Ελληνισμός, οι απαντήσεις σας: Αναστασία

Η Αναστασία είναι η ιδιοκτήτρια του www.corfumum.wordpress.com. Σπούδασε στο Ην. Βασίλειο και αφού έζησε αρκετά χρόνια στην Ελλάδα γύρισε πρόσφατα στην Αγγλία όπου και μένει μόνιμα με την οικογένειά της. Μέσα από το μπλογκ της θα βρείτε, εκτός από τις οικογενειακές εντυπώσεις και στιγμειότυπα, και ενημερώσεις περί αστρονομίας.

(Thank you for the photo nikosgr)

1) Τι είναι για σας Ελλάδα με απλά λόγια (χρώμα, πράγμα, στιγμιότυπο); 

Η αρμύρα της θάλασσας, η μυρωδιά του καλοκαιριού, το άπλετο φως, απογευματινά μπάνια με τα παιδιά, βόλτες με θέα το Παλιό Φρούριο.

2α) Ποιά στοιχεία της Ελλάδας δεν θα θέλατε εσείς προσωπικά, να κρατήσετε εκτός συνόρων;

Την εσωστρέφεια, το σεβασμό προς τη διαφορετικότητα, την έλλειψη αισθητικής και σεβασμό στο δημόσιο χώρο …και το κάπνισμα.

2β) Ποιά στοιχεία της Ελλάδας θα θέλατε εσείς προσωπικά, να κρατήσετε εκτός συνόρων;

Αυτό που κουβαλάω πάντα μαζί μου είναι τα οικογενειακά γεύματα με νόστιμο φαγητά από την Ελληνική κουζίνα και την Ελληνική μουσική. Καλή τροφή για το σώμα και το πνεύμα.

3.  Αν μπορούσατε να μεταφέρετε ένα μόνο Ελληνικό στοιχείο ή αξία, στα παιδιά σας για να διαφυλάξουν, ποιό θα ήταν αυτό;

Ο πιο χαλαρός τρόπος ζωής (αν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα βεβαία) – κάποιες φορές χρειάζεται και αυτό.

4. Υπάρχει Ελληνισμός εκτός συνόρων; Τον έχετε βιώσει, και σε ποιό βαθμό, με ποιό τρόπο;

Σκέφτομαι τόσες μέρες τι σημαίνει Ελληνισμός. Είναι κάτι συγκεκριμένο; Διαμορφώνεται από τις εμπειρίες μας και είναι για τον καθένα μας κάτι προσωπικό; Έχω γνωρίσει Έλληνες στην Αγγλία, με μερικούς έχουμε γίνει φίλοι. Μοιραζόμαστε την ίδια γλώσσα, πολιτιστικές αναφορές και κάποιες κοινές εμπειρίες. Δε μας κρατάει όμως μόνο αυτό δεμένους. Δεν έκανα ποτέ επαφή με τις Ελληνικές εκκλησίες, φαντάζομαι εκεί θα υπάρχουν πιο δεμένες κοινότητες και πιο έντονο το Ελληνικό στοιχείο?

5. Τι θα θέλατε σαν Έλληνας εξωτερικού από τη χώρα που μένετε;

Να με σέβεται ως πολίτη… μέχρι στιγμής δεν έχω κανένα παράπονο από τη Βρετανία. Και λίγο περισσότερος Ήλιος, δε θα έβλαπτε!

6. Τα παιδιά σας θα τα στείλετε να μάθουν Ελληνικά; Και εαν τα στέλνετε ήδη, με ποιό τρόπο μαθαίνουν; Σε γενικές γραμμές είστε ευχαριστημένη/ος;

Στο σπίτι μιλάμε Ελληνικά. Η κόρη μου ξεκίνησε την Α Δημοτικού στην Κέρκυρα και πρόλαβε να μάθει να διαβάζει. Έχει συχνή επαφή με τη δασκάλα της και τους συμμαθητές της στο skype (έχει παρακολουθήσει και μαθήματα, βοηθάει η διαφορά ώρας). Έχω αναλυτικές οδηγίες από τη δασκάλα και κάθε Κυριακή κάνουμε μάθημα Ελληνικών. Ο γιος μου είναι 4, θα μάθει να διαβάζει και να γράφει και εκείνος.

7. Τέλος, ο άνθρωπός σας, άντρας/γυναίκα σας, ο δεσμός σας τέλως πάντων είναι Έλληνας;

Έλληνας

8. Τα παιδιά σας, θα θέλατε να παντρευτούν Έλληνα/Ελληνίδα; Θα το επιδιώκατε;

Ελίζα, ούτε που το είχα σκεφτεί αυτό! Δε με απασχολεί καθόλου, θέλω μόνο να είναι σε θέση να επιλέξουν τον κατάλληλο σύντροφο(ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, εθνικότητα), να είναι καλά μαζί στα εύκολα και δύσκολα και να έχουν μια γεμάτη και δημιουργική ζωή.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s