Μία (ακόμη) Ολυμπιακή μέρα!

Έκτη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων και ζήσαμε τον κωπηλαστικό ημιτελικό με τις Ελληνίδες να είναι πρώτες σε όλη τη διαδρομή εκτός από τα τελευταία μέτρα. Για την ακρίβεια η Μεγ Βρετανία ήταν αυτή που προσπέρασε την τελευταία στιγμή! Ανάμεικτα συναισθήματα από το σαλόνι μας. Προσωπικά θα ήθελα σε ένα τουλάχιστο σπορ να βγαίναμε μπροστά τους! Αλλά ειδικά στη κωπηλασία, που είναι από τα αγαπημένα τους αθλήματα ακόμη περισσότερο. Αυτά, όμως δε τα λέμε στο τρίχρονο. 😉

20120802-131808.jpg

Το απόγευμα είχαμε εισητήρια για να μπούμε στο Ολυμπιακό χωριό. Ντύσαμε τον μικρό στα Ελληνικά χρώματα και φύγαμε! Το υπόλοιπο ποστ το ανεβάζω από το κινητό αφού το γραφείο μου είναι κατηλλημένο από φιλοξενούμενους οπότε και η σειρά και η ποιότητα των φωτογραφιών δεν είναι η καλύτερη. Σας δίνει όμως μια εικόνα από αυτά που ζήσαμε. Οι εμπειρίες πολλές και οι εικόνες αμέτρητες!

Εδώ η είσοδος στο Ολυμπιακό χωριό. Η πολυσυζητημένη ασφάλεια ήταν η πιο γρήγορη και φιλική που έχω ζήσει παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος ήταν από στρατιώτες. Δεν ξέρω αν έχετε διαβάσει τα δρώμενα για το θέμα.

Υποστηρικτές από όλο τον κόσμο ζούσανε μέσα στον ενθουσιασμό και ποζάρανε κάθε τρείς και λίγο.

Το Ολυμπιακό στάδιο είναι δίπλα σε ένα υφιστάμενο κανάλι που διασχίζει την περιοχή. Για την ακρίβεια ένας από τους λόγους για τους οποίους το Λονδίνο κέρδισε αυτή την Ολυμπιάδα ήταν γιατί η ανάπτυξη της περιοχής είχε στόχο την ανάπτυξη της υποβαθμισμένης περιοχής του Ανατολικού Λονδίνου με τρόπο όσο δυνατόν πιο βιώσιμο. Στόχος ήταν η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και η ανάπλασή του. Ένα μεγάλο ποσοστό των κτηρίων είναι είτε προσωρινά είτε φτιαχμένα έτσι ώστε το μέρος τους να αποσπάται ώστε αυτό που απομείνει να είναι οικονομικό στην διαχειρησή του.

Εδώ το σπίτι των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Και πάλι βλέπουμε προκατασκευασμένα κουτιά που μετά τους αγώνες σκοπός είναι να φύγουν.

Στην άλλη όχθη του ποταμιού από την οποία στεκόμαστε εδώ είναι οι πολυκατοικίες που γίνανε για τους αθλητες. Στα μπαλκόνια οι διάφορες ομάδες έχουν κρεμάσει τις σημαίες τους. Δεν κατάφερα να δω Ελληνική.

Ένα από τα “σκάνδαλα” της Ολυμπιακής διοργάνωσης είναι ότι ενώ υποσχέθηκαν δωρεάν παροχές νερού (βρύσες) αυτές είναι ελάχιστες, μαζεμένες σε σιγκεκριμένες περιοχές και με απίστευτες ουρές. Επίσης αδιανόητο είναι το ότι βάλανε μία μόνο παροχή για γέμισμα μπουκαλιού και άλλες δύο μικρές βρύσες για να πιείς νερό επιτόπου κολλητά. Εννοείται πως όλος ο κόσμος ήθελε να γεμίσει τα μπουκάλια. Ειδικά με τα μέτρα ασφαλείας να είναι όπως αυτά που τηρούνται στις αερογραμές τα τελευταία χρόνια, σημαίνει πως δεν μπορείς να πάρεις το δικό σου νερό μέσα στο Ολυμπιακό πάρκο. Επίσης, στην Αγγλία το μπουκαλάκι νερού είναι σχετικά ακριβό, το αποτέλεσμα είναι όλοι μας να έχουμε φέρει τα άδεια μπουκαλάκια μας και να περιμένουμε στις ουρές.

Επίσης στα αρνητικά ήταν και το φαγητό. Δεν μπορώ να πω πως δεν το περίμενα. Εδώ και μέρες το γράφουν όλες οι εφημερίδες για τους σπόνσορες. Δεν γνωρίζω πώς ήταν τα πράγματα στο Πεκίνο με τους μεγάλους σπόνσορες. Δεν το θυμάμαι όμως να είναι έτσι στην Ελλάδα. Τί ακριβώς συμβαίνει; Oι μεγάλες εταιρίες έχουν ασκήσει βέτο και απαγορεύεται ρητά να πωλούνται ανταγωνιστικά προϊόντα μέσα στο Ολυμπιακό πάρκο. Την μεγάλη εταιρεία φαστ φουντ που χρηματοδοτεί τους Ολυμπιακούς την γνωρίζετε. Αυτή η εταιρία, για παράδειγμα, απαγόρευσε όχι μόνο την ύπαρξη άλλης εταιρείας fast food σε όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά και την πώληση πχ πατάτων τηγανιτών από άλλα μαγαζάκια φαγητού. Εμείς θα παίρναμε δικό μας πικ νικ αλλά τελικά δεν προλάβαμε να το οργανώσουμε. Τελικά επιλέξαμε το παραδοσιακό αγγλικό pie and mash (πίττα με πουρέ). Ωραίο, δε λέω, αλλά στην τραγική τιμή των 8λιρών την πίττα και με ελάχιστο πουρε (που για μας που θέλαμε να δώσουμε στον μικρό είχε σημασία) έτσουξε! Αυτά θα ήθελα να δώ να αλλάζουν στους Ολυμπιακούς.

Και δεν είμαι από εκείνους που αποστρέφονται τη διοργάνωση! Έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία σαν οικογένεια στους Ολυμπιακούς και κάθε φορά τους παρακολουθούμε. Υπάρχουν όμως πολλά που πρέπει να βελτιωθούν και να αλλάξουν. Αυτή η αλλαγή που ξεκίνησε ήδη, με την Ολυμπιακή ανάπτυξη και την κτιριακή υποδομή, για παράδειγμα, είναι από τα μεγαλύτερες θετικές αλλαγές. Ένα μεγάλο μέρος του πάρκου είναι μέσα στο πράσινο!

20120803-210409.jpg

Εδώ οι θεατές παρακολουθούμε τις γιγαντοοθόνες με τον τελικό ποδηλασίας. Δεν υπήρχε χώρος ούτε να σταθείς γιατί ένα μεγάλο μέρος είναι υφιστάμενη βλάστηση και υδρότοποι!

20120803-210450.jpg

20120803-210532.jpg

20120803-210559.jpg

Εδώ το καινούριο Ολυμπιακό στάδιο και δίπλα ο κόκκινος “πύργος ” είναι το orbit, μία προσωρινή κατασκευή φτιαχμένη για τους επισκέπτες να θαυμάζουν τη θέα. Είναι ένα από τα κατασκευάσματα που δεν μου αρέσουν καθόλου. Το είδαμε κι από κοντά μπας και αλλάξουμε γνώμη, αλλά… τουλάχιστον θα φύγει! χαχα

20120803-210623.jpg

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε το κολυμβητήριο. Είναι ένα από τα πιο διάσημα καινούρια κτήρια της γνωστής Zaha Hadid. Τα πλαϊνά του κτηρίου είναι προσωρινά και για τους Ολυμπιακούς μόνο. Μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης το κτήριο θα έχει τη μισή χωρητικότητα και θα δωθεί σε δημόσια χρήση.

20120803-210706.jpg

Το μπροστινό κομμάτι του κολυμβητηρίου.

20120803-210731.jpg

Στρατιώτες παντού.

20120803-210756.jpg

Ο χάρτης του Ολυμπιακού πάρκου. Για να πάρετε εικόνα της κλίμακας θα έλεγα είναι γύρω στις τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το Ολυμπιακό στάδιο στο Μαρούσι.

20120803-211222.jpg

Απέναντι από το καινούριο Ολυμπιακό πάρκο και δίπλα από το ολοκαίνουριο εμπορικό κέντρο είναι το παλιό εμπορικό κέντρο της περιοχής. Το κτήριο είναι ένα από τα παλιά κακουργήματα του 60 με το κακοφτιαχμένο μπετό να κυριαρχεί παντού. Το ντύσανε λοιπόν, στα γιορτινά αφού ζητήσανε από έναν καλλιτέχνη να σχεδιάσει τα χρυσοπράσινα γλυπτά που βλέπετε. Πρέπει να πω πως τα καταφέρανε και το καμουφλάζ πέτυχε! Αρκεί να μην είσαι ντόπιος, βέβαια. Αναρωτιέμαι αν θα μείνουν μετά τους Ολυμπιακούς…

20120803-211256.jpg

Μία γρήγορη βροχούλα μας έδωσε και ένα υπέροχο ουράνιο τόξο όσο ήμασταν εκεί.

20120803-211346.jpg

Αυτό που ήταν υπέροχο ήταν το Βρετανικό κοινό! Οι εθελοντές ήταν παντού και μέσα σε τρελλά κέφια, όπως ακριβώς τους θυμάμαι να είναι και στην Ελλάδα. Αλλά και οι υποστηρικτές έδιναν τέλεια νότα στην όλη εμπειρία. Οι Βρετανοί δοκιμάζουν πολλά αθλήματα στο σχολείο και τους είναι οικεία. Το κάθε άθλημα έχει και το κοινό του βέβαια. Την τιμητική της είχε η ποδηλασία εκείνο το απόγευμα και τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο η ποδηλάτες έχουν αυξηθεί κατακόρων! Η Βρετανική ομάδα κέρδισε χρυσό και το Ολυμπιακό πάρκο βούιξε από τις κραυγές! Είναι υπέροχες στιγμές που ζούμε, στο Λονδίνο φέτος! Όσα προλάβω θα τα μεταδώσω, αλλά γίνονται όλα τόσο γρήγορα που δεν ξέρω τί θα σας πρωτοδείξω! Για πιο άμεσες  εντυπώσεις και φωτογραφίες ακολουθήστε με στο twitter (@gaitanaki). Προς το παρόν δεν έχω πετύχει ούτε έναν Έλληνα υποστηρικτή, και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, αφού είναι τόσοι πολλοί εδώ στο Λονδίνο οι μόνιμοι κάτοικοι. Ίσως απλά να έτυχε. Σας αφήνω για τώρα. Καληνύχτα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s