Σχολείο στην Αγγλία

Διακοπή από τα νησιώτικα άρθρα για να σας αναμεταδώσω ένα άρθρο για τις πρωτες χρονιες του σχολειου εδώ στην Αγγλια, από την Corfumum. Το μπλογκ της είναι γενικά ενδιαφέρον, οπότε αν θέλετε περιηγηθειτε.

Τα παιδιά μπορεί να ξεκίνησαν σχολείο την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αυτή την εβδομάδα ήταν η σειρά των γονιών (κυρίως μαμάδων είναι η αλήθεια) να ξεκινήσουμε μαθήματα.

Κάθε Τρίτη λοιπόν αφού μπουν οι μικροί μαθητές στις αίθουσες, παίρνω το φάκελό μου, μπαίνω στην τάξη μου, κάθομαι στο θρανίο μου και παρακολουθώ μάθημα. Έχω φροντίσει βέβαια να πάω διαβασμένη και να έχω κάνει τη δουλειά που μας έχει βάλει η δασκάλα για το σπίτι. Τα μαθήματα θα διαρκέσουν τέσσερις εβδομάδες.

Βλέπετε, οι γονείς των παιδιών που ξεκίνησαν φέτος το σχολείο (reception – ηλικιακά αυτή η τάξη είναι αντίστοιχη του προνηπίου) παρακολουθούμε το μάθημα “Letters and Sounds”. Μαθαίνουμε δηλαδή πως μαθαίνουν τα παιδιά μας να γράφουν και να διαβάζουν, ώστε να είμαστε σε θέση να τα υποστηρίξουμε.

Η Αγγλική γλώσσα είναι περίεργη. Το να μάθουν τα παιδιά να διαβάζουν και να γράφουν δεν είναι εύκολο.

Τα Ελληνικά μπορεί να έχουν δύσκολη γραμματική, αλλά μέσα σε τρεις περίπου μήνες τα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν σε ικανοποιητικό βαθμό. Κάθε γράμμα έχει έναν συγκεκριμένο ήχο και τα παιδιά διαβάζουν συνδυάζοντας τους ήχους των γραμμάτων.

Τα Αγγλικά είναι μια διαφορετική ιστορία. Στο αγγλικό αλφάβητο υπάρχουν 26 γράμματα, αλλά 44 ήχοι. Αυτοί οι ήχοι γράφονται με 144 διαφορετικούς τρόπους! Για παράδειγμα υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόπος να γράψει κανείς τον ήχο /s/ ή /k/.

Και για αυτό το λόγο, οι μαθητές ξεκινούν ανάγνωση από το προνήπιο. Η διαδικασία παίρνει σχεδόν δυόμιση χρόνια. συνέχεια του άρθρου εδώ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s