May Half Term, 2013

Mέσα στην αναστάτωση της μετακόμισης, έχω ξεχαστεί και δεν έχω καταγράψει πολλές από τις περιπέτειες μας και κυρίως τις εξορμήσεις μας! Για παράδειγμα, δεν κατέγραψα τί κάναμε κατά την διάρκεια του τελευταίου half term. Ήταν τον Μάιο, η αλήθεια είναι πως έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας, αλλά ήθελα να τα καταγράψω να τα έχει ο μικρός και να τα διαβάζει κάποτε.

Για μας εδώ το half term είναι ένα διάλειμμα όλων των σχολείων στη μέση του τριμήνου για μία εβδομάδα. Κατά την διάρκεια αυτή όλα τα μουσεία αλλά και πολλοί ανεξάρτητοι χώροι οργανώνουν εκπαιδευτικά workshops εκδηλώσεις και γιορτές για παιδιά. Η λίστα με τις εκδηλώσεις είναι ατελείωτη, είναι τεράστιο το Λονδίνο και πάντοτινά δημιουργικό. Εμείς έχουμε επιλέξει να πηγαίνουμε κατά προτεραιότητα στις εκδηλώσεις της περιοχής μας. Πιστεύω πολύ στην δύναμη της τοπικής κοινότητας και το να είσαι ενεργό μέλος σημαίνει να λαμβάνεις μέρος στις εκδηλώσεις.

Αυτά τα ¨σχολικά διαλείμματα” είναι ένας βραχνάς όταν έχεις επιλέξει να δουλεύεις. Σου κόβουν την ροή της δουλειάς και πρέπει να σκεφτείς το πλάνο δράσης άμεσα. Η επιλογή μου να δουλεύω από το σπίτι έχει τα θετικά του. Ό,τι και να συμβεί μπορώ να είμαι εδώ. Έχει και τα αρνητικά του: αν συμβεί κάτι και πρέπει να καλύψω εγώ το ωράριο του μικρού η δουλειά πρέπει να καλυφθεί μέσα στο βράδυ ή τα Σαββατοκύριακα. Αυτό στην πράξη, είναι πολύ πιο κουραστικό απότι φαντάζεται κανείς γιατί τελικά δεν είναι λίγες οι φορές που πρέπει να αναθεωρήσεις το πρόγραμμα. Επιπλέον κατά την διάρκεια των  half terms προσπαθώ να ενημερωθώ για τα δρώμενα και να δώ τί θέλουμε να κάνουμε και μαζί. Θα μπορούσα να πω ότι με σέρνει ο μικρός για να δικαιολογηθώ, αλλά η αλήθεια είναι ότι περνάω τέλεια με τα workshops αυτά! Με γυρνάνε στο όταν ήμουν παιδί και ακόμα πιο πολύ το  χαίρομαι που περνάω αυτή την δημιουργική αναγέννηση με τον γιό μου! Έτσι λοιπόν, το πρόγραμμα των εβδομάδων αυτών είναι ένα κράμα από εκδηλώσεις και play dates που πηγαίνει ο μικρός με την νταντά και διάφορα που κάνουμε μαζί.

Army face painting copyΤην Δευτέρα ο μικρός πήγε βόλτα με την κοπέλα που τον προσέχει στο Royal Artillery Museum στο Woolwich. Η αλήθεια είναι τα γεγονότα με την επίθεση του στρατιώτη στην περιοχή, μας σιγκλόνησαν και ήταν το θέμα συζήτησης και η αγωνία της περιοχής για πολλές μέρες. Όταν λοιπόν η νταντά του μικρού μαζί με άλλη μία φίλη της νταντα δεν κατάφεραν αν βρουν εισητήρια για ένα άλλο event που είχαν προγραμματίσει και μου είπαν την εναλλακτική λίγο προβληματίστικα. Να τον αφήσω να πάει ή όχι. Τελικά πήγανε με ταξί και ηρέμησα κάπως. Ο μικρός, μαζί με τον φίλο του και τα άλλα δυό αδέρφια του γυρίσανε κατενθουσιασμένοι! Φαίνεται πως ο στρατός είχα οργανώσει την ημέρα πάρα πολύ καλά! Του έδωσε “βιβλιαράκια – διαβατήρια” και κάθε εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν παίρνανε και σφραγιδούλα. Τα μάθανε να κάνουν βάδην και ο μικρός μου γύρισε με επιτέλους να ξεχωρίζει το δεξί με το αριστερό! Επίσης κάνανε μαθήματα καμουφλαζ (χειροτεχνία) και σκοποβολής (με τσόχινες μπάλες). Δεν ήταν τυχαίο που όταν γύρισε φώναζε κατενθουσιασμένος ότι θέλει να πάει στο στρατό! Με έπιασε η καρδιά μου η αλήθεια είναι και μέσα μου σκεφτόμουν “καλομελέτα κι έρχεται”. Να δώ τί θα λές όταν έρθει το χαρτί από το Ελλάντα! Ξέρω πολλούς γονείς που στην ιδέα και μόνο του παιδιού τους να πιάνει νεροπίστολο εκνευρίζονται και αντιδρούν. Εγώ δεν έχω τέτοια αγωνία. Βλέπω τον μικρό που είναι μόλις τεσσεράμιση και βγάζει τέτοια “αντρίλα” και διάχυτη ανάγκη για σωματική εκτόνωση που είμαι σίγουρη ότι είναι η φύση του αγοριού τέτοια. Τί να σου κάνουν τα όπλα όταν μπορείς να βγάλεις το μάτι του αλλουνου με το δάχτυλο! Αυτό όμως είναι ένα τεράστιο θέμα που ίσως θέλει δική του ανάρτηση. Εν ολίγοις, δεν θέλω να απαγορεύσω τίποτα στον μικρό. Και χαίρομαι που πήγε και είδε και την ζαχαρένια όψη του στρατου. Πιστεύω στα διαφορετικά ερεθίσματα και αυτό είναι ένα από αυτά.
Tate Britain

Μία άλλη μέρα μέρα πήγαμε στην εκδήλωση της Tate Britain για παιδιά. Ο μιρκός την ξέρει την πινακοθήκη αρκετά καλά αφού έχουμε πάει κι άλλες φορές. Καμιά φορά τον χειμώνα, αν δεν έχω πολύ δουλειά πηγαίνουμε και χαζεύουμε τους πίνακες. Του μιλάω και προσπαθώ να καταλάβω τί προσέχει περισσότερο. Είναι πολύ ενδιαφέρον, σας το συνιστώ. Κάποιες φορές καθοδηγώ την κουβέντα στα Ελληνικά για να εμπλουτίσουμε και το λεξικόγιό του, άλλες πάλι, όταν τον βλέπω ενθουσιασμένο για κάτι τον αφήνω να πεί ό,τι θέλει στη γλώσσα του. Αυτή τη φορά, μας παρακίνησε η εκδήλωση που είχαν ανακοινώσει. Το κάλεσμα ήταν για οικογένειες που θα μπορούσαν να φτιάξουν δομές και γλυπτά μέσα στην πινακοθήκη και ήταν ξεκάθαρο από την ιστοσελίδα τους πως ήταν για όλες τις ηλικίες. Να σας πω την αλήθεια ήταν μία απογοήτευση.

liminal_event_tate

Η ομάδα που το διοργάνωσε προφανώς δεν είχε ιδέα από παιδιά! Οι μορφές που είχαν φτιάξει ήταν από mdf και στο πάτωμα δεν είχαν προβλέψει να βάλουν οποιαδήποτε είδους προφύλλαξη. Τα παιδιά ενοείται πως πετάγανε τις μορφές στο πάτωμα με αποτέλεσμα να ακούγονται πολύ δυνατά χτυπήματα. Επιπλέον, η επιλογή της αίθουσας προφανώς δεν ήταν καλομελετημένη αφού δίπλα μας περνούσαν συνεχώς οι ομάδες για μίνι διαλέξεις και ομιλίες. Το αποτέλεσμα; Ένα τσούρμο παιδιά που συνεχώς δεχόντουσαν επίπληξη από τους υπαλλήλους του μουσείου για τη φασαρία που κάνανε. Τελικά παρατήσαμε τον χώρο και χαζέψαμε σε άλλες αίθουσες απογοητευμένοι. Εγώ δηλαδή, γιατί ο μικρός ήταν με φίλους του οπότε δεν χάλασε καθόλου η διάθεσή του!

Η πιο οργανωμένη εκδήλωση όμως που πήγαμε αυτό το half term ήταν αυτή στο Greenwich Core Learning Centre του Discover Greenwich! Αγαπώ πολύ το Greenwich και σεργιανίζουμε εδώ στο έπακρων, αλλά κάποια πράγματα θέλουν χρόνο για να τα ανακαλύψεις. Έτσι ήταν και αυτή η εκδήλωση. Το προσωπικό μας έκανε να αισθανθούμε πάρα πολύ όμορφα! Οι διοργανωτές είχαν αφιερώσει μία πανέμορφη ανακαινισμένη σοφίτα ειδικά οργανωμένη για τέτοιες εκδηλώσεις και με το που μπήκαμε μέσα και παρά τον κόσμο που είχε, προθυμοποιήθηκαν να μας εξηγήσουν πώς να χρησιμοποιήσουμε τα υλικά ώστε να φτιάξουμε τις δικές μας σφραγίδες και μετά να τις τυπώσουμε σε τσάντες που διέθεταν οι ίδιοι. Πήγαμε με μία φίλη μου γλύπτρια και τα δικά της παιδιά και όπως καταλαβαίνετε το χαρήκαμε πολύ και οι μεγάλοι και οι μικροί! Μας αφήσανε δε να φτιάξουμε και οι μαμάδες τις τσάντες μας! Στην φωτογραφία η τσάντα του Αλέξανδρου με το αποτύπωμα από το χέρι του (μπλε χρώμα) και με κόκκινο και τα άπειρα δαχτυλάκια είναι η εικόνα που έχει εκείνος για το χέρι του. Γελάσαμε πολύ με την φιλενάδα μου να παραλληλίζει το έργο του δικού μου με τη δουλειά του Basquiat και εγώ του δικού της με τον Warhol! Τα μικρά μας κοιτάζανε με απορία γιατί μας είχε πιάσει νευρικό γέλιο! Δημιουργήσαμε και φύγαμε για βόλτες στην περιοχή.

Making a bag

Μ αυτά και με εκείνα επιβιώσαμε άλλο ένα half term όσο πιο δημιουργικά γινόταν. Στις ενδιάμεσα μέρες ανταλλάξαμε play date με μία φίλη που δουλεύει κι εκείνη από το σπίτι και αλληλοεξυπηρετηθήκαμε. Τη δουλειά το Σαββατοκύριακο δεν την γλίτωσα βέβαια, ούτε το άγχος, αλλά χαλάλι! Φτιάξαμε ωραίες αναμνήσεις! Ένας μήνας έμεινε και μετά το επόμενο διάλειμμα θα είναι το καλοκαιρινό! Πώς να το γράψω πιο έντονα ότι Α Ν Υ Π Ο Μ Ο Ν Ο Υ Μ Ε ?! Μέσα τα κεφάλια τώρα!

2 thoughts on “May Half Term, 2013

  1. Τι ωραίες εκδηλώσεις για παιδιά! Μακάρι όταν μεγαλώσει η μπουμπού μου να βρίσκουμε αντίστοιχα ενδιαφέροντα πράγματα να κάνουμε!

  2. ….θέλω να σε ρωτήσω για τις νταντάδες και τις νηπιαγωγούς στην Αγγλία….αληθεύει πως οι Ελληνίδες είναι περισσότερο καταρτισμένες λόγω σπουδών στον συγκεκριμένο κλάδο;;;;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s