμη01 

Στο μουσείο της Ρώμης βρήκαμε μία μικρή όασι ένα μεσημέρι από τη ζέστη.

Μουσείο της Ρώμης03Μουσείο της ΡώμηςΜουσείο της Ρώμης01Μουσείο της Ρώμης02

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από το Πάνθεον, ένα κτήριο που πραγματικά μας εντυπωσίασε.

παιδι και Ρώμη
(μπαμπά μου, κοίταξε τον εγγονό σου! Την γλώσσα ίδια βρε παιδάκια μου!)

Οι Ρωμαίοι υιοθετήσανε πολλά Ελληνικά στοιχεία στο τομέα της κατασκευής. Στο Πάνθεον δημιουργήσανε έναν ναό με την κύρια δομή του να βρίσκεται στους εξωτερικούς τοίχους. Οι καμέρες που δημιουργήθηκαν από τούβλα  στηρίζουν και την οροφή.

Πάνθεον_Ρώμη 01 copy Πάνθεον_Ρώμη 02Πάνθεον_Ρώμη
Λεπτομέρια εξωτερικού τοίχου πάνω από παράθυρο.

Πανθεον Ρώμη 02

Εσωτερικά το μόνο παράθυρο είναι αυτό στο κέντρο του τρούλου. Ο ήλιος πέφτει στοχευμένα με πολύ δραματικό τρόπο πάνω στην εικόνα της Παναγίας. Αγαπώ πολύ τα κτήρια που είναι φτιαχμένα για κάθε είδους λατρείας. Είναι από τις λίγες φορές που το κτήριο δεν έχει σχεδιαστεί για κάποιο χρηστικό σκοπό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο σχεδιασμός είναι τέτοιος ώστε να αγγίζει την ψυχή σου. Η δραματοποίηση της στιγμής, τέτοια ώστε να σε κάνει να σταθείς. Το Πάνθεον σίγουρα είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα.

Πανθεον Ρώμη

Τα αγάλματα και τα συντριβάνια βρίσκονται σε κάθε γωνιά της παλιάς πόλης.

Πλατεία Ναβόνα

Καινούρια κτήρια δεν προλάβαμε να δούμε. Οι Ρωμαίοι φημίζονται στην Αρχιτεκτονική για τα πολύ στυλάτα, μοντέρνα σπίτια τους, όμως αυτά δεν μπορεί κανείς να τα επισκευτεί εύκολα. Μικρές παρεμβάσεις είδαμε σε κάποια σημεία της πόλης.

Ρώμη κτήριαΡώμη κτήρια01Ρώμη κτήρια02

Οι πιο ωραίες στιγμές ήταν σίγουρα αυτές που κηνηγιόμασταν στα σοκάκια. Εδώ ο μικρός κρύβεται, όχι και τόσο πετυχημένα, και παρακάτω τον αντιγράφει ο πατέρας του.

Ρώμη

Παγωτά! Εκόμα κι εγώ που δεν τα αγαπώ καθόλου, έφαγα πολλά παγωτά! Ήταν τέλεια! Η υφή τους ήταν σαν καμία άλλη που έχω δοκιμάσει.

Ρώμη_παγωτά
Ο Αλέξανδρος τριγύριζε συνέχεια με ένα σοκολατένιο μουστάκι.

Ρώμη_παγωτά_γεύσεις

Και, αλήθεια, πόσα παγωτατζίδικα υπάρχουν στην Ρώμη?! Όπου γωνιά και παγωτό!

Ρώμη_παγωτά_μαγαζιάΣαντα Μαρία Μινερβα Ρώμη 01

Εδώ στην Σεν Μαρία Basilica. Κάθε φωνιά της εκκλησίας και μία αναγνωρίσιμη εικόνα.

Σαντα Μαρία Μινερβα Ρώμη

Αν το έδαφος της Ρώμης έλιωνε κάτω από τα πόδια των ανθρώπων, στην Φοντάνα ντι τρέβι θα είχε γίνει μία τεράστια τρύπα! Μην κοιτάτε τώρα που την τράβηξα την φωτογραφία με προσοχή.

Φοντανα ντι Τρέβι, Ρώμη 01

Ακρυβώς δίπλα μου στεκόντουταν κόσμος και κοσμάκης. Τα πρωινά είναι πολύ πιο χαλαρά, να το θυμάστε.

Φοντανα ντι Τρέβι, Ρώμη

Για μας η πιο ωραία στιγμή ήταν όταν παίζαμε μπουγέλο με τον Αλέξανδρο! Είχε αυτός ένα μπουκάλι, κι εγώ ένα και πηγαίναμε στις βρύσες και τα γεμίζαμε. Χαμός έγινε! Το φχαριστήθηκα με την ψυχή μου. Θυμήθηκα τα σχολικά μου χρόνια και εκείνος είμαι σίγουρη απόρησε πώς δεν του την λέω με τον χαμό.

20130728_150452

Τελικά το πιο ωραίο πράγμα με το να ταξιδεύεις είναι να μπορείς να τα θυμάσαι μετά. Χαιρομαι πολύ που έχω το μπλογκάκι μου. Και παρόλο που τα περισσότερα από αυτά που κάνουμε δεν προλαβαίνω να τα καταγράψω, χαίρομαι ακόμα και όταν καταγράφω έστω και κάποια. Η διαδικασία είναι πολύ ανταποδοτική.

5 thoughts on “Μπουγέλα στη Ρώμη

 1. Υπέροχες οι περιγραφές και οι φωτό σου!!!! Μου θύμισες πολυ ωραίες στιγμές που περασα και εγώ στη Ρώμη !!!! Αν και πάντα το Παρίσι θα είναι για μένα ο καλύτερος προορισμός παρόλαυτά η Ρώμη είχε μια ζεστή οικειότητα….σα να την ξέραμε απο πάντα!!!!

  1. Όλα τα ταξίδια είναι υπέροχα! Γεμίζουν ο εγκέφαλος με καινούριες οπτικές! Να μαστε καλά να πηγαίνουμε όταν μπορούμε.

 2. Κι εμένα μου θύμισες το δικό μας ταξίδι στη Ρώμη. 5 μέρες, άνευ παιδιών όμως. Μου άρεσε πολύ. Τώρα έχουμε ταξίδι στο Άμστερνταμ και θα πάμε μέσω Ρώμης. Το κανονίσαμε έτσι ώστε να μείνουμε μερικές ώρες στη Ρώμη πηγαίνοντας, να βγούμε να κάνουμε ένα γρήγορο τουρ με τα παιδιά να δούνε τα βασικά. Στο πόδι θα είναι, αλλά εγώ ανυπομονώ.
  Τις ζήλεψα τις διακοπές σας, φαίνεται πως περάσατε τέλεια! Και συμφωνώ απόλυτα πως είναι τέλειο το να γράφεις τις αναμνήσεις σου στο μπλογκ. Τα ξαναθυμάσαι την ώρα που τα γράφεις, αλλά και όποτε τύχει να πέσεις πάνω τους ξανά.

  1. Ωραία που θα είναι στο Άμστερνταμ! Δεν έχω πάει! Έχει πάει ο άντρας μου και ζήλευα πολύ. Είναι στη λίστα 😉
   Μία μέρα, θα είμαστε γερόντια και θα έχουμε πολύ χρόνο και θα διαβάζουμε τα μπλογκάκια μας στα εγγόνια μας. Πλάκα θα έχει!
   (υγ για μένα: να θυμάμαι να βάζω πιο πολλές φωτογραφίες με εμάς μέσα)

 3. […] Το ξέρω ότι είναι Οκτώβριος, και εδώ ειδικά το ζούμε το Φθινόπωρο με τα όλα του, αλλά διαβάζαμε τις ατάκες του Αλέξανδρου με τον Phil προχτες και γελάγαμε μόνοι μας. Εκείνος με παρότρινε να τις ανεβάσω στο μπλογκάκι μας για να μην ξεχαστούνε και μείνουν αποθηκευμένες στο κινητό μου (εκεί τις καταγράφω live). Η γλώσσα μπερδεμένη όπως πάντα. Είναι οι ατάκες του ταξιδιού μας στην Γαλλία και Ιταλία. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s