Half Term και τα μυαλά στα κάγκελα!

Αυτή η εβδομάδα που μόλις τελειώνει τα σχολεία είναι κλειστά. Είναι το half term, η μία βδομάδα στη μέση κάθε τριμήνου όπου τα σχολεία κάνουν διάλειμμα. Τα έχω εξηγήσει κι εδώ. Ο δικός μας ο μικρός, βέβαια πηγαίνει παιδικό (nursery) ακόμη, αλλά και ακόμη κι αυτά το τηρούν το σύστημα. Αυτές οι εβδομάδες μέσα στον Οκτώβριο, το Φλεβάρη και τον Ιούνη, είναι δίκοπο μαχαίρι για όλες τις οικογένειες. Από τη μία, θεωρητικά, για τα παιδιά είναι ωραίο που μπορούν να χαλαρώνουν λιγάκι και ξεκουράζονται. Από την άλλη, το μόνιμο βάσανο, για τους περισσότερους γονεις, είναι πώς θα απασχολήσουν τα παιδιά και τί θα γίνει με τη δουλειά! Ειδικά εμένα, που δουλεύω από το σπίτι, με επηρεάζει άμεσα. Μου αλλάζει όλα τα δεδομένα. Με στρεσσάρει απίστευτα! Αυτή τη φορά, και ενώ έχω εδώ τη μητέρα μου επιτούτης, να με βοηθήσει αυτή την εβδομάδα (αλλά και για τα γεννέθλια του Αλέξανδρου όπως είπαμε), και ενώ έχουμε και μία υπέροχη nanny που μου έχει λύσει τα χέρια, το στρες μου έχει κάνει ένα στομάχι κόμπο και έμεινα και από αυχαινικό δυό μερούλες. Παρ´ όλα αυτά, τελευταία στιγμή αποφάσισα να πάω πίσω κάποιες δουλειές και να χαρώ κάποιες από τις ώρες αυτής της εβδομάδας με τον μικρό αλλά και τη μαμά μου. If you can’t fight them, join them!

Κατά τη διάρκεια των half terms, όλα τα μουσεία οργανώνουν εκδηλώσεις για παιδιά. Από story telling time, craft making και άλλα πολλά. Τα μουσεία εδώ είναι δωρεάν για όλους, εκτός από σιγκεκριμένες πτέρυγες που συνήθως στεγάζουν τις εκθέσεις που είναι σε περιοδείες. Ολα, ή τα περισσότερα μουσεία έχουν child friendly χώρους, ειδικά διαμορφωμένους για παιδιά. Είναι καλοδιατηρημένα και χαίρεσαι να πηγαίνεις. Είναι επίσης προσιτά, και χρησιμοποιούν την πιο απλή γλώσσα για να εξηγήσουν τί ακριβώς είναι αυτό που εκθέτουν. Στα μουσεία του Λονδίνου, οι περισσότεροι γονείς, έχουμε βρεί μία όαση για τις μέρες αυτές τις μουντές, τις άχαρες, που όμως θέλουμε να βγούμε από το σπίτι. Οχι μονάχα η είσοδος είναι δωρεάν και υπάρχουν αλλαξιερες για τα μωρά της παρέας, αλλά και το φαγητό στις διάφορες καντίνες μέσα στα μουσεία είναι πολύ προσιτό στη τιμή. Πολλά, αν όχι τα περισσότερα, από τα προϊόντα είναι βιολογικά. Τώρα βέβαια, εδώ στο Λονδίνο αυτές τις μητέρες που ακολουθούμε ένα τέτοιο lifestyle, μας λέμε και yummy mummy, το οποίο είναι και θετικό και αρνητικό, αλλά τέλος πάντων, αυτό είναι ενδοχώριο αστειάκι.

Αυτή τη βδομάδα, λοιπόν, κάναμε τις βολτίτσες μας και τα καταγράφω, (μη μου λες Αλέξανδρε ότι δε σε πήγαινα!).
Ξεκινήσαμε με το γειτονικό μας maritime museum, εδώ στο Greenwich. Το αγαπάμε αυτό το μουσείο. Το έχει περπατήσει/τρέξει/σκουπίσει/γλύψει(για να μη μπω σκατώσει/κατουρήσει) ο μικρός. Το καινούριο του καφέ είναι στο πίσω μέρος και με αυλή το υπέροχο και λατρεμένο πάρκο του Greenwich. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στη ναυτική ιστορία της περιοχής αλλά και της χώρας. Στην είσοδο, και ενώ είσαι ακόμη στο πάρκο, έχουν βάλει μεγάφωνα να παίζουν τους ήχους της θάλασσας, τα κύματα. “Can you hear that, mummy? φτάσαμε! Φτάσαμε!”

Μέσα, τρέχει πιά κατευθείαν στους χώρους που ξέρει. Αυτή τη φορά ανεβήκαμε πρώτα στον 2ο.

20121102-071155.jpg

20121102-071248.jpg

Εκεί να σημειώσω ότι, προς μεγάλη μου έκπληξη, πετύχαμε τον Chris Martin, τραγουδιστή των Coldplay! Ο ξανθομπόμπυρας στο κανόνι ήταν το παιδάκι που είχε μαζί του! Μου πήρε ώρα να το συλλάβω, μου φαινόταν οικεία φυσιογνωμία, αλλά μέχρι να καταλάβω ποιός στεκόταν δίπλα μου… Μετά κόλλησα! Δεν ήξερα τί να πώ! Πήρα τον άντρα μου τηλέφωνο και του ψιθύριζα ακαταλαβίστικα. Κάποια στιγμή μπήκαμε και στο ασανσέρ όλοι μαζί και (επειδή ο δικός μου μικρός δεν ήθελε με τίποτα να παει στο story telling μου μόλις ανακοινώσανε από τα μεγάφωνα, ο Chris (!) του μίλησε! Του κάνει ” it will be fun! You should try it!”. Μετά, το βράδυ, που τα έλεγα στον άντρα μου με ρώταγε γιατί δε του μίλησα, γιατί δεν του είπα ότι τραγουδούσαμε αυτό το τραγούδι από μωρό στον Αλέξανδρο. Ολα τα ατελείωτα βράδια που δεν κοιμόταν. Οτι τον έχουμε δεί ζωντανά να τραγουδά δυό φορές μέχρι τώρα και ότι το καινούριο του άλμπουμ είναι μέσα στο αυτοκίνητό μας και ότι το έχουμε λιώσει ήδη. Τίποτα δεν είπα. Πάγωσαν τα πόδια μου και στο μυαλό μου όλα σβήστηκαν μονοκοντυλιά και απέναντί μου ήταν άλλος ένας μπαμπάς που πήγαινε το αγόρι του storytelling…

Τα σουλάτσα μας, μέσα στην εβδομάδα, μας πήγανε και στο Science Museum στο South Kensington.

20121102-074049.jpg

Χαμός από παιδιά! Αν είναι να έρθετε Λονδίνο με τα μικρά σας από Ελλάδα, θα σας πρότεινα να αποφύγετε τις ημερομηνίες αυτές. Η ουρές είναι φιδίσιες και ο συνωστισμός απίστευτος. Αυτό το μουσείο είναι για λίγο μεγαλύτερα παιδιά. Εκεί τέλος δημοτικού και εφηβεία θα το λατρέψουν! Εχει βέβαια και χώρους για νήπια στο ισόγειο και το υπόγειο, αλλά την ουσία του μουσείου θα την καταλάβουν καλύτερα τα μεγάλα παιδια και οι γονείς. Οι διαδραστικοί χώροι έχουν άλλη αξία όμως, αφού αφομιώνεις και θυμάσαι κάποια πράγματα πολύ καλύτερα μέσα από το παιχνίδι. Το μουσείο είναι πολύ μεγάλο και εντυπωσιάζει τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους. Η διαδραστικότητα δεν σταματά στα παιδιά. Μπορείς να περάσεις ατελείωτες ώρες μέσα στο μουσείο και είτε να αρκεστείς στις πληροφορίες και την εξέλιξη είτε να συμμετέχεις στα διάφορα που έχουν οργανώσει.

Από το τί ακριβώς είναι ο πλανήτης μας…

20121102-074616.jpg

και πώς η ανθρωπότητα έχει προσπαθήσει να ταξιδέψει στο διάστημα…

20121102-074722.jpg

αλλά και την τεχνολογία στο σπίτι, την εξέλιξη των οικειακών συσκευών, αυτοκινούμενων και αεροπλάνων.

20121102-074810.jpg

Εδώ τα παιδιά παίζανε με τις πατέντες. Η ιδέα της πατέντας και η εκμετάλλευσή της στην τεχνολογία έφερε σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές.

20121102-074848.jpg

Εκεί ανάμεσα από τα μουσεία ένα-δυό καφεδοlunches τα ρίξαμε, η αλήθεια είναι. 😉

20121102-075150.jpg

Σήμερα, Σάββατο και χαλαρώνουμε λιγάκι στο σπίτι. Το βραδάκι θα πάμε να δούμε τα βεγγαλικά προς τιμήν της εθνικής ημέρας (5 Νοεμβρίου).

Καλό Σαββατόβραδο από όπου κι αν με διαβάζετε!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s