Ελλάδα – Αγγλία με οικογένεια μέρος 4

Σε αυτό εδώ το ποστ θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα δυό πραγματάκια για την οδήγηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

(πηγή)

Αυτοκίνητο

Στη ζωή μιάς οικογένειας το αυτοκίνητο είναι μεγάλη ανακούφιση. Όσοι έχουν ζήσει με μωρό ή παιδί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να εκτιμήσουν αυτό που λέω. Έχω δεί πολλές οικογένειες που ήρθαν τώρα τελευταία, να φέρνουν μαζί τους το αμάξι από Ελλάδα. Δεν το θεωρώ απαραίτητο. Το 2000 και με τα χρήματα της τότε πρακτικής μου είχα αγοράσει το πρώτο μου αυτοκινητάκι. Ήταν ένα μικρό, παμπάλαιο,ασχημούλι αυτοκίνητο με απολύτως κανένα κομφόρ και μου είχε κοστίσει ο κούκος αηδόνι! Τα πράγματα έχουν αλλάξει και εδώ. Η αγορά αυτοκινήτου στη Βρετανία έχει πέσει πάρα πολύ και το να αγοράσει κανείς ένα μεταχειρισμένο οικογενειακό αυτοκίνητο είναι πολύ οικονομικό. Mπορείτε να μπείτε σε μία από τις ιστοσελίδες να χαζέψετε (autotrader, exchangeandmart). Το καλύτερο για μένα είναι να πάτε σε βόλτα στις γειτονικές σας μάντρες και να ρίξετε μιά ματιά επιτόπου. Όχι μόνο θα βρείτε καλές προσφορές αλλά θα μπορέσει να σας συστήσει και συνεργεία όταν αυτό χρειαστεί.

Αυτό που είναι ακριβό εδώ είναι η ασφάλεια. Ο κάθε οδηγός, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να ασφαλιστεί ξεχωριστά. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα που το αυτοκίνητο μπορεί να το πάρει όλη η οικογένεια και ο καθένας, εδώ είναι παράνομο. Παράλληλα, εάν ασφαλίζεσαι για πρώτη χρονιά σαν πρώτος και κύριος οδηγός τότε τα ασφάλιστρα είναι πολύ ακριβά. Οι εταιρείες ασφάλισης είναι όλες στο ιντερνετ και δεν χρειάζεται να πάτε από εκεί για κανέναν λόγο. Παράλληλα υπάρχουν και οι σελίδες που αφού συμπληρώσεις τα στοιχεία σου, σου βγάζουν όλες τις προσφορές από όλες τις εταιρείες (παράδειγματα είναι η gocompare.com, moneysupermarket.com, και οι comfused.com)

Congestion Charge

το κέντρο του Λονδίνου είναι πήχτρα! Δεν το συστήνω σε κανέναν να οδηγεί σε καθημερινή βάση στο κέντρο, αν δεν θέλετε τα νεύρα σας τσατάλια,την τσέπη σας άδεια και την μόνιμη ασυνέπια στα ραντεβού σας δηλαδή. Επιπλέον και για να μειωθεί η κίνηση και η ρύπανση τα τελευταία χρόνια ο δήμος έχει ορίσει μία ζώνη (σα τον δακτύλιο της Αθήνας) που αν μπείς μέσα πληρώνεις. Δεν έχει σημασία αν μπείς μία η περισσότερες φορές την ίδια μέρα, αν μπείς έστω και μία φορά πληρώνεις. Αν είσαι κάντοικος της ζώνης έχεις σημαντική έκπτωση, αλλά πάλι πληρώνεις. Aν πληρώσεις προκαταβολικά είναι πιο οικονομικά και αν έχεις GPS θα σε ενημερώσει αν μπαίνεις στη ζώνη ή όχι και θα σου βρεί και τρόπους να την αποφύγεις. Οι τιμές και λεπτομέρειες για το Congestion Charge σε τούτο το σύνδεσμο. Όλες οι πληροφορίες είναι στην ιστοσελίδα του Transport for London την οποία ολοι όσοι μένουμε Λονδίνο χρησιμοποιούμε συνέχεια για τις μετακινήσεις μας είτε με συγκοινωνίες είτε με το αυτοκίνητο.

Άλλες λεπτομέρειες:

έχουμε κι εμείς το ΚΤΕΟ που λέγεται MOT και την οδική ασφάλεια που δεν είναι υποχρεωτική αλλά έχοντας την οικογένειά σου μέσα τη θεωρώ απαραίτητη.

Παιδικό καθισματάκι.

Είναι υποχρεωτικό. Ναι, σε γράφουνε ακόμα και για 100μέτρα οδήγησης. H νομοθεσία είναι πολύ κοντά στην Ελληνική, αν όχι η ίδια και μπορείτε να τη βρείτε και εδώ

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας οι συμβουλές μου!

1)σήμανση! Διαβάστε τις πινακίδες!!! Εδώ όλα στα εξηγεί η σήμανση! Ανοίξτε τα μάτια σας! Προσέξτε τις πινακίδες, όσο πιο γρήγορα τις καταλάβετε τόσο πιο εύκολη θα είναι η ζωή σας στους Βρετανικούς δρομους!

2)γεωγραφία και προσανατολισμός! Ανοίξτε το χάρτη και μελετήστε τον!Έχετε καλή μνήμη? Θα είναι υπέρ σας! Είναι δύσκολα τα ονόματα των πόλεων για τους Έλληνες και πολλές φορές μπορεί και να σας ακούγονται ίδια κάποια. Άλλο Essex κι άλλο Sussex όμως! Αλλού θα σας βγάλει ο δρόμος. Προσπαθήστε πριν ξεκινήσετε να βρείτε στο χάρτη όχι μόνο τον προορισμό σας αλλά να πάρετε και μιά ιδέα από τις ονομασίες των περιοχών πριν μετά και κατα τη διάρκεια. Η σήμανση εδώ βασίζεται πολύ στη γεωγραφία. Ακόμα και στον υπόγειο tube λέμε Piccadily line Northbound για παράδειγμα. Πόσο μάλλον στον αυτοκινητόδρομο πχ τον Μ25 που είναι ο κυκλικός αυτοκινητόδρομος  γύρω γύρω από το Λονδίνο, στις εισόδους για να μπείς πρέπει να διαλλέξεις αν θα τον πάρεις προς το Βορά ή προς το Νότο.

3) αγοράστε ένα GPS! Οι περισσότεροι δρόμοι στο Λονδίνο είναι 1-2λωρίδες. Για να μειωθεί η κίνηση πάρα πολλοί δρόμοι έχουν γίνει μονόδρομοι! Με αποτέλεσμα ενώ πήγες από έναν δρόμο να πρέπει να γυρίσεις από άλλον. Επίσης, χαμένος στο Λονδίνο και κολλημένος στη κίνηση (πολύ χειρότερη από την Αθηναϊκή) με ένα – δυό κουρασμένα μικρά να τσιρίζουν στο πίσω κάθισμα δεν νομίζω ότι είναι κάτι που το θέλουμε, no?

4)roundabouts! Προτεραιότητα έχουν πάντα, μα πάντα αυτοί που είναι μέσα στον κύκλο. Περιμένεις λοιπόν πριν μπεις. Όταν είσαι μέσα διαλλέγεις από την αρχή λωρίδα μέσα στον κύκλο! Αν είναι να βγείς στην πρώτη έξοδο πιάνεις την αριστερή λωρίδα, αν είναι να βγείς στην τελευταία δεξιά λωρίδα, για τις ενδιάμεσες μεσαίες λωρίδες. Αυτό που κάνω εγώ στα μεγάλα roundabout όταν θέλω να βγώ στην τελευταία έξοδο πηγαίνω δεξιά λωρίδα και στις ενδιάμεσα εξόδους πιάνω μεσαία και μετά αριστερά ώστε να βρεθώ κοντά στην αριστερή λωρίδα τη στιγμή που θέλω να βγώ. Στα roundabout τρέχουν τα αυτοκίνητα αρκετά, γι αυτό προσοχή! Eπίσης, όταν ένας ντόπιος σου δίνει οδηγίες και λέει “you will go right on the roundabout” εννοεί την δεξιά έξοδο που βλέπεις αν έβλεπες το “δαχτυλίδι” από πάνω, ή στο χάρτη (κάτοψη γι όσους γνωρίζουν).

5)zebra crossings ή όπως το λέγανε οι παλιοί sleeping policeman (διάβαση το λέμε και στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς, νομίζω υπάρχει απλά διακοσμητικά!) . Είναι παντού εδώ! Με το που τα εντοπίζεις, τσεκάρεις στα γρήγορα μη θέλει να περάσει κανένας πεζός. Αν ναι, τότε κοκκαλώνουμε! Οι πεζοί εδώ το έχουν συνηθίσει και πολλοί περνάνε χωρίς καν να κοιτάξουν! Προσοχή!

6)πρόστιμα. Εδώ δεν τα τσιγγουνεύονται. Έχουν κάμερες στα σημεία που θεωρούν εκείνοι επικίνδινα. Όταν σε πιάνει η κάμερα το πρόστιμο έρχεται στο σπίτι κατευθείαν με την αλληλογραφία σου. Η λογική τους δεν είναι να τρίβουν τα χεράκια τους που εσύ την πάτησες. Αντιθέτως όλα τα GPS σου λένε ακριβώς πού είναι οι κάμερες και μάλιστα στο υπενθυμίζουν ηχητικά. Πριν από κάθε κάμερα υπάρχει προειδοποιητική πινακίδα. Η λογική είναι να σε κάνουν να χαμηλώσεις ταχύτητα και να προλάβουν ατυχήματα.

7)παρκάρισμα. Μέσα στο Λονδίνο και κυρίως στη ζώνη του congestion charge το πάρκινγκ λειτουργεί με παρκόμετρα διαφόρων τύπων. Δεν παρκάρουμε παρά μόνο στο χώρο που μας υποδεικνύουν οι γραμμές. Έχουν σημαδέψει με περίγραμμα τους χώρους που μπορείς να παρκάρεις δηλαδή. Κι εδώ οι traffic wardners λειτουργούν αναλόγως το δήμο. Για παράδειγμα στο Εδιμβούργο που μέναμε ακόμα και αν απλά ξέφευγες έστω και λίγο από το κουτάκι σου κόβανε πρόστιμο. Κάποια μέρη δεν έχουν πάρκόμετρα αλλά σου επιτρέπουν το παρκάρισμα έως 2 ώρες. Και πάλι, αν είμαστε σε περιοχή που δεν γνωρίζουμε διαβάζουμε τη σήμανση.

Το παρκάρισμα καθώς και το Congestion Charge τις Κυριακές είναι ελεύθερο. Eπιπλέον, στα περισσότερα μέρη το πάρκινγκ είναι ελεύθερο μετά τις 6μιση-7. Πάντα όμως τσεκάρουμε τη σήμανση.

Είμαι σίγουρη πως με αρκετή προσοχή δεν θα υπάρχει θέμα για κανέναν Έλληνα οδηγό! Μπορεί στους Ελληνικούς δρόμους να γίνονται πολλά ατυχήματα, αλλά όπως λέει και ο άντρας μου “greek drivers are the most alert and inventive in the world!

Happy cruising σε όσους λοιπόν!

……………………………………………………………………………………………………….

Επίσης χρήσιμα άρθα για την μετάβαση Ελλάδα – Αγγλία μπορείτε να βρείτε:

Στο παλιό μου blog:  gaitanaki.wordpress.com:

Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια μέρος 1

Στο αυτό το blog (offtoanationoftwo.wordpress.com):

Ελλάδα – Αγγλία με οικογένεια μέρος 2

Ελλάδα – Αγγλία με οικογένεια μέρος 3

Στο blog: digital-era.org:

Σε άλλα blog:

2 thoughts on “Ελλάδα – Αγγλία με οικογένεια μέρος 4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s