Fantasy cinema: Casablanca

Τελευταία, και όταν λέω τελευταία εννοώ ενα χρονικό διάστημα που πια εχω χάσει το βάθος χρόνου από το οποίο αυτό ξεκίνησε, η καθημερινοτητά μας απαρτίζεται από πολλούς μικρούς αγώνες τρεξίματος. Συνήθως αυτοί διαδραματίζονται ο ένας κολλητά μετά τον άλλο. Είναι ότι έχουμε αναλάβει πολλά; Είναι ότι τα θέλουμε όλα; Δεν γνωρίζω. Μάλλον και τα δύο.

Τις Παρασκευές έχουμε πει θα είναι η άδειά μας, η ξεκούρασή μας, η χαλάρωσή μας δηλαδή με τον Phil. Θα μου πείτε, καλά, δεν δουλεύετε τις Παρασκευές; Δουλεύουμε. Αλλά δουλεύουμε και Σαββατοκύριακα. Ναι, σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. Και λέω σχεδόν γιατί βγάζω απο εξω αυτά τα Σαββατοκύριακα που είτε θα φιλοξενούμε φίλους είτε πηγαίνουμε σε αυτούς. Τις Παρασκευές, λοιπόν, παίρνω τον μικρό από το σχολείο κατά τις 3μιση και κάνουμε κάτι μαζί. Είτε θα πάμε για μπάνιο στη πισίνα είτε θα έχουμε ραντεβού για play date στο σπίτι κάποιου φίλου είτε θα πάμε πάρκο (τώρα με το τελείως αλλοπρόσαλλο χιόνι που έχει ρίξει αυτές τις μέρες η τελευταία επιλογή δε παίζει και πολύ).
Τα βράδια της Παρασκευής και αφού έχει κοιμηθεί ο μικρός, είναι αφιερωμένα στους δυο μας. Κανόνας νούμερο ένα: δε μιλάμε για δουλειά. Κανόνας νούμερο δύο: να υπάρχει ποτάκι στο σπίτι. Έξτρα μπόνους κατάσταση να μπορούμε να βγούμε! Και ναι, αυτές τις μέρες με την Ελληνίδα γιαγιά στο σπίτι, τα καταφέραμε!
Βασικά το όλο εγχείρημα έγινε κι αυτό σε ρυθμούς αγώνα δρόμου. Βλέπω στο Twitter ένα άρθρο γι αυτό το μέρος, το στέλνω με μεηλ στον Phil ανάμεσα σε άλλα μεηλ τύπου “alternative structural engineers quote” και “what do you think of this for X job”, απαντά “ok, book it”, το κλείνω και ξαφνικά έχουμε μόλις λίγες ώρες για να μεταλαχτούμε σε πρωταγωνιστές από την κλασσική ταινία Casablanca!

Ο λόγος για το Fanstasy Cinema το οποίο, για να σας ενθουσιάσω από τώρα, έρχεται προσεχώς και στην Αθήνα!

Τί είναι: Η όλη ιστορία ξεκίνησε με το Secret cinema, μία ιστοσελίδα που ξεκίνησε να διοργανώνει προβολές συνήθως κλασσικών ταινιών στα πιο αναπάντεχα μέρη. Η όλη βραδιά είναι μυστική και αυτό έχει την όλη χάρη! Για να την ξέρεις πρέπει να έχεις γραφτεί στη σελίδα τους. Σου στέλνουν ένα μέηλ με τις προσεχείς προβολές οι οποίες είναι λίγες (4-5 ανά τρίμηνο πχ). Συνήθως ο τόπος προβολής αποκαλύπτεται τελευταία στιγμή πάλι με μέηλ στο οποίο σου δίνουν και ένα κωδικό-στοιχείο για το ποιά ταινία θα προβληθεί. Δεν ξέρεις τί θα δείς και πού μέχρι την τελευταία στιγμή δηλαδή. Αυτή είναι η αρχή της όλης ιστορίας γιατί τώρα υπάρχει και το fantasy cinema!

Το Fantasy cinema είναι λίγο διαφορετικό. Σου λένε την ταινία και το μέρος που θα προβληθεί. Στην δική μας περίπτωση ήταν το Casablanca. Αφού αγοράσαμε τα εισητήρια μας δόθηκε από ένα “διαβατήριο” με τις καινούριες μας ταυτότητες. Εγώ ήμουν η Fauca από την Πολωνία, παντρεμένη με τον Τσεχοσλοβάκο άντρα μου! Στις οδηγίες που μας δόθηκαν έπρεπε να ντυθούμε με το στύλ του 40 και να φοράμε ένα δαχτυλίδι στο πέμπτο δάχτυλο του δεξιού χεριού (ήταν το συνθηματικό στην ταινία για αυτούς που αντιστέκονταν στο 3ο Ράηχ). Λίγο με την ψυχή στο στόμα, μετά από μία πολύ πιεστική μέρα, έδιωξα κακήν κακώς τα 7 παιδιά και 3μαμάδες που είχαν έρθει για playdate το απόγευμα (εντάξη, ακόμα με αγαπάνε, φρόντισα να δωροδοκίσω με τυρόψωμο και σπιτική πίτσα, ναναι καλά η Ελληνίδα γιαγιά) και βρέθηκα να παρκάρω απέναντι από το μαγευτικό Art Deco κτήριο Troxy του Λονδίνου ντυμένη τσάρλεστον.

Από έξω, όλα τα φώτα του κτηρίου ήταν σβησμένα. Μόνο ο άντρας μου με περίμενε. Ωχ, λέω, άργησα και δεν θα αφήνουν να μπούμε μέσα και ποιός τον ακούει τώρα… Ένας τύπος με ένα περίεργο καπέλο ήρθε δίπλα μας “are you going to Casablanca?” μας ψιθύρισε συνομοτικά. Μας είπε να πάμε πίσω από το κτήριο. Όσο επικίνδυνο κι αν μας ακούστηκε αυτό το κάναμε και με ανακούφιση βρεθήκαμε στα σκοτεινά σοκάκια στην ουρά από ένα πλήθος ντυμένο 40’s! Εν ολίγοις, το προσωπικό ζούσe το ρόλο του! Μας βάλανε να περάσουμε μέσα από περίεργους σκοτεινούς διαδρόμους  ώσπου να φτάσουμε στην κύρια είσοδο. Πίσω από την πόρτα που ήταν ολόιδια η πόρτα του καφέ/μπαρ του Ρικ από την ταινία απλωνόταν ολόκληρο το σκηνικό της ταινίας! Κι εσύ ήσουν μέρος του! Ήσουν δηλαδή ένας από τους πελάτες του μπαρ!

Στρογγυλά τραπέζια απλωνόντουσαν γύρω από την πίστα και την ζωντανή ορχήστρα. Η μουσική σε έβαζε στο κλίμα αμέσως και όλος μα όλος ο κόσμος ήταν ντυμένος ανάλογα! Οι γυναίκες είχαν πάει σίγουρρα κομμωτήριο γιατί δεν νομίζω ότι ξέρουμε πώς να κάνουμε αυτά τα χτενίσματα πια, οι άντρες φορούσαν άσπρα κοστούμια με παπιγιόν και καπέλα. Άξιζε και μόνο για να χαζεύεις όλο αυτόν τον κόσμο! Στο μπαρ παίζανε πολύ τα κοκτέηλ της εποχής και παραδίπλα είχε στηθεί ένα μέρος όπου μπορούσες να πάρεις φαγητό Μαροκανό. Το είχαν ονομάσει Blue Parrot ακριβώς όπως στην ταινία. Φτάσαμε κατά τις 7 και όσο πίναμε ποτάκι και απολαμβάναμε τη ζωντανή μουσκή και τα μπαλέτα ο κόσμος χόρευε, έβγαζε φωτογραφίες και γελούσε πολύ. Κάποια στιγμή πήγα να πάρω φαγητό. Έρχεται ένας τύπος και μου λέει ψιθιριστά “πρόσεξα το δαχτυλίδι στο πέμπτο σου δάχτυλο….” περιτό να πώ ότι είχα ξεχάσει ότι το φορούσα. Έλα να με βρείς εδώ στο Blue Parrot μετά από τρία τραγούδια. Ήταν ηθοποιός! Αυτός και άλλοι πάμπολοι που δεν μπορούσες να τους ξεχωρίσεις από το πλήθος γιατί ήμασταν όλοι ντυμένοι και όλοι απλά διασκεδάζαμε. Έτσι ξαφνικά για παράδειγμα ξεκίνησε ένας καβγάς ακριβώς από κάτω μας (ήμασταν στο μπαλκόνι) και πιαστήκανε στα χέρια και ξαφνικά δίνει ένα σάλτο ο ένας και σκαρφαλώνει στο μπαλκόνι και βγαίνουν κάτι ψευτοπίστολα δίπλα μας και τελευταία στιγμή ο Ρικ τους πετάει έξω και καλά από το μπαρ. Ή μετά, εκεί που τρώγαμε, κοιτούσε ο Phil το κινητό του και έρχεται ένας τύπος και μου λέει “your husband… he likes to look at himself in the compact mirror a lot. Why?” και έφυγε. Εμ βέβαια, δεν είχαν κινητά το 40!

Η ταινία ξεκίνησε κατά τις 9 και το πλήθος δεν σταματούσε να μιλάει, να λέει τα λόγια της ταινίας, να ζητοκραυγάζει σε κάθε ατάκα και κυρίως στο “here’s looking at you kid”. Κατά τη διάρκεια περνούσανε από τα τραπέζια κοπέλες με παλιές βαλίτσες και μας πουλάγανε σνακ και ποτά. Στο τέλος, βγήκε ο Ρικ και μας κάλεσε όλους στην πίστα όπου ένας DJ πια είχε αναλάβει να παίξει όλα τα τραγούδια εποχής! Η πίστα γέμισε! Ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων του 21ου αιώνα, ναι εμείς, που θεωρούμαστε αποβλακωμένοι με τα “έξυπνα κινητά μας” βρεθήκαμε να προσπαθούμε να χορέψουμε Boogie-woogie και άλλα χοροπηδηχτά!

Εν ολίγοις περάσαμε υπέροχα! Ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν! Κάποιος να μας αρπάξει από τα καθημερινά και να μας μεταφέρει κάπου αλλού! Το εισητήριο ήταν στις 25λίρες, βάλε 30 το άτομο με τις εξτρά χρεώσεις στο τέλος. Για μας εδώ όπου το εισητήριο στο σινεμά είναι στις 16λίρες και δεδομένης της υπερπαραγωγής που ζήσαμε ήταν πολύ καλή τιμή! Αλλά το καλύτερο ήταν ότι μας μετέφερε όντως σε έναν άλλο κόσμο, μας έκανε και γελάσαμε πολύ, φάγαμε, ήπιαμε και γυρίσαμε σπίτι ανανεωμένοι. Έτοιμοι για την επόμενη μέρα που εννοείται είχε δουλειά.

Μέχρι τώρα, το Fantasy Cinema ήταν μόνο Λονδίνο, αλλά σύντομα θα προστεθούν άλλες δύο πόλεις, η Νέα Υόρκη και η Αθήνα! Απίστευτο?  Αναρωτιέμαι αν θα είναι με ξένες ταινίες ή με κλασσικές Ελληνικές…. Γιατί φαντάζεστε να έχει θέμα εκείνη την ταινία με τον τουρτοπόλεμο του Βέγγου? Ή τις κλασσικές της Αλίκης? Και να πρέπει λέει να ντυθείς μαθήτρια με ποδιά κτλ Ανυπομονώ να μάθω!!! Ενημερώστε με όταν έρθει! Και θυμηθείτε πού το διαβάσατε πρώτα! Εδώ, στο γαϊτανάκι σας!

Το φωτογραφικό μας υλικό!

Fantasy Cinema 1
Το διαβατήριο με το καινούτιο μου όνομα!
Fantasy Cinema 2
Πρώτη στάση το μπαρ! It’s always the bar my dear!
Fantasy Cinema 4
Τα μπαλέτα σε ξεσηκώνανε! Χορεύανε τόσο γρήγορα και χοροπηδηχτά τότε!
Fantasy Cinema 3
Εδώ ο Ρικ, στο μπαλκόνι μετά τον “καυγά”, μας καθησύχαζε ότι η βραδιά συνεχίζεται!
Fantasy Cinema 5
Μετά από αυτή την τραγουδίστρια έπρεπε να πάω να συμμετέχω στην επανάσταση!
Fantasy Cinema 6
Να βλέπεις τη γενιά μας να προσπαθεί να χορέψει Boogie-woogie και swing!
Fantasy Cinema 7
H προβολή της ταινίας. Ω, Ρικ…
Fantasy Cinema 8
Μετά το τελος της ταινίας στην πίστα έγινε χαμός!

3 thoughts on “Fantasy cinema: Casablanca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s