Openbook.gr

(click for the photo source)

Μια πανέμορφη σελίδα με βιβλία στα Ελληνικά σε ψηφιακή μορφή μου προτίνανε σήμερα στο twitter (ευχαριστώ @MarilenaSelet !)

Λέγεται openbook.gr και ο δημιουργός του συλλέγει τους ιστότοπους όπου εμφανίζονται βιβλία ψηφιακής. Αν έχετε από αυτά τα “μπλιμπλίκια” ανάγνωσης (βλ Kindle, Ipad, ή ό,τι άλλο tamplet κυκλοφορεί) θα την εκτιμήσετε πλήρως! Τελευταία ψήνομαι κι εγώ για ένα από δαύτα πρέπει να ομολογήσω…Εννοείται ότι μπορούν να διαβαστούν με όποιο άλλο ηλεκτρονικό μέσω διαθέτετε (Ηλ. Υπολογιστή, κινητό κτλ). Επίσης το μεγάλο θετικό για την Ελλάδα, όπου τα παραδοσιακά βιβλία είναι πολύ άκριβα, η ψηφιακή έκδοση είναι πολύ πιο οικονομική (θα κάνετε απόσβεση στο μπλιμπλίκι σας σε χρόνο μηδέν δηλαδή!). Τώρα βέβαια στην Ελλάδα υπάρχει και η μανία να δείχνουμε τη βιβλιοθήκη μας αντί να τη διαβάζουμε. Αν ξεπεράσετε κι αυτό το ψυχολογικό, θα δείτε πόσο πολύ θα σας βολέψουν τα ψηφιακά βιβλία!

Εμένα η σελίδα μπήκε στα bookmarks για έναν ακόμα λόγο. Η κατηγορία “παιδική λογοτεχνία” έχει τα βιβλία, αλλά παράλληλα τα αφηγούνται κι όλας! Τον τελευταίο καιρό ο μικρός έχει αρχίσει να παλεύει τον υπολογιστή. Είναι κάτι που στο σχολείο το ενθαρρύνουν με τους δικούς τους υπολογιστές και interactive boards (πώς τους λέμε Ελληνικά άραγε;). Το να υπάρχει, λοιπόν, μια σειρά από Ελληνικά ερεθίσματα και στον δικό μας υπολογιστή πιστεύω ότι θα του δώσει επιπλέον ερεθίσματα. Δεν είναι μόνο για τη γλώσσα. Τα βιβλία της κάθε χώρας εκφράζουν και πολλά στοιχεία του πολιτισμού της. O Dr Seuss για παράδειγμα όσες φορές κι αν μεταφραστεί, δεν νομίζω ότι θα πιάσει τη χροιά και το ύφος της χώρας προέλευσης. Το ίδιο ισχύει και με τα Ελληνικά βιβλία και παραμύθια.

Αλήθεια, εσείς ακούγατε παραμύθια όταν ήσασταν μικρά; Εμένα μου αρέσανε πολύ! Δεν είχαμε πολλά, αλλά θυμάμαι να παίρνω το walkman του αδερφού και να βάζω Αμπρα-Κατάμπρα για να κοιμηθώ, ξέρετε, με αυτά τα παλιά τεράστια ακουστικά που σου αφήνανε σημάδι και πόνο στο αυτί, όταν ξάπλωνες. Παρεπιπτόντως, τα Αμπρα-Κατάμπρα κυκλοφορούν ακόμα! Εμένα μου Εμάς μας τα έκανε δώρο η νονά του μικρού και τα κρατάω, μη χαθούνε (κοινώς δεν είμαι έτοιμη να τα μοιραστώ ακόμα με τον μικρό…Λέω να του τα στείλω όταν είναι φαντάρος να του κρατάνε παρέα)!

Παρεπιπτόντως, τα τελευταία χρόνια έχω εκτιμήσει ιδιαιτέρως και τα audiobooks. Ναι, αυτά που στα διαβάζουν. Μη στρίβετε τα μάτια σας, όπως εγώ στην αρχή δηλαδή. Ξεκίνησα όταν ήμουν έγκυος πριν 3-4 χρόνια και ανα καιρούς έχω πάρει διάφορα. Εδώ τα έχουν και οι δημόσιες δανειστικές βιβλιοθήκες, αλλά και τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία. Είναι άλλη αίσθηση! Σαφώς πιο ξεκούραστα (κυρίως στα μάτια), αλλά, πέρα από αυτό, το να σου ψιθιρίζει κάποιος μία ιστορία… έχει μία μαγεία πού δεν την είχα φανταστεί! Δοκιμάστε το και πείτε μου εντυπώσεις!

Σας φιλώ και καλή ανάγνωση, με όποιο τρόπο και όποιο βιβλίο έχετε επιλλέξει!


5 thoughts on “Openbook.gr

  1. Λοιπόν εγώ έχω ξεκινήσει πολύ καιρό με kindle μετά ipad ….. Είναι να το συνηθίσεις κανείς Ασε που είναι πολύ οικονομικό εδώ!. Και όταν ταξιδεύω τα έχω όλα τα βιβλία μέσα σε αυτά. Για αυτό αποφάσισα να το βγάλω και το δικό μου ηλεκτρονικά γιατί μέχρι να περιμένω πότε ο εκδότης μου και η πατρίδα θα σταθούν στα πόδια τους εγώ θα έχω αποδημήσει… 🙂

    1. Έχεις κάνει κανένα ποστ για σίγκριση ανάμεσα στα δύο? Φοβάμαι ότι αν πάρω ipad θα μπαίνω συνέχεια στα social media αντί να διαβάζω!!!! (είμαι καμένη μάλλον…)

  2. Δεν έχω γράψει τίποτε ακόμα γιατί συνεχώς βγαίνουν καινούργιες εκδόσεις. Το ipad μου φαίνεται καλύτερο με πιο πολλά application και μπορείς να κατεβάσεις Ελληνικά βιβλία κάτι που στο Kindle δεν γίνεται, ακόμα … Το τελευταίο kindle fire με κέρδισε όσον αφορά το μέγεθος και την εικόνα είναι καταπληκτικό ακόμα καλύτερο στην ανάγνωση από το εντυπο βιβλίο. Αυτά όμως τα γκατζετάκια στοιχίζουν.. Μπορείς να διαβάσεις γνώμες αναγνωστών στο http://www.eanagnostis.gr/2012/03/ebookgr-anagnostes-anagnostries.html.

    1. Το είδα το kindle fire online! Δεν έχει έρθει ακόμα εδώ. Αν πάω για kindle νομίζω θα περιμένω γιαυτο, αν κ σε ενα-δυο reviews το ψιλοθαβανε χωρίς να καταλάβω ακριβώς γιατί… Μάλλον έπεσα σε πολύ nerdy σελίδα… Ναι, είναι ακριβά, οπότε θα γίνει στοχευμένα κ μάλλον θα παρει χρόνο καθότι οι προτεραιότητες δυστυχώς είναι άλλες. Θα διαβάσω κ το review π μου έστειλεσ να προετοιμάζομαι. Κάτι σαν window shopping! Φιλιά!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s