Halloween night 2012

Σήμερα είναι 31 Οκτωβρίου και εδώ στην Αγγλία είναι η βραδιά που βγαίνουν τα φαντάσματα! Ε, στο περίπου. Βασικά, και πριν ξεκινήσετε να σκαλίζετε κολυκύθες στην Ελλάδα, να εξηγηθούμε ότι το Halloween είναι κατά βάση μή Ελληνικό έθιμο και να εκφράσω εδω την αγανάκτησή μου για αυτή την τυφλή ακολουθία και μιμιτισμό ως προς το Halloween από κάποιες Ελληνικές ιστοσελίδες. Βασικά τον χορό είμαι σίγουρη ότι τον ξεκίνησαν οι έμποροι αλλά ας μη παραξεφύγω από το θέμα.
1η Νοεμβρίου εδώ στην Βρετανία, είναι σύμφωνα με την Αγγλικανική εκκλησία των αγίων Πάντων. Οι ψυχές που όλο το χρόνο φύγανε, ηρεμούν σύμφωνα με την δική τους εκκλησία, στη λειτουργία που γίνεται. Ενα Κέλτικο έθιμο (Οι Κέλτες ήταν από την Ιρλανδία, τη Σκωτία και την Κορνουάλη) θέλει τις ψυχές αυτές να περιφέρονται σαν τρελές παραμονές των Αγίων Πάντων και να ζητάνε εκδίκηση σε όσους τους κάνανε κακό στη ζωή. Ο λαός για να τρομάξει τις ψυχές αυτές και να μην ακουμπήσουν το σπιτικό τους βάζει κολοκύθες και ντύνεται με τρομακτικές στολές.
Οι Αμερικάνοι (ή μήπως οι βιομηχανίες;) τα τελευταία χρόνια το έχουν αλλάξει αρκετά και, προς αγανάκτηση κάθε ντόπιου Σκωτσέζου που ξέρω, το έχουν μετατρέψει σε απλό πάρτυ μασκέ.
Εμείς, σε αυτό το σπίτι, είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ακολουθούμε, λοιπόν το Ελληνικό ημερολόγιο κατά το οποίο δεν είναι των Αγίων Πάντων αύριο. Ο άντρας μου, βεβαίως, όπως και ο περίγυρος, αφού είμαστε στην Αγγλία, σήμερα γιορτάζουν το Halloween. Και δεν έχω πρόθεση να αποκόψω την οικογένειά μου από την πραγματικότητα της χώρας που ζούμε. Ετσι, και το σπίτι στολίσαμε, και σε πάρτυ πήγαμε το απόγευμα και το βράδυ πήραμε τους δρόμους με φίλους να χτυπήσουμε τις πόρτες. Και μία μέρα, όταν ο μικρός θα είναι σε θέση να καταλάβει θα του τα εξηγήσω όλα αυτά (ίσως διαβάσει και το μπλογκ μου!).
Για όλους εσάς που βλέπετε τα ξένα blog και ιστοσελίδες να πλημμυρίζουν από πορτοκαλί και μαύρα στολίδια να σας θυμίσω τον πλούτο παραδόσεων που υπάρχει στις Ελληνικές παραδόσεις. Τρεις εβδομάδες αποκριεύει ο Ελληνας το Φλεβάρη! Για να μην αρχίσω να απαριθμώ πόσες φορές λέμε κάλαντα στην Ελλάδα! Ειλικρινά, δεν έχετε τίποτα να ζηλέψετε και κανένα λόγο για να ακολουθήσετε το Halloween! Απλά ξεφαντώστε τις απόκριες. Κάντε και κανένα πάρτυ… Βγείτε να πείτε τα κάλαντα με τα παιδιά σας τα Χριστούγεννα! Ξεκουνηθείτε και λίγο, η φτώχια θέλει καλοπέραση. Κι αν απλά ζηλέψατε το σκάλισμα της κολοκύθας δοκιμάστε το με καρπούζι το καλοκαίρι και βάλτε κεράκια μέσα. Εδώ στη γειτονιά μας, το κάνανε πολλές οικογένειες φέτος γιατί εξαντλήθηκαν οι κολοκύθες και λέγανε πόσο πιο εύκολο ήταν.

Παρακάτω οι φωτογραφίες της σημερινής μέρας!

Το μεσημέρι πήγαμε σε παιδικό πάρτυ μιας φίλης Ιρλανδέζας.

20121031-192429.jpg

Το σπίτι ήταν διακοσμημένο με πολύ διάθεση.

20121031-192545.jpg

20121031-192632.jpg

20121031-192738.jpg
Για φαγητό είχαμε λαχταριστές αραχνούλες, τραγανά δάχτυλα και νυχτερίδες!

20121031-192959.jpg

Στο ένα δωμάτιο τα μικρά φτιάχνανε κολάζ με τερατάκια.

20121031-195406.jpg
Στην κουζίνα υπήρχαν πορτοκαλί ντόνατ που κρεμόντουσαν και έπρεπε να τα φας με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη! Είχαν επίσης σοκολατάκια μέσα σε ζελέ και έπρεπε να τα βρεις με τη γλώσσα σου.
20121031-195652.jpg

Χορέψαμε σε ρυθμούς “what’s that over the hills is it a monster” και η πιό τρομακτική φιγούρα έπαιρνε σοκολατάκια σε σχήμα ματιού! Και χορέψαμε πολύ και το χάρηκα!

Γυρίσαμε κατά το απογευτάκι και ο μικρός ξεράθηκε! Αναγκάστηκα να τον ξυπνήσω για να ξαναντυθεί σκελετός και να μη χάσουμε το ραντεβού μας με άλλους φίλους-γείτονες και να βγούμε στη γειτονιά!
“TRICK OR TREAT!!” Φωνάζαμε χορωδιακά τα μικρά της παρέας και τρέχανε μέσα στο βράδυ. Δε χτυπάμε όλες τις πόρτες. Μονάχα εκείνες που έχουν κολοκύθες σκαλιστές στην αυλή ή το παράθυρο.

20121031-194145.jpg

20121031-194218.jpg

Τρέξαμε, φωνάξαμε, ανταμώσαμε με άλλες παρέες της γειτονιάς όλοι ντυμένοι.

20121031-200348.jpg

Η πλάκα είναι ότι φέτος εκπαιδευσα και τη μαμά μου στο Halloween! Ενώ εμείς γυρίσαμε τους δρόμους, εκείνη άνοιγε την πόρτα του σπιτιού σε κάθε παιδάκι και το φίλευε. Στην αρχή ντρεπότανε, της φαινόταν ξένο και περίεργο. “Μπα, θα πάω να κρυφτώ” μου είπε κάποια στιγμη. Οταν γυρίσαμε την βρήκα κατενθουσιασμενη και με το μπολ με τα γλυκάκια σχεδόν άδειο!

Αυτή τη στιγμή που σας γράφω ο μικρός χοροπηδά στο δωματίο του φωνάζοντας “I love Halloween!” Τί άλλο να ζητήσει μια μαμά παρά τη χαρά στις φωνές του παιδιού της!
Και τουχρόνου, αγάπη μου!

One thought on “Halloween night 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s