Ελληνισμός, Ερωτήσεις (μου) και Απαντήσεις (σας)!

(thanks for the photo)

Πριν από κάποιες μέρες έστειλα το παρακάτω email σε κάποιους Έλληνες του εξωτερικού. Το θέμα Ελληνισμός εκτός συνόρων με έχει απασχολήσει τελευταία και κυρίως λόγω του Αλέξανδρου.

Τα πρώτα δέκα χρόνια στο Ην. Βασίλειο, πρέπει να ομολογήσω πώς δεν είχα δώσει τόσο χρόνο ή προσοχή. Η αλήθεια είναι πως, με το που τελείωσε το πρώτο μου πτυχείο και έφυγα από εκείνη τη μικρή πόλη του Βορά όπου μάζευε πολλούς Έλληνες τότε, δεν έτυχε να κάνω άλλους φίλους συμπατριώτες. Όταν είναι και το άλλο σου μισό μή Έλληνας, σου ανοίγονται άλλοι ορίζοντες, άλλες παρέες. Το θέμα εθνικής κληρονομιάς δεν είναι και το πιο σημαντικό. Έρχεται όμως το παιδί, και όπως όλοι γνωρίζουμε, οι προτεραιότητες αλλάζουν. Καλούμαστε να δώσουμε στα παιδιά μας ό,τι καλύτερο κατέχουμε. Και κάπου εκεί στο τί είναι τελικά το καλύτερο, άρχισα να καταλαβαίνω πόσο υποκειμενικό είναι αυτό και πόσο διαφορετικά το βλέπουμε όλοι μας.

Στον Αλέξανδρο θα ήθελα πολύ να μεταφέρω όλα τα θετικά του να είσαι Έλληνας. Παρά το κύμα φυγής από την Ελλάδα και τη γενικότερη αγανάκτιση προς τους πολιτικούς και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γνωστοί και φίλοι στην πατρίδα, είμαι σίγουρη για την ομορφιά του Ελληνισμού. Στάθηκα όμως στο πώς να την προσδιορίσω και να τη μεταδώσω στον μικρό Αλέξανδρο. Πώς να πήσεις ένα παιδί ότι το τραντάφυλλο είναι όμορφο παρά τα αγκάθια του; Όχι τώρα που το κύμα και ο ήλιος του είναι αρκετά για να τον μαγέψουν (“are we going to Athena now?” το ακούμε πια επαναλαμβανόμενο), αλλά όταν θα είναι σε ηλικία που ο διάλογος θα φέρει κι άλλα συνόνυμα με την Ελλάδα όπως “διαφθορά” και “αναξιοκρατία”. Τί είναι Ελληνισμός; Αν αύριο το πρωί με ένα μαγικό ραβδί, τα σύνορα όλων των χωρών διαγράφονταν, με ποιά στοιχεία κριτήρια θα είμαστε Έλληνες. Ποιά θετικά στοιχεία θέλω να του μεταδώσω. Κι εκεί αναρωτήθηκα τί λέτε για το θέμα εσείς που είστε εκτός συνόρων. Έστειλα το μέηλ, λοιπόν, χωρίς να το πολυσκεφτώ, αυθόρμητα. Και αμέσως πήρα αρκετές απαντήσεις.

Αν θέλετε να απαντήσετε κι εσείς, είτε βρίσκεστε εντός ή εκτός των συνόρων, στείλτε μου με μέηλ τις απαντήσεις σας στο es.maypole@gmail.com. Προς το τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσω την δημοσίευση, οπότε έχετε λίγες μέρες να το σκεφτείτε, αν θέλετε να συμμετέχετε. Θα χαρώ πολύ να ακούσω τη γνώμη σας και να το δημοσιεύσω είτε ανώνυμα είτε επώνυμα και εννοείται με τα απαραίτητα λινκ σε όσους έχουν μπλογκάκι, ή σελίδα.

………………………………………….

Καλησπέρα! 

Όπως έχετε καταλάβει, αν παρακολουθείτε το μπλογκ μου (www.offtoanationoftwo.wordpress.com), με ενδιαφέρει πολύ το θέμα της διγλωσσίας, αλλά της γενικότερης ισορροπίας συνύπαρξης δύο κουλτούρων. Επίσης, μέσα από την προσπάθειά μου να μεταφέρω κάποια Ελληνικά στοιχεία στο γιό μου μ έχουν πιάσει οι αναζητήσεις, φιλοσοφίες (είναι άλλωστε Ελληνικότατο προνόμιο!) για το ποιοί είμαστε, πού πάμε κοκ. Φτάνω μόνη ανα διάφορους καιρούς σε διάφορα συμπεράσματα, αλλά πολλές φορές ανακαλύπτω πώς οι γύρω μου έχουν τελείως άλλη άποψη. Κι επειδή γενικά χαίρομαι να ακούω άλλες απόψεις και οπτικές σκέφτηκα να  φτιάξω αυτό το ερωτηματολόγιο και να το στείλω σε όσους Έλληνες γνωρίζω ότι είναι εκτός συνόρων. Ξέρω πως χρόνος δεν υπάρχει γενικά, αλλά νομίζω ότι όλους μας ενδιαφέρει το θέμα λίγο πολύ και άρα η συμμετοχή σας μπορεί να προσφέρει πολλά σε διάφορες οικογένειες (σίγουρα στη δική μας! 🙂 ). 

Πάμε λοιπόν:

1) Τι είναι για σας Ελλάδα με απλά λόγια (χρώμα, πράγμα, στιγμιότυπο); 

2) Ποιά στοιχεία της Ελλάδας θα θέλατε εσείς προσωπικά, να κρατήσετε εκτός συνόρων;

3) Αν μπορούσατε να μεταφέρετε ένα μόνο Ελληνικό στοιχείο ή αξία, στα παιδιά σας για να διαφυλάξουν, ποιό θα ήταν αυτό;

4) Υπάρχει Ελληνισμός εκτός συνόρων; Τον έχετε βιώσει, και σε ποιό βαθμό, με ποιό τρόπο;

5) Τι θα θέλατε σαν Έλληνας εξωτερικού από τη χώρα που μένετε;

6) Τα παιδιά σας θα τα στείλετε να μάθουν Ελληνικά; Και εαν τα στέλνετε ήδη, με ποιό τρόπο μαθαίνουν; Σε γενικές γραμμές είστε ευχαριστημένη/ος;

7) Τέλος, ο άνθρωπός σας, άντρας/γυναίκα σας, ο δεσμός σας τέλως πάντων είναι Έλληνας;

8) Τα παιδιά σας, θα θέλατε να παντρευτούν Έλληνα/Ελληνίδα; Θα το επιδιώκατε;

To ερωτηματολόγιο δεν έχει απολύτως κανέναν σκοπό, άλλο από τη δική μου περιέργεια και προσωπική αναζήτηση. Θα ήθελα δηλαδή να ακούσω τη γνώμη σας και αν θέλετε να τη δημοσιεύσω είτε επώνυμα είτε ανώνυμα (όπως θέλετε εσείς) στο μπλογκ μου, μήπως βοηθηθούν κι άλλοι από αυτό (εννοείται με λινκ σε δικά σας μπλογκ όσοι έχετε). Aν πάλι δεν θέλετε να το δημοσιεύσω, και πάλι θα χαιρόμουν να ακούσω τη γνώμη σας. Δείτε το στα πλαίσια του self improvement που είναι τόσο της μοδώς και παράλληλα τόσο δύσκολο!

Ευχαριστώ πολύ για όλο το χρόνο που σας κλέβω! Ελπίζω να φέρει κάποιες απαντήσεις ή έστω αναζητήσεις και σε σας (όποιος ψάχνει κάτι θα βρεί κάποια στιγμή, δε μπορεί!).

Φιλιά!

Ελίζα

One thought on “Ελληνισμός, Ερωτήσεις (μου) και Απαντήσεις (σας)!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s