Γαλλική Ριβιέρα: St Maxime & St Tropez

Καλημέρα αγαπημένοι μου!

Γυρίσαμε πίσω από τις διακοπές μας! Ήταν υπέροχα! Δεν μπορώ να κρύψω το πόσο γεμάτοι γυρίσαμε!

Κάθομαι τώρα και σας γράφω με το καφεδάκι μου και ενώ έχω ένα σπίτι να ξεπακετάρω, κουρτίνες να βάλω, άλλα δύο έπιπλα του ΙΚΕΑ να φτιάξω, δύο οικοδομές να παρακολουθήσω και προσχέδια να βγουν για ένα καινούριο έργο. Και παρόλα αυτά δεν είμαι αγχωμένη. Είμαι πολύ ήρεμη! Προφανώς οι διακοπές κάνανε αυτό που υποσχέθηκαν: διέκοψαν όλα αυτή την αγωνία που συνήθως με πλυμμηρίζει. Άξιζαν λοιπόν!

Φύγαμε από Λονδίνο Κυριακή και ο μικρός είχε ήδη ενθουσιαστεί αφού θα είμασταν όλοι μαζί! Κάποια στιγμή περιέγραφε στον Phil πώς είναι στο αεροπλάνο γιατί εκείνος λέει έχει μπεί πολλές φορές ενώ εσύ μπαμπά καμία(!).

Αποφασίσαμε να νοικιάσουμε αυτοκίνητο για τις διακοπές. Γενικά στην Ριβιέρα ένα μεγάλο έξοδο όπου και αν μείνει κανείς είναι τα διόδια και τα πάρκινγκ. Μπορώ να πω πως κατά μέσο όρο δίναμε γύρω στα 40-50ευρώ ημερησίως μονάχα σε αυτά. Η αλήθεια είναι πως το ξέραμε και είμασταν προετοιμασμένοι για αυτό όπως και ότι πήγαμε κυρίως για τουρισμό αυτή τη φορά οπότε το να καθήσουμε σε ένα μέρος και απλά να χαρούμε τη θάλασσα δεν ήταν κάτι που θέλαμε

French Riviera map

Πρώτος προορισμός το St. Tropez! Είπαμε όμως να ακολουθήσουμε τη γραφική διαδρομή που μας πρότιναν κάτι ντόπιοι το πρώτο βράδυ και έτσι φτάσαμε στο απέναντι κομμάτι του κόλπου, το St. Maxime, αφήσαμε το αυτοκίνητο και πήραμε το καραβάκι. Εκεί και έτσι όπως καθόταν ο μικρός μονολόγησε δυνατά: “ah… not too bad” και ήταν τόσο αστείο που γυρίσανε οι μπροστινοί μας τουρίστες και γελάγανε.

St Maxim boat

Φτάνοντας στον διάσημο κόλπο του St Tropez το θέαμα ήταν αρκετά σουρεαλιστικό! Τεράστια σκάφη έχουν κατακλήσει την μαρίνα. Πριν ακόμα μπούμε στον κόλπο υπήρχαν τεράστια σκάφη που είχαν σταματήσει στα ανοιχτά γιατί δεν υπήρχε χώρος για να μπουν. Το μέγεθος ήταν αδιανόητο!

 IMG_4191
Κάποια σκάφη έφταναν το ύψος των τετραόροφων γραφικών σπιτιών της περιοχής.

IMG_4210
Κατεβήκαμε και αφήσαμε την παράνοια πίσω μας. Ξεχυθήκαμε στα στενά. Ήταν υπέροχα. Όλη η πόλη καλοδιατηρημένη, προσεγμένη, καθαρή. Μαγαζιά στα ισόγεια με ακριβές μάρκες. Είχε και εκπτώσεις, αλλά εμάς δεν ήταν ο σκοπός μας τα ψώνια. Θέλαμε να δούμε, να μυρίσουμε τον παλμό αυτής της τόσο φημησμένης περιοχής.

IMG_4216IMG_4221
Πού και πού βλέπαμε μαγαζιά με γλυκά και ήταν ιδιαίτερα προσεγμένα όπως το περιμέναμε.

IMG_4222 IMG_4225IMG_4231IMG_4233 IMG_4234
Σταματήσαμε στο boulanger – Parissier “La Tarte Tropezienne”. Εκεί στη σκιά, μέσα στη ζέστη, φάγαμε εγώ σαλάτα, o Phil croque monsieur και ο μικρός μπαγκέτα ζαμπόν τυρί. Εκεί, μετά από τα εσπρεσσάκια, τα πειράγματα με τους γύρω μας, την κουβεντούλα μας με τον υπέροχο σερβιτόρο ο οποίος με διαβεβαίωσε πως τα γαλλικά μου ήταν πολύ καλά (ακόμα) έζησα την νιρβάνα μου! Διότι αγαπημένοι μου, εγώ σας διαβεβαιώ έχω πνεύμα Γαλλικό, κορμί Ελληνικό και ζώ στην Αγγλία. Κάποιοι θα το λέγανε σχιζοφρένεια, εγώ προτιμώ να το λέω Ευρωπαϊκή Ένωση!

IMG_4241IMG_4243

Περάσαμε πολλές ώρες σε αυτό το καφέ. Πήραμε και περιοδικά και χαλαρώσαμε. Χαζεύαμε τον κόσμο γύρω μας, ο μικρός έπαιζε με τα χρωματά του. “This is a bit like Ελλάδα, isn’t it, mummy?” Στην αυθόρμητη απάντηση του Phil ” nowhere near” έσπευσα να τον καθησυχάσω “Έτσι θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα, αγαπή μου”. Εκείνος αναφερόταν στη ζέστη βέβαια, εμείς σε άλλα θέματα. Οι κυρίες γύρω μας καλοντυμένες, διακριτικές, περιποιημένες, συζητούσανε, περπατούσανε πολύ χαλαρές. Δεν ήθελα να αφήσω το καφέ. Αγάπησα το γκαρσόνι, τον κόσμο, το σημείο. Μας έφερε γλυκάκια στο τέλος.
– A biantot!
– Au revoir madam!
“Αμην” σκέφτηκα.

IMG_4252

Συνεχίσαμε τον περίπατο στα σοκάκια, χαζέψαμε, μπήκαμε σε μία γκαλερί με φωτογραφίες, χαζέψαμε τα σουβενίρ.

IMG_4264  IMG_4224 IMG_4223IMG_4267

IMG_4270
Μαγαζί με γλυκά. Μαρμάρινη επένδυση και χάλκινα, κρυφός φωτισμός, πολιέλαιοι. Επιτέλους, το γλυκό μπήκε στο βάθρο που του αξίζει!

Επανήλθαμε στο λιμάνι. Εκεί παρατηρήσαμε το εξείς κωμικοτραγικό. Οι απλοί τουρίστες κάνανε πηγαδάκια έξω από τα μεγάλα σκάφη και περιμένανε. Κάθε φορά που φαινόντουσαν οι ιδιοκτήτες τραβούσανε όλοι φωτογραφίες. Όταν δε τολμούσανε να κατέβουν κι όλας γινόταν χαμός. Παρατηρήσαμε με τον Phil την ηρωνία του πράγματος. Οι πλούσιοι έρχονται για τα κτήρια, οι υπόλοιποι στρέφανε τους φακούς στους πλούσιους.

 IMG_4277 IMG_4282IMG_4284

Εδώ κάπου ξεκίνησε η παρέλαση των ακριβών αμαξιών. Είδαμε πολλά “περίεργα” αυτοκίνητα στη Ριβιερα.

IMG_4299
Πήραμε το καραβάκι και γυρίσαμε στο St Maxime. Είχαμε κουραστεί όλη μέρα και μέσα στην ζέστη είχαμε τις μικρογκρίνιες μας (διοτι όποιος έχει πει ότι έχει κάνει τουρισμό χωρίς γκρίνια λέει ψέμματα!).

IMG_4322
Στη μαρίνα εντοπίσαμε και ετούτο εδώ το καραβάκι και χαμογελάσαμε!

IMG_4339

Το St. Maxime, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το St. Tropez. Το ίδιο είναι ιδιαίτερα γραφικό, με πολύ κίνηση, μία υπέροχη παραλία, καφέ και μπαράκια κατα μήκος της ακτογραμμής.

IMG_4325IMG_4331

Φάγαμε, ήπιαμε, εξουθενωθήκαμε και χαιρετήσαμε την ημέρα έτσι στο χαλαρά.
Σας αφήνω με δύο καρτες που ψωνίσαμε από την περιοχή.

Post Card - St. Tropez
Το λιμάνι του St Tropez 1935 – 1945.
Post Card - St. Maxime
Πανοραμική της πόλης St Maxime το έτος 1950

Την επομένη ημέρα είχαμε σκοπό να περπατήσουμε στις Κάννες.

4 thoughts on “Γαλλική Ριβιέρα: St Maxime & St Tropez

  1. Τι όμορφες εικόνες! Είναι από τους προορισμούς εκείνους που έχουμε πει με τον άντρα μου ότι οπωσδήποτε θα πάμε, αφού μας αρέσουν πολύ τα road travels!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s