Strolling around Edinburgh. Χειμερινές βόλτες στο Εδιμβούργο.

Σε ετούτον τον περίπατο θα σας ξεκινήσω μέσα από ένα καφέ που έχει θέα το the Mount, τον καμπυλωτό αυτό δρόμο που οδηγεί σε μία από τις γέφυρες του Εδιμβούργου. Και για να μπείτε στο κλίμα, κλείστε τα μάτια και την μυρωδιά του ψωμιού, της μαγιάς δηλαδή. Προσπαθείστε να φανταστείτε αυτή τη μυρωδιά επί χίλια! Τόσο έντονη που να σπάει τα ρουθούνια σου! Αυτό είναι το Εδιμβούργο! Η μαγιά που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της μπύρας μέσα στα εργοστάσια του Εδιμβούργου, έχουν τυλίξει όλη την περιοχή! Δεν έχω επισκευτεί ποτέ άλλο μέρος που να έχει τόσο χαρακτηριστική μυρωδιά!  Στην αρχή σε σοκάρει, μετά σου αρέσει, στη συνέχεια σε εκνευρίζει και μετά σε μαγεύει σε τέτοιο βαθμό που ξεχνάς ότι υπάρχει!

Όπως είχα πεί και στο προηγούμενο άρθρο, η παλιά πόλη του Εδιμβούργου (το μπλέ κομμάτι του χάρτη) περιβαλλόταν από νερό. Μετά τους πολέμους και όταν πια η πόλη επεκτάθηκε (πορτοκαλί κομμάτι του χάρτη) δημιουργηθήκαν διάφορες γέφυρες για να τις ενώσουν. Ο διαχωρισμός ήταν καθαρά ταξικός. Οι πλούσιοι φτιάξανε τεράστια σπίτια στην νέα πόλη και οι φτωχοί παραμείναν στην παλιά. Η ραχοκοκαλιά της παλιάς πόλης ήταν ο κεντρικός κατηφορικός δρόμος που ενώνει το κάστρο με το παλάτι, το ονομαζόμενο Royal Mile, το χρυσό μίλη δηλαδή και είναι ακριβώς όσο ένα Σκωτσέζικο μίλη. Από πλευράς πολεοδομίας, φαίνεται καθαρά και στον χάρτη αλλά και στις φωτογραφίες (και ακόμα περισσότερο αν πάτε) ότι ο μόνος ανοιχτός δρόμος ήταν το Royal Mile. Όλα τα άλλα δρομάκια της παλιάς πόλης του Εδιμβούργου είναι τα ονομαζόμενα Closes. Μπορεί να μας φαίνεται περίεργο τώρα, αλλά μέσα σε αυτά τα σοκάκια ήταν όλη η ζωή του Εδιμβούργου κάποτε. Ο κεντρικός δρόμος χρησίμευε για να περνάνε άλογα αλλά και για να πετιούνται τα απόβλητα της … τουαλέτας! Η παλιά πόλη του Εδιμβούργου έχει χτιστεί πάνω σε παλιότερες εκδοχές της πόλης. Για την ακρίβεια υπάρχει μία ιστορία με το πώς τελικά καταφέραν να χτίσουν την πρώτη γέφυρα του Εδιμβούργου και φημολογείται ότι πολλοί από τους εργάτες είναι θαμένοι στα θεμέλια της γέφυρας South Bridge. Μία από τις φωτογραφίες δείχνει ένα πράσινο περίπτερο και μία κυρία ντυμένη με στολή εποχής. Είναι τα γνωστά walking tours που μπορείς να κάνεις. Η εμπειρία είναι μοναδική και σας το συνειστώ αφού η ξεναγός σας όχι μόνο θα σας πάει στα περίφημα Edinburgh Vaults, αλλά θα σας κάνει είτε να γελάσετε είτε να φοβηθείτε με την περαστατικότητά της.

Η πόλη είναι επίσης διάσημη για την ιατρική της! Και αυτό οφείλεται στο “έργο” των Burke και Hare, δύο… δολοφόνων! Προμήθευαν τον γιατρό Robert Knox με πτώματα αλλοδαπών, περαστικών και γενικότερα ανθρώπων χαμηλής τάξης που θεωρούσαν ότι η εξαφάνισή τους θα περνούσε απαρατήρητη! Χάρη στις ανατομίες του διάσημου αυτού γιατρού προχώρησε η ιατρική και έφερε το Εδιμβούργο να έχει μία από τις καλύτερες σχολές, ακόμα και σήμερα!

Αν διαβάσετε ποτέ Ian Rankin θα πάρετε πολύ καλή εικόνα και της πόλης αλλά και της ιστορίας της. Γράφει κυρίως αστυνομικά που διαδραματίζονται στο Εδιμβούργο. Σας τον συνειστώ!

Μπορώ να μιλάω για την πόλη ατελείωτα, αφού την μελέτησα σαν μέρος των σπουδών μου εκεί. Ίσως σε μία άλλη ανάρτηση να σας πώ για τον Patrick Geddes που υπήρξε η μεγαλύτερή μου έμπνευση και εμμονή για αρκετό καιρό. Πριν σας αφήσω θα σας περάσω μέσα από τις φωτογραφίες μου από κανα δυό Σκωτσέζικες παμπ. Ό,τι μέρα και να πας οι παμπ του Εδιμβούργου έχουν ζωή. Και αυτό γιατί οι κάτοικοι τις έχουν βάλει στην καθημερινότητά τους! Δεν είναι ένα μέρος για να βγείς, αλλά ένα μέρος για να ζείς! Κάποιες παμπ έχουν θαμώνες που φέρνουν τα μουσικά τους όργανα και παίζουν συχνά. Η μουσική είναι συνήθως φολκλορ και τα πρόσωπά τους είναι ανθρώπων που έχουν δουλέψει σκληρά για το ψωμί τους. Η αγάπη τους για τη μουσική και το ποτό τους φέρνει εκεί σχεδόν καθημερινά.

Μία τελευταία σημείωση για τον Ελληνισμό του Εδιμβούργου που είναι ζωντανός! Πέρα από τους πολλούς Έλληνες φοιτητές που ζούν εκεί, υπάρχει μία Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία και ιερέας είναι, ελπίζω ακόμα γιατί είναι μεγάλος σε ηλικία, ο father John, ένας Σκωτσέζος που φημολογείται ότι η αριστοκρατική καταγωγή του θέλει τους προγόνους του θαμένους μέσα στο κάστρο του Εδιμβούργου! Εκείνος, λοιπόν, είναι Χριστιανός Ορθόδοξος πιά, και κρατάει τα γκέμια μιάς πολύ φιλικής Ελληνικής κοινότητας και έχει αγκαλιάσει όχι μόνο Έλληνες αλλά και άλλης καταγωγής Ορθόδοξους Χριστιανούς. Εάν βρεθείτε Κυριακή στο Εδιμβούργο, αξίζει να επισκευτείτε την εκκλησία St Andrew και να μείνετε στον καθιερωμένο καφέ μετά και να γνωρίσετε τον Ελληνισμό εκεί.

Αυτά τα λίγα, για μία πόλη που με σημάδεψε και που είναι εκεί και με περιμένει πάντα να γυρίσω, ή τουλάχιστον έτσι μας λένε οι φίλοι μας. “Τελειώνετε με το Λονδίνο, γυρίστε πίσω!” Εμείς, τους νιώθουμε και χαμογελάμε γιατί κι εμάς μας λείπει.

Σας φιλώ για τώρα, στα δυό μάγουλα, Ελληνικά!

3 thoughts on “Strolling around Edinburgh. Χειμερινές βόλτες στο Εδιμβούργο.

 1. Γειά σας παιδία!

  Καλά περνάτε μου φαίνεται. Όλο ταξιδάκια και εκδρομές!

  Πρέπει να πάμε και μαζί Εδιμβούργο πάντως, έχουμε καταζηλέψει.

  Ελπίζουμε όταν γυρίσετε στο Λονδίνο να σας περιμένει η κάρτα μας.

  Χρόνια πολλά και πάλι!

 2. Kairo psaxno na katalavo ti einai auti h murodia pou mou spaei ti muti kathos perpatao sto omorfo Edimvourgo. Se euxaristo gia tin pliroforia!!!

  1. Παρακαλώ! Εύχομαι να την τιμήσεις ιδιαιτέρως! Είναι αγαπημένη πόλη το Εδιμβούργο. Καταφέρνει και αποτυπώνεται βαθιά μέσα σου! Εύχομαι να την απολαύσεις!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s