Σκέψεις μιας νονάς στο εξωτερικό.

Θέλω να σας μιλήσω για μία από τις πιο δύσκολες σχέσεις που έχω και που νομίζω έχουν κι άλλες πολυ πολιτισμικές οικογένειες. Τη σχέση νονού στο εξωτερικό – βαφτισιμιού στην Ελλάδα.
Δεν έχουμε ιδέα τί να πάρουμε στα βαφτιστήρια μας! Οχι μόνο η δική μας παιδική πραγματικότητα ( αυτά που προβάλλει η τηλεόραση ή αυτά που ειναι δημοφηλη στο σχολείο) είναι τελείως διαφορετική, αλλά ουσιαστικά, δυστυχως, γνωρίζουμε πολύ λίγο τα βαφτιστήρια μας. Και αυτή την πραγματικότητα την λέω έτσι απλά, αλλά μέσα μου στεναχωριέμαι. Ειναι ότι το βαφτιστήρι μου (τώρα πια 13, ολόκληρος άντρας) είναι ένα υπέροχο παλικάρι και είμαι πολυ περήφανη γι αυτόν! Του άξιζε σίγουρα μία νονά που να είναι εκεί. Να τον βλέπει να μεγαλώνει, να πηγαίνει στους αγώνες taekwondo και σχολικές εκδηλώσεις. Να έχει επαφή με τη ζωή του ώστε να υπάρχει ένας πέρα του τυπικού δεσμός. Να πετάγεται για καφέ για να δει το καινούριο του παιχνίδι ή να μιλήσει για τα κοριτσάκια στην τάξη του. Τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Ήμουν μόλις 19 όταν βάφτισα τον πνευματικό αδερφό του γιου μου και δεν είχα ιδέα! Ήμουν κι εγώ πολυ μικρή και άπειρη για να ξέρω πώς διατηρείται μία σχέση από απόσταση. Μετά από τόσα χρόνια και μέσα από αυτή μου την εμπειρία έμαθα πολλά και παρόλο που ο μικρός μεγάλωσε κρατάω τα μαθήματα και προχωρώ.
Οριστε κάποιες σκέψεις, αλλά και ιδέες για δώρα για όσους είστε στο εξωτερικό και θέλετε να έχετε σημαντική σχέση με τα δικά σας πνευματικά παιδιά.

 • Δεν είστε η κλασική νονά/νονός! Δεχθείτετο! Οσο προσπαθείτε να συναγωνιστειτε τους mainstream νονές/νονούς δεν έχει νόημα. Εσείς βέβαια το ξέρετε αυτό, το βαφτιστήρι σας το ξερει; Να του το λέτε! Εχει σημασία! Εχει έναν διαφορετικό νονό/νονά και πρέπει να είναι περήφανος/η γι αυτό! Αλλωστε εμείς επιλέξαμε να είμαστε μακρια από την Ελλάδα για κάποιους λόγους. Μεταφέρετέ του την αγάπη σας για τον τόπο που είστε! Τα παιδιά, άλλωστε θέλουν να μας βλέπουν ευτυχισμένους. Επιπλέον, η απόσταση κάνει τα μικρά να φαντασιώνονται για την άλλη χώρα. Οσες περισσότερες πληροφορίες τους δίνουμε τόσο πιο πολύ αισθάνονται μέρος του κόσμου μας.
 • ΟΚ, δεν είστε εκεί. Οταν όμως βρίσκεστε αφιερώστε χρόνο μόνο με εκείνο/η. Αλλος ο χρόνος για να δείτε τους γονείς του/της (που φαντάζομαι ειναι και φίλοι) και άλλη η ώρα που θα αφιερώστε στο παιδί. Τον δικό μου πιτσιρικά θυμάμαι να τον παίρνω και να πηγαίνουμε για φαγητό έξω οι τρεις μας με τον άντρα μου. Είναι λίγο σαν να του λέτε ότι μπορεί να είμαι εδώ μόνο για λίγες μέρες αλλά μου είσαι σημαντικός.
 • Δώρα. Είναι ένα θέμα. Έχω ψωνίσει τις άπειρες χαζομαρες για να κάλυψω το κενό! Ηταν όλα άκυρα είμαι σχεδόν σίγουρη! Επιπλέον, το βαφτιστήρι μου είναι από εκείνα που όταν τα ρωτάς δεν πρόκειται να σου πουν κάτι συγκεκριμένο! Ετσι μας μεγαλώνουν στην Ελλάδα, να λέμε “δε πειράζει, νονά, τίποτα” για να μην φανούμε ότι ζητάμε. Και είναι όμορφο αυτό, δείχνει ευγένεια, αλλά στη προκειμένη περίπτωση δυστυχώς, λειτουργεί αρνητικά στη σχέση. Φέρνει, δηλαδή, μεγαλύτερη απόσταση. Τολμώ να πώ, λοιπόν, αν γίνεται ξεχάστε τα δώρα! Ναι! Ξεπεράστετο! Αυτή η νονά δεν ψωνίζει! Οι εναλλακτικές; Άπειρες!

  Αυτή που ακολουθώ εγω ειναι η εξης: Τα τελευταία δύο χρόνια έχω ανοίξει έναν έξτρα λογαριασμό και βάζω μέσα χρήματα για το βαφτιστήρι μου. Προσπαθώ να του λέω όταν βάζω. Τον ενημερώνω τί ποσό έχει μέσα ο λογαριασμός του. Του έχω πεί ότι είναι δικά του τα λεφτά και ότι αν ποτέ του γιαλίσει κάτι να μου το πεί και θα του τα στείλω ή θα το ψωνίσω. Μέχρι τώρα δεν έχει ζητήσει ποτέ τίποτα. Και εν μέρη απορώ, από την άλλη σκέφτομαι ότι θα τα πάρει μαζεμένα κάποια στιγμή να κάνει κάτι πιο μεγάλο, πιο δύσκολο. Ένα ταξίδι, όπως είπε και μία διαδικτιακή φίλη, ή διακοπές, ένα τρελλό πάρτυ με τους φίλους του ή να τα δώσει όλα στην πρώτη του αγάπη. Ας κάνει όπως αγαπά, δικά του είναι. Γιορτές, γεννέθλια, Χριστούγεννα και Πάσχα (ή όποτε το θυμάμαι κι όλα γιατί δεν είμαι και πολύ τυπική είναι αλήθεια) κάνω τη μεταφορά των χρημάτων και λίγο ονειρεύομαι κι εγώ γι αυτόν.

  Αλλες λύσεις είναι φυσικά τα ψώνια μέσω Ίντερνετ. Πολλά μαγαζιά στην Ελλάδα βρίσκουν τρόπο και σε εξυπηρετούν παρόλο που τα περισσοτερα κανονικά δεν έχουν εταιρία που να δέχεται παραγγελίες από το εξωτερικό. Το θέμα με αυτά τα ψώνια αλλά και το να τα στέλνεις ταχυδρομικά (εδώ έχεις και κόστος ταχυδρομείου να σκεφτείς όπου τα τελευταία χρόνια έχει εκτιναχτει!) είναι ότι δεν βλέπεις τη χαρά του παιδιόυ όταν το παίρνει. Πολλές φορές μου έχει τύχει να μην έχω καταλάβει καν αν τελικά το έπαιξε ή αν ήταν λάθος επιλογή.
  Μία άλλη έξυπνη επιλογή είναι η χρηματοδότηση ενός σπορ ή εμπειρίας. Μπορεί να είναι ένα διήμερο μαθημάτων μαγειρικής για παιδιά, ή τα εισητηρια για ένα θέατρο. Το θετικό με αυτο το δώρο είναι ότι μπορείτε να το κουβεντιάσετε μετά ακόμα και αν δεν είσασταν μαζί.

  Τέλος, σκεφτείτε και τη συνδρομή σε κάποιο περιοδικό που μπορεί να τον/την ενδιαφέρει. Μπορεί να είναι Ελληνικό αλλά και της χώρας που είστε. Μπορεί να μην καταλαβαίνει τί λέει αλλά η αγάπη του για το θέμα να τον/την κάνει να προσπαθήσει να μάθει κάποιες λέξεις. Κυρίως όμως, είναι η υπενθύμιση κάθε μήνα ότι η νονά τον νοιάζεται!

  .

 • Μία άλλη ιδέα που, όπως προείπα, δεν εφάρμοσα και πολύ θα το ήθελα, είναι να του έγραφα γράμματα. Από την αρχή που ήταν μωρό. Και να μην τα άνοιγε κανείς μέχρι να γίνει 18 και να τα ανοίξει μονάχος του. Θα του έγραφα, λοιπόν, για την κάθε φάση της δικής μου ζωής. Τί συμβαίνει, πού μένω με ποιούς είμαι και τί ταξίδια κάνω. Ίσως να του έπαιρνα και ένα ντοσιέ να τα έβαζε μέσα η μαμά του όλα μαζεμένα. Έτσι ίσως με γνώριζε έστω και μετά από χρόνια λίγο καλύτερα ή τουλάχιστον θα ήξερε γιατί είμαι μακρυά.

Όλες οι σχέσεις από απόσταση είναι τρομερά δύσκολες. Ο περισσότερος κόσμος όταν λέει σχέση από απόσταση σκέφτεται την ερωτική σχέση. Η αλήθεια είναι ότι η ερωτική είναι ίσως η πιο εύκολη σχέση που μπορεί να διατηρηθεί από μακριά γιατί και οι δύο πλευρές θέλουν έντονα! Οι σχέσεις οι υπόλοιπες όμως, οι οικογενειακές και οι φιλικές είναι οι πιο δύσκολες. Η καθημερινότητα, οι δικές του οικογένειες αλλά και ο αγώνας για επιβίωση μας κάνουν και ξεχνάμε ότι θέλουμε να είμαστε μέρος της ζωής του άλλου που είναι μακριά. Το παράπονο βγαίνει εύκολα, αλλά η προσπάθεια γίνεται δύσκολα. Δεν είναι ότι η επικοινωνία είναι ακριβή. Όταν πρωτοήρθα Αγγλία ένα τηλεφώνημα δευτερολέπτων στοίχιζε χρυσό! Τώρα είναι δωρεάν! Όμως η παγωμάρα στο τηλέφωνο θέλει ακόμα πολύ δουλειά για να λιώσει. Θέλει αρετές όπως υπομονή, επιμονή και, το σημαντικότερο, να προσπαθείς να δώσεις αγάπη ακόμα κι όταν αισθάνεσαι ότι εσύ εισαι αυτοσ/ή που έχει την ανάγκη να κουρνιασει (όταν γυρνάμε Ελλάδα για διακοπές το έχουμε αυτό το συναισθήμα).

Προσωπικά, δεν νομίζω ότι θα ξαναγίνω νονά. Εδώ, οι περισσότεροι φίλοι μου είναι άθεοι και στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι θα μου ανατεθεί ποτέ ξανά ο ρόλος. Τα γράφω, λοιπόν, για όλους όσους έχετε τέτοιους δεσμούς στην Ελλάδα και σας δυσκολεύουν! Και να θυμάστε, τα βαφτιστήρια μας κάτι πήραν από εμάς! Το λάδι δεν γυρίζει πίσω! 😉

20121219-082948.jpg

2 thoughts on “Σκέψεις μιας νονάς στο εξωτερικό.

 1. Νομίζω – από την εμπειρία μου – ότι λίγοι είναι οι νονοί/νονές σήμερα που είναι πραγματικά εκεί για τα βαφτιστήρια τους και είναι πολύ συγκινητικό που προβληματίζεσαι και γράφεις για τον ρόλο αυτό. Αυτό από μόνο του σε κάνει καλή νονά 🙂 Η απόσταση, ναι, παίζει κάποιο ρόλο, αλλά αν υπάρχει ουσιαστική ανθρώπινη επαφή, η απόσταση μικραίνει. Είναι το ίδιο περίπου όπως η σχέση που έχουν τα παιδιά μας με τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους στην Ελλάδα.

  1. Αγγελική μου, δε συμφωνω!! Ισως οι νονοί να ήταν αδιάφοροι σε προηγούμενες γενιές όπου και οι σχέσεις ήταν λιγότερο καλλιεργημένες. Θεωρώ ότι την σημερινή εποχή κάνουμε παιδιά όταν θέλουμε (εννοώ οτι είμαστε ενημερωμένοι για τους τρόπους αντισυλληψης και ότι δεν γίνονται τυχαία τα παιδιά) και επίσης διαλέγουμε τους ανθρώπους με τους οποίους θέλουμε να έχουμε ξεχωριστούς δεσμούς. Επομένως διαλέγουμε νονούς συνειδητά. Γιατί να διαλέγουμε αδιάφορους ανθρώπους ή περαστικούς ανθρώπους από τη ζωή μας;
   Έχω πολλες απαιτήσεις από τους ανθρώπους γύρω μου πολύ απλά γιατί ξέρω ότι είναι ικανοί! Οπότε και αγάπη μπορούν να δείξουν και προσπάθεια.
   Φιλιά και ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s