Traveling with toddlers. Στο αεροπλάνο με το νήπιο

Οι περισσότεροι έχουμε ταξιδέψει με αεροπλάνο. Όταν όμως έρχεται η ώρα να ταξιδέψεις μαζί με το νήπιο ξαφνικά σε πιάνει μία κρυολουσία. Το έχεις δεί να χτυπιέται, να κλαίει, να αναψοκοκκινίζει από πείσμα. Έχεις ζήσει την σκοτεινή πλευρά από αυτά τα ολοστρόγγυλα αγγελικά ματάκια. Και τώρα… αγωνιάς για τις μαρτυρικές στιγμές που μπορεί να περάσεις μέσα σε ένα κλειστό χώρο από τον οποίο δε μπορείς να ξεφύγεις! Αλλά ας χαλαρώσουμε λιγάκι. Οι οικογένειες που ταξιδεύουν συστηματικά αεροπορικά είναι πλέον αρκετές. Και ένα αεροπορικό ταξίδι μπορεί να μην είναι τόσο τραγικό. Αποφάσισα να σας μεταδώσω κάποιες συμβουλές για να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε καλύτερα, αλλά και να ξέρετε τί να προσέξετε.

Τα τυπικά-απαραίτητα:
Διαβατήριο. Το διαβατήριο για ανήλικα υποχρεωτικά πρέπει να ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια. Τη διαδικασία για το Ελληνικό διαβατήριο μπορείτε να τη βρείτε στον ιστότοπο www.passport.gov.gr. Εάν βρίσκεστε εκτός συνόρων και θέλετε να βγάλετε Ελληνικό διαβατηριο θα πρέπει να επικοινωνίσετε με την πρεσβεία. Σε οποιαδήποτε περίπτωση δώστε ένα χρονικό περιθόριο πριν ταξιδέψετε τουλάχιστον ένα μήνα περισσοτερο απο το χρονικό διαστημα που θα σας πουνε, για τυχόν αναποδιες που μπορεί να προκύψουν. Η έκδοση πρώτου διαβατηρίου είναι πάρα πολύ σημαντική υπόθεση. Είναι απόφθεχμα πολλαπλών επιβεβαιώσεων (εθνικότητες γονιών) και πραγματοποιείται μετά από επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα. Στην επίσκεψη αυτή πρέπει να είναι παρόντες και το παιδί αλλά και οι δύο γονείς. Εάν ο ένας γονέας είναι απών δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.

Εάν είναι να ταξιδέψει η μητέρα με το παιδί μόνο, χωρίς τον πατέρα, τότε καλό είναι να βάλετε τον πατέρα του παιδιού να γράψει μία επιστολή ότι δίνει συγκατάθεση ώστε το παιδί να ταξιδέψει με τη μητέρα. Είναι ένα θέμα που αντιμετώπισα σιγκεκριμενα στην easyjet. Ρώτησα εάν είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο γιος μου έχει το επώνυμο του πατέρα, ενώ εγώ κράτησα το πατρικό μου και μου είπαν πώς δεν έχει σχέση και ότι θα το ζητούσαν έτσι κι αλλιώς. Μου είπαν ότι αν ταξιδευε ο πατερας μόνος με το παιδί πάλι θα ζητουσαν το αντίστοιχο γράμμα. Η αλήθεια είναι ότι δύο φορές που δεν είχα το γράμμα με αφήσανε και ταξίδεψα, αλλά πήρε ώρα αυτή η κουβέντα και αρκετό εκνευρισμό από μέρος μου, που σίγουρα δεν είναι καλή αρχή για το ταξίδι.

Γενικά, το αεροπορικό ταξίδι μπορώ να πώ πώς είναι πιο ευχάριστο για τα μικρά σε σχέση με το ταξίδι με το αυτοκίνητο, αφού δεν είναι καθηλωμένα σε ένα καθισματάκι παρά μόνο για την προσγείωση και την απογείωση.

Τα κακά νέα είναι ότι οι περισσότερες αερογραμμες απαιτούν ολόκληρο εισιτήριο από τη στιγμή που το παιδί περνάει τα δύο. Οι εποχές έχουν αλλάξει και ούτε μειωμένα εισητήρια υπάρχουν πια, αλλά και για να μπορέσεις να ταξιδέψεις μόνος πρέπει να έχεις συμπληρώσει τα 16. Παλιότερα υπήρχε ο θεσμός του “ασυνόδευτου” όπου μία από τις/τους αεροσυνοδούς ήταν υπεύθυνη για το παιδί και την παράδοσή του σε σιγκεκριμενο άτομο (θυμάστε το έργο Sleepless in Seattle? κάπως έτσι). Αυτά πια έχουν καταργηθεί, λοιπόν.

Συμβουλή μου είναι να προτιμήσετε πρωινές ώρες. Χαράματα ακόμη καλύτερα γιατί ενώ το μωρό/νήπιο έχει την πρωινή ενέργεια ωστε να μη γκρινιαζει σε αναμονές και ουρές, υπάρχει επίσης και μία πιθανότητα, αν είστε τυχεροί και όλα συμπνευσουν και όλοι οι Θεοί του κόσμου αγκαλιαστουν, να κοιμηθεί στη πτήση κανένα πεντάλεπτο. Συνήθως τα πιάνει μία υπνηλία στην προσγείωση ή απογείωση λόγω της κίνησης του σκάφους. Αν το δικό σας κοιμηθεί στην απογείωση, να ξέρετε έχετε πιάσει το τζόκερ! Αρκεί να μη μιλήσετε/αναπνευσετε/κουνηθείτε χιλιοστό (προπονημενοι ειστε, δε σας φοβαμαι)και θα κερδίσετε μερικές στιγμές γαλήνης παραπάνω. Αν κοιμηθεί στη προσγείωση (κλασσικό σύνδρομο Αλέξανδρου) την κάτσατε γιατί θα πρέπει να τον/την ξυπνήσετε άμεσα. Και συνήθως έχουν και νεύρα μετά ( κι εγώ θα είχα δηλαδή). Συμβουλή μου είναι να αποφεύγετε τις βραδινές πτήσεις. Είναι αυτοκαταστροφή! Τα μικρά είναι κουρασμένα, εσείς είστε κουρασμένοι, οι συνεπιβάτες σας είναι κουρασμένοι, οι περισσότεροι συνεπιβάτες σας προσπαθούν να κοιμηθούν ενώ εσείς ιδρώνετε να κρατήσετε απασχολημενο και χαρουμενο, αλλά -προς Θεού- όχι ενθουσιασμένο το νήπιο. Κοινώς,θα βγείτε από τη πτήση με τα νεύρα τσατάλια και τα δικά σας και των γύρω σας. Το νήπιο, βέβαια, θα έχει περάσει τέλεια, αφού θα έχει ζήσει το “κουναω το δαχτυλακι μου και κανείς κωλοτούμπες μαμά!”.

Προσοχή στο καροτσάκι! Ναι, οι αερογραμμες σε αφήνουν να κρατήσεις το καροτσάκι. Όχι όμως ότι θα το έχεις στην πτήση εύχρηστο. Το καροτσάκι επιτρέπεται να το έχουμε για όλη την αναμονή και μέχρι την πόρτα του αεροπλάνου. Εκεί μας ζητάνε να το κλείσουμε και να το παραδώσουμε στο πλήρωμα το οποίο με τη σειρά του το μεταφέρει στο κάτω μέρος του αεροπλάνου με τις βαλίτσες. Αυτό θα πει πώς πρέπει να είστε προετοιμασμενοι ώστε το καρότσι να αδειάζει εύκολα τελευταία στιγμή για να κλείνει εύκολα. Επίσησ, τα πράγματα που θέλετε για το παιδί να φροντισετε να μη ξεχαστούν μέσα στο καρότσι γιατί αυτό δεν θα είναι προσβάσιμο. Και σε αυτό την έχω πατήσει με αποτέλεσμα μία ατελείωτη διαδρομή κάποτε.

Θέση προτιμαμε πάντα στο διάδρομο για βόλτες με ανήσυχο μωρό. Εάν έχετε νήπια θα θέλουν να περπατανε και αυτό δεν είναι κακό. Αντιθέτως, αφήστε τα να εκτονωθούν. Είναι η πιο ασφαλή διαδρομή που θα κάνουν αφού δεν έχουν πουθενά να ξεφύγουν. Στις βόλτες αυτές θα κοινωνικοποιηθει κι όλας, θα βγάλει ενέργεια, θα κάνει εξάσκηση περπάτημα, τρέξιμο, κουτσό (ήταν το κόλλημα στην τελευταια πτήση, δε γνωρίζω γιατί), πράγματα που μπορεί, αν είστε καλοί γονείς (το νήπιο θα κρίνει), να συντελεσουν σε δώρο περισσοτερου ύπνου το βράδυ ( δε μου χει τύχει ποτέ, αλλά πάντα το σκέφτομαι). Επίσης, η θέση στο διάδρομο έχει προσιτή και την τουαλέτα που με το που θα την ανακαλύψει θα θέλει να την έχει τσιφλίκι του για να ξαναπροσπαθήσει να πατήσει όλα αυτά τα σιχαμερά πορτάκια/κουμπάκια που δεν τον αφήνει η μαμά/μπαμπάς.

Κατα την προσγείωση/απογείωση να έχετε μαζί σας ένα γλιφιτζούρι. Το ρούφηχμα βοηθάει τα αφτιά να ξεβουλώσουν. 😉

Πάρτε μαζί σας μικρά σνακ. Αποφύγετε αυτά με πολύ αλάτι (πατατάκια) γιατί θα σας ζητάνε συνεχεια νερό και μετα είτε θα αλλαζετε πάνα συνέχεια είτε θα πηγαίνετε στην τουαλέτα συνέχεια αναλόγως τη φάση που είστε. Προτιμήστε φρούτα, κράκερ ή ρυζοκροκετες και ξηρούς καρπούς καθαρισμένους(εκτός αν και ο δικός σας είναι τόσο σαδιστής όσο ο δικός μου που με βάζει να καθαρίζω λιόσπορους για να τους τρώει εκείνος..) Αποφύγετε σοκολάτες γιατί, πέρα από την υπερβολική ενέργεια που θα τους δώσει, για κάποιο λόγο καταφέρνουν να την πασαλήψουν σε όλα τα καθίσματα και τραπεζάκια και μετά θα πρέπει να καθαρίζετε εσείς, συνήθως ανεπιτυχώς, οπότε και μετά περνάτε άπειρες ώρες με τη βρωμιά δίπλα σας (είναι βιωματικό το σκηνικό, δε ξέρω αν φαίνεται).

Αφήστε τον/την να (νομίζει ότι) είναι ανεξάρτητος/η. Ας πάρει τη δική του/της τσάντα μαζί, αυτή που έχει συνηθίσει. Η δικιά μας έχει δυό φερμουάρ, στο ένα διαλλέγει εκείνος την αλλαξιά του και στο άλλο, το μικρό, τα παιχνίδια του.

Παιχνίδια: συνήθως καταλλήγουμε σε αυτοκινητάκια. Εδώ απλά τσακωνόμαστε για τον αριθμό, εγώ λέω τρια εκείνος χίλια, και το είδος. Εγώ ψαρεύω ό,τι βρώ με τέσσερις ρόδες από το πάτωμα, εκείνος διαλλέγει να ναι αγωνιστικά, να ναι χαμηλωμένα, να μην είναι πολλά χρώματα, κι εγώ δε ξέρω τί. Βασικά ο έλεγχός του είναι πολύ πιο αυστηρός από τον έλεγχο που μας κάνουν στο security του αεροδρόμιου να φανταστείτε.
Βάζουμε και δύο βιβλία μέσα και εννοείται το ζώακι-πάθος, στη δική μας περίπτωση οι δύο Gerry καμμιλοπαρδαλης (το γιατί είναι δύο είναι μεγάλη ιστορία).

Σαν checklist εμείς έχουμε:
Μωρομαντηλα
Μαντηλάκια αντιβακτηριδιακά
Ένα μπουκαλάκι νερό που το παίρνουμε μετά τον έλεγχο ασφαλείας.
Μία αλλαξιά (μέχρι να τελειοποιήσουμε την πίστα γιογιό εννοείται είχαμε γύρω στις τρεις).
Μία κουβερτούλα ή κάποιο δικό μου ρούχο που μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να τυλιχτεί σε περίπτωση που γλαρώσει.
Μία ζακετα γιατί κάνει ψύχρα τόσο ψηλά, ανεξαρτήτως καιρού.
Σνακ, όπως είπαμε.
Κάποιο σάντουιτς ή φαγητό τύπου τρώω με τα χέρια γιατί ως γνωστών τα μαχαιροπίρουνα απαγορεύονται στα αεροπλάνα.
Δύο σακούλες. Μία για τα άπλυτα/βρεγμενα και μία για τα σκουπίδια, γιατί μεχρι να περιμένουμε να περάσουν οι αεροσυνοδοι, θα τα χει τρίψει σε όλο το χώρο το νήπιο.

Ένα άλλο δικό μου μυστικό είναι ότι φρόντιζω να έχω μικρές εκπλήξεις. Για παράδειγμα, τα σνακ και το γλιφιτζούρι δε του τα δείχνω από το σπίτι και τα εμφανίζω στρατηγικές ώρες και με θεατρινισμούς. Πολλές φορές παίρνω και κάποιο μικρό παιχνίδι στα κρυφά που ξέρω ότι δεν θα περιμένει να το δεί και άρα θα μας δώσει λίγα λεπτά ηρεμίας.

Τραγικά λάθη:
Να τους δείξετε το φωτάκι ανάγνωσης πάνω από τα κεφάλια σας.
Να τους δείξετε το ανεμιστήρακι πάνω από τα κεφαλιά σας.
Να θέλετε να δείξετε σε όλους πόσα τραγούδια ξέρει το παιδί σας.
Να τον/την αφήσετε να μπει στη τουαλέτα μόνο/νη. Εννοείται ότι θα κλειδώσει, όπως σας έχει δει να κάνετε.

Γενικά, η πιο σημαντική μου συμβουλή είναι να προσπαθήστε να πεταξετε όσο πιο ξεκουραστοι γίνεται. Εσείς, όχι το μικρό. Εξοπλιστειτε με θετική ενέργεια και χιούμορ και όλα θα πάνε καλά. Δείτε το αεροπλάνο σαν προορισμό και όχι σαν μέσο. Δηλαδή, πείτε στο νήπιο και στον εαυτό σας ότι σήμερα θα πάμε βόλτα στο αεροπλάνο και όχι με το αεροπλάνο. Χαρείτετο και όλα θα πάνε καλά.

20120918-113110.jpg

5 thoughts on “Traveling with toddlers. Στο αεροπλάνο με το νήπιο

  1. Συμφωνώ με τα περισσότερα αν και εγώ δεν τους εχω δώσει την εναλλακτική να φεύγουν απο την θέση τους και προτιμώ τις βράδυνες ώρες που ειναι κουρασμένες!εχουμε ταξίδι 4 ωρών κάθε φορά!

    1. Κι εμείς 4 ώρες ταξίδι έχουμε. Τελικά είναι και στο παιδί αλλά και κάθε γονιός είναι διαφορετικός. Εμάς βράδυ παθαίνει υπερδιέργερση, δε κοιμάται και μετά τα λουζόμαστε και την επομένη γιατί είναι κουρασμένος, αφού δεν κοιμάται παραπάνω το αλλο πρωί.

    1. Και η easyjet λέει τώρα θα βάλει αριθμημένες θέσεις που θα μπορείς να αγοράσεις εξτρα. Πολλά αλλάζουν… Τώρα για το child free ζώνη στο αεροπλάνο, να σου πώ το προτιμώ. Ούτε εγώ θέλω τον κάθε ξινισμένο δίπλα μου! ας πάνε αλλού! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s