Γαλλική Ριβιέρα: Κάννες

Φτάνοντας στις Κάννες, αλλά και στις περισσότερες πόλεις στην Ριβιέρα, αυτό που μας εξέπληξε ήταν το πόσο προσεγμένη ήταν η σήμανση. Δεν χρειαστήκαμε καθόλου το gps, με τον χάρτη και κυρίως με τις πολύ διακριτικές αλλά σωστά τοποθετημένες επιγραφές βρίσκαμε το δρόμο μας. 

IMG_4344

Αυτό όμως για το οποίο τους θαυμάσαμε ήταν η αντιμετώπισή τους στο θέμα πάρκινγκ. Μιλάμε για μία περιοχή ή οποία είναι γεμάτη με παλιά σπίτια. Στην Αθήνα για παράδειγμα, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις, υπάρχει το παλιό κέντρο και συνήθως η ανάπτυξη έχει έρθει μετά τον πόλεμο. Στην Γαλλική Ριβιέρα ένα αισθητικά μεγαλύτερο ποσοστό έχει επιβιώσει από τον 18ο και 19ο αιώνα. Τα τετραόροφα κτήρια σε παστέλ χρώματα είναι παντού! Είναι η λεγόμενη εποχή Belle Époque η οποία έχει πολλούς οπαδούς παρά τα χρόνια που πέρασαν. Στον 21ο αιώνα όμως, την δική μας εποχή, το θέμα με το πάρκινγκ είναι μεγάλο πρόβλημα. Οι Γάλλοι, λοιπόν, αποφάσισαν να φτιάξουν πάρα πολλά 8όροφα και 9όροφα γκαράζ στις πόλεις τους. Επιπλέον, με το που μπαίνεις στην κάθε πόλη υπάρχει η ταμπέλα με όλα τα γκαράζ της περιοχής για το πού είναι το κάθε ένα, αλλά και πόσες κενές θέσεις έχουν αυτή τη στιγμή. Θα μου πείτε, αυτό δεν χαλάει την αισθητική της πόλης; Οι Γάλλοι αγαπητοί, τα φτιάξανε όλα τα παρκινγκ τους υπόγεια! Είναι μία κατάσταση λίγο σουρεαλιστική αν καλοσκεφτείς ότι ουσιαστικά έχουν μία πόλη φτιαγμένη για τους χρήστες του 21ου αιώνα στα έγκατα μιας πόλης του 19ου. Το αποτέλεσμα όμως είναι όντως εντυπωσιακό! Πρώτη φορά ένοιωσα σεβασμό προς τον τουρισμό και παράλληλα στον τουριστικό προορισμό.

Αλλά ας τα αφήσουμε αυτά. Φτάσαμε Κάννες όσο πιο πρωί μπορούσαμε για να προλάβουμε να τα κάνουμε όλα!

IMG_4356
Η δημόσια πλαζ

IMG_4343

Φτάνοντας στις Κάννες αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τον περίπατο που μας πρότινε ο οδηγός μας. Είναι μια απόσταση τριών χιλιομέτρων και ο οδηγός λέει ότι την κάνεις μέσα σε δύο ώρες. Εμείς αφεθήκαμε, σταθήκαμε σε πάρα πολλά σημεία και το δεν έχω ιδέα πόσο μας πήρε, αλλά σίγουρα πολύ περισσότερο.

Walk in Cannes

Παρκάραμε κάτω από το Palais des Festivals. Αυτή η αφίσα μου έδωσε τίτλο στην ημέρα μας! “Καλοκαίρι στις Κάννες!”

IMG_4363 IMG_4369
Τα μαγάλα γνωστά ξενοδοχεία της περιοχής υπάρχουν κατά μήκος της ακτογραμμής.

IMG_4376
Στο συντριβανάκι αυτό σταματήσαμε. Καθίσαμε λιγάκι στο πεζούλι να πιούμε έναν χυμό, να τραβήξουμε φωτογραφίες και να σκιτσάρουμε στο μπλοκάκι μας. Ήταν η πρώτη φορά που ενεργή συμμετοχή είχε και ο μικρός. Για την ακρίβεια δεν νομίζω ότι σκιτσάραμε και πολλά γιατί ο ίδιος έκανε κατάληψη. Αποφάσισα να τον αφήσω. Στο ίδιο μπλοκάκι έγραψα ατάκες μας, στιγμιότυπα και άλλα.

IMG_4406
IMG_4415 IMG_4421 IMG_4427 IMG_4434 IMG_4435 IMG_4436

Εδώ κοντοστάθηκε ο άντρας μου. “Πάρτους φωτογραφία” μου είπε Ελληνικά, να μην μας καταλάβουν. “This is my dream. A pensioner cycling around the South of France and stopping for an occasional beer!” Δείχνουν όντως υπέροχοι! Έσπευσε να στείλει την φωτογραφία σε δυό καλούς του φίλους που είναι και αυτοί ποδηλάτες. Μακάρι!

IMG_4438
Τα διάσημα και μοδάτα μακαρούν. Το στήσιμο της βιτρίνας ήταν υπέροχο!

IMG_4444

Παρατηρήστε την βιτρίνα από το τυράδικο. Τί λέει το άσπρο χαρτάκι? Ναι, ναι… ω ναι έχουν και την διάσημη Ελληνική φέτα!
IMG_4448

Παρακάτω ένα μαγαζί που δεν περίμενα. Μάλιστα είδα πολλά τέτοια στην περιοχή. Είναι κονσέρβες ψαριού. Στην αρχή δεν έδωσα πολύ σημασία. Μετά τις πολλές φορές που τα είδα όμως, αποφάσισα να μπώ και να δοκιμάσω. Είναι όντως πολύ νόστιμες. Είναι διάφορα είδη ψαριού άλλα μαριναρισμένα, άλλα τύπου πατέ ώστε να τα αλείφεις στο ψωμί.

IMG_4455IMG_4450IMG_4451 IMG_4465
Αφήνοντας τον πεζόδρομο καταλήξαμε στον κεντρικό εμπορικό δρόμο των Καννών. Το μήκος ήταν αισθητά μεγάλο. Τα μαγαζιά σε πολύ καλό μέγεθος, ούτε πολύ μικρά ούτε πολύ μεγάλα, υπήρχε μια ηρεμία παρά τον καύσωνα. Μπορώ να πώ πως θα χαιρόμουν να ψώνιζα σε ένα τέτοιο μέρος. Και το λέω γιατί η διαδικασία ψώνια δεν ήταν ποτέ η αγαπημένη μου. Κουράζομαι εύκολα, μου τη δίνει η έλλειψη χαρακτήρα στα μεγάλα εμπορικά, γενικά σιγχίζομαι και εκνευρίζομαι χάνοντας τον σκοπό μου και τις περισσότερες φορές δεν ξεκινάω καν για ψώνια πια. Εδώ όμως, το πράγμα είναι αλλιώς.

IMG_4468IMG_4474IMG_4479IMG_4503IMG_4522

Προσεγγίσαμε την παραλιακή από την πλαϊνή όψη του ξενοδοχείου Marimat. Είναι ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία γιατί το επιλέγουν οι σταρ του Hollywood.

IMG_4536IMG_4538
Λίγα μέτρα πιο κάτω είναι το Carlton. Στην ίδια κατηγορία με το Marimat και εξίσου περιποιημένο και καλοστημένο!

IMG_4545
Μπροστά μας απλωνόταν η Μεσόγειος!

IMG_4554
Αυτό που μου έκανε εντύπωση στην παραλιακή της πόλης ήταν το γεγονός πως η ζώνη με τα καφέ, εστιατόρια και τις απλώστρες ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο από τον δρόμο αλλά και τον πεζόδρομο. Δίνεται έτσι η δυνατότητα της απεριόριστης θέας από πολύ περισσότερα σημεία.

IMG_4558IMG_4562

Εδώ είπαμε να κάνουμε μία στάση! Είναι το πιο ακριβοπληρωμένο μπάνιο που έχουμε κάνει! στα 50 ευρώ το σετάκι δύο ξαπλώστρες και ομπρέλα! Ήταν όμως υπέροχα!

IMG_4604 IMG_4610

Το σούρουπο σηκωθήκαμε να φύγουμε. Αυτός ο ήλιος στην Μεσόγειο είναι απλά υπέροχος!

IMG_4622 IMG_4633

Είχε και πολύχρωμα αυτοκινητάκια που σιγκλονήσανε τον σύζυγο. Να θυμηθώ να του πάρω δώρο κίτρινο για τα Χριστούγεννα…

IMG_4643 IMG_4648

Στάση για τον μικρό της παρέας!

IMG_4664 IMG_4667
Με σταμάτησε και μία κυρία και με ρωτούσε από πού με ξέρει. Έβαλα τα χέρια στο στήθος και της απάντησα “C’est moi! Angelina!”

IMG_4671 IMG_4685

Καθίσαμε λίγο και χαζέψαμε την ανοιχτή παραλία και συζητούσαμε με ένα παγωτό στο χέρι πού να πάμε την επομένη. Ψηφίστηκε το Πριγκιπάτο του Μονακό! Και αυτό σήμαινε ιδιαίτερα πρωινό ξύπνημα!

6 thoughts on “Γαλλική Ριβιέρα: Κάννες

  1. Ελιζάκι σούπερ ποστ! Εχω πάει δύο φορές , άνοιξη. Πήραμε το τρενάκι και επισκεφτήκαμε όλα τα παράλια. Πιο πολύ μου άρεσε το Cap Ferrat. To Μονακό μου άρεσε(δεν μου άρεσε τελικά) λιγότερο από τα υπόλοιπα 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s