Ελλάδα – Αγγλία με οικογένεια μέρος 3

πηγή

Σχολεία

Αν αυτό είναι ένα θέμα που καίει τον μέσο γονιό στην Ελλάδα, καίει και τσουρουφλάει τον μέσο γονιό στη Βρετανία… Εδώ “it’s all about the right postcode!” Οικογένειες μετακομίζουν και μία και δύο φορές αν βρούν σπίτι πιο κοντά στο επιθιμητό δημόσιο της περιοχής! Και αυτό γιατί, ίσως σου έρθει σαν σοκ εαν δεν γνωρίζεις τα δικά μας, αλλά έχουμε πολλά κοινωνικά προβλήματα! Αυτή είναι μία μεγάλη κουβέντα που δεν διατίθεμαι να κάνω με κάποιον που δεν έχει ζήσει πολύ καιρό εδώ, όπως άλλωστε δε διατίθομαι να κουβεντιάσω για τα προβλήματα της Ελλάδας χαζοκουτσομπολεύοντας με τον μέσο Βρετανό. Εν ολίγης, έχουμε πολλά σχολεία που είναι αυτό που λένε εδώ rough! Τα πράγματα είναι άγρια. Τα παιδιά έχουν αγριέψει (μόνα τους? μεγάλο θέμα κι αυτό). Είναι το κοινωνικό υποβαθρο των γονιών, είναι η αδιαφορία; Δεν σε νοιάζει εσένα αυτή τη στιγμή (θα σε νοιάξει αργότερα αν αποφασίσεις να μείνεις εδώ, δεν το γλιτώνεις). Το θέμα είναι ότι τα περισσότερα σχολεία μπορεί να φαίνονται καινούρια με τις τέλειες εγκαταστάσεις (η προηγούμενη κηβέρνηση έριξε πολύ χρήμα στις νέες εγκαταστάσεις) είναι όμως αρκετά επικίνδινα. Δημιουργούνται συμμορίες, εχουμε κρούσματα από παιδιά που συμπεριφέρονται βίαια και αυτό για το οποίο όλη η χώρα μιλάει είναι το bullying, o εκφοβισμός δηλαδή των συμμαθητών σε υπέρτατο σημείο.

Αυτό δε θα πει ότι όλα τα δημόσια είναι έτσι. Απλώς θα πεί πως θέλει μεγάλη έρευνα για να το πάς σε καλό δημόσιο (και πιστέψτε με ένα καλό δημόσιο είναι χίλιες φορές καλύτερο από ένα ιδιωτικό!) . Σχολείο τα παιδιά ξεκινάνε εδώ τον Σεπτέμβριο που είναι ήδη 4χρονών. Είσαι γεννημένος 1 Σεπτεμβρίου; Λυπάμαι, αλλά θα πάς σχολείο το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Αυτός είναι ο κανόνας για δημόσια και ιδιωτικά. Εδώ να σχολιάσω ότι λέμε ότι πάνε σχολείο γιατί από αυτή την ηλικία ξεκινά η ένταξη των παιδιών στο ακαδημαϊκό ημερολόγιο! Πριν τα 4 οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δουλεύουν 12 μήνες το χρόνο και δεν κλέίνουν καθόλου παρά μόνο στις ελάχιστες επίσημες αργίες που έχουμε εδώ.

Το σχολικό έτος εδώ είναι δομημένο διαφορετικά με την Ελλάδα. Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι λιγότερες και έχουμε 3 εβδομάδες κατά τη σχολική χρονιά όπου τα σχολεία είναι κλειστά (half terms). Σαν παράδειγμα δίνω τις ημερομηνίες που έχει ο δήμος του Islington. Επίσης από δήμο σε δήμο υπάρχουν μικρές διαφορές στο πότε είναι τα half term.

Term Dates

2011-2012

Autumn Term
Monday 5 September 2011 to Friday 16 December 2011 (70 days)
Half term: 24-28 October 2011

Spring Term
Tuesday 3 January 2012 to Friday 30 March 2012 (59 days)
Half term: 13-17 February 2012

Summer Term
Monday 16 April 2012-Monday 23 July 2012 (65 days)
May Day bank holiday: 7 May 2012
Half term: 4-8 June 2012

Οι αιτήσεις γίνονται την Άνοιξη πριν φοιτήσει ο μαθητής ή η μαθήτρια μέσω του δήμου. Τα κριτήρια επιλογής είναι αυτό που λένε εδώ catchment area. Το πόσο κοντά είσαι δηλαδή στο σχολείο (γι αυτό και οι μετακομίσεις που έλεγα παραπάνω).

Χρήσιμες πληροφορίες, η δομή του σχολείου:

Τα τελευταία χρόνια αναδιοργανώθηκε το σύστημα εκπαίδευσης σε key stages. To παρακάτω είναι από το wikipedia.

 • Key Stage 0: Nursery and reception years (3–5 years old). Now included as part of the Early Years Foundation Stage
 • Key Stage 1: Years 1 to 2 (5–7 years old) Εδώ το λένε και Ιnfant School.
 • Key Stage 2: Years 3 to 6 (7–11 years old). Εδώ το λένε και Junioρ School.
 • Key Stage 3: Years 7 to 9 (11–14 years old).
 • Key Stage 4: Years 10 to 11 (14–16 years old). The exams at the end are typically of the GCSE level.

Eν ολίγης το Key Stage 1 και 2 διδάσκονται στο χώρο του Δημοτικού (Primary School) ενώ τα Key Stages 3 και 4 στο χώρο του Secondary School.

Αυτή τη στιγμή η υποχρεωτική εκπαίδευση σταματά στην ηλικία των 16 με τα διαγωνίσματα των GCSE. Άκουσα ότι αυτό σύντομα θα αλλάξει και θα σταματά στα 17, αλλά δεν γνωρίζω πότε και πώς.

Μετά τα 16 και αναλόγως τους βαθμούς στα GCSE’s σε δέχονται κάποια κολλέγια για να κάνεις άλλα 1-2χρόνια. Στο τέλος της κολλεγιακής φοίτησης δίνεις εξετάσεις για τα Α levels και αναλόγως τους βαθμούς σου μπορεί να σε δέχτούν τα πανεπιστήμια.

Χρήσιμες πληροφορίες, public schools, state schools, private schools.

Ναι, είναι μπέρδεμα για τον ξένο! Όταν λέμε public school εννοούμε το πιο ακριβό, το πιο ελίτ σχολείο. Όχι το δημόσιο! Δημόσιο σχολείο είναι το State school ή αλλιώς Comprehensive school.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δημόσια, (State or Comprehensive Schools) είναι εκείνα όπου το κράτος χρηματοδοτεί τα έξοδα του σχολείου (τα τελευταία χρόνια και αυτό έχει αλλάξει, αλλά στη προκειμένη περίπτωση δεν έχει νόημα να σας μπερδέψω κι άλλο με νέες πολιτικές αποφάσεις). Αυτό που σε ενδιαφέρει εσένα σα γονιό είναι ότι δεν θα βάλεις το χέρι στη τσέπη, δωρεάν δηλαδή. Ιστορικά τα κριτήρια ένταξης ήταν η θρησκευτικά και φυλλετικά. Τελευταία αυτό έχει αλλάξει και τα περισσότερα δημόσια σχολεία είναι μεικτά ενώ αρκετά συνεχίζουν να έχουν θρησκευτικό κριτήριο (άλλα Αγγλικανικά, άλλα Καθολικά κτλ).

Independent Schools

Είναι τα σχολεία που η χρηματοδότησή τους είναι ανεξάρτητη (indepentent) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ξεκινήσανε σαν τα σχολεία στα οποία επιτρεπόταν η φοίτηση ανεξαρτήτως θρησκευτικών κριτηρίων, αρκεί να περάσουν τα εισαγωγικά τεστ και να αντέχεις τα δίδακτρα. Είναι δηλαδή τα Private Schools.  Στη πραγματικότητα αναλόγως με το ιδιωτικό βέβαια υπάρχουν και άλλες απαιτήσεις και πάλι θεολογικές και ταξικές. Υπάρχουν τα Καθολικά, τα Μεικτά, τα Αγγλικανικά και άλλα σχολεία. Αυτό βέβαια, δεν αποτελεί κανόνας. Σε ένα Αγγλικανικό σχολείο που πήγαμε πρόσφατα μας είπαν πως έχουν και κάποια μουσουλμανάκια, αρκεί να το δέχονται οι γονείς ότι τα παιδιά τους θα συμμετέχουν στα χριστιανικά έθιμα που ακολουθεί το σχολείο (πρωινή προσευχή, εορτασμός τα Χριστούγεννα, Πάσχα κτλ). Κυρίως αυτό που επιδιώκουν όλα τα σχολεία είναι καλά αποτελέσματα στο τέλος κάθε Key Stage. Κατά κανόνα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται από γονείς που ενδιαφέρονται να στηρίξουν τα παιδιά τους στη μόρφοωση και κάπως έτσι γίνεται η επιλογή.

[εδώ να σημειωθεί πως αν στα ιδιωτικά σχολεία τα αποτελέσματα φέρουν βάρος για τη φήμη και τη πελατία του σχολείου, στα δημόσια τα καλά αποτελέσματα στις εξετάσεις σημαίνουν και την μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το δήμο! Τα τελευταία χρόνια αυτός ο μηχανισμός έχει κινητοποιήσει πάρα πολλά σχολεία στο να ανεβάσουν αισθητά το  μαθησιακό επίπεδο με αποτέλεσμα κάποια από τα δημόσια σχολεία να είναι στο βαθμολογικό πίνακα  πολύ καλύτερα από κάποια ιδιωτικά!]

Public school

Είναι παρακλάδι των Independent Schools. Είναι η ελίτ των ιδιωτικών. Για να μπεις πρέπει ή η οικογένειά σου να έχει κάποιο τίτλο, ή να έχεις κάνει κανένα κτιριάκι δωρεά για να σου κλείσουν συνέντευξη. Γι αυτό και λέμε προσοχή στην ακριβή μετάφραση!

Επιπλέον πληροφορίες: Υπάρχουν πάρα πολλά ιδιωτικά που τα παιδιά διανυκτερεύουν μέσα, boarding schools. Δεν είναι κάτι ξένο για τη χώρα. Αντιθέτως παλιότερα ήταν τα περισσότερα ιδιωτικά έτσι. Η λίστα και πληροφορίες στο λίνκ.

Ελληνικά Σχολεία

Θα πίστευε κανείς ότι μετά από τόσες φουρνιές Ελλήνων στη Βρετανία θα είχαμε περισσότερα Ελληνικά Σχολεία. Το σύστημα το ίδιο το επιτρέπει, αλλά προφανώς δεν έχουν γίνει πολλές προσπάθιες ή δεν υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον. Τα Ελληνικά σχολεία είναι περιορισμένα σε ένα Γυμνάσιο – Λύκειο (κλικ στο σύνδεσμο για τη σελίδα τους) και ένα Δημοτικό Σχολείο. Έχω την αίσθηση ότι δημιουργηθήκανε για τους Ελληνες που ερχόντουσαν μέχρι τώρα στο Λονδίνο με σκοπό να καθίσουν λίγα χρόνια και να γυρίσουν στην Ελλάδα. Είναι ιδριμένα από το Ελληνικό Δημόσιο και έχω ακούσει πως είναι δωρεάν, αλλά δεν το γνωρίζω σίγουρα.

Εαν έρχεστε με παιδιά στην εφηβεία ίσως αξίζει να διερευνήσετε αυτή την εναλλακτική γιατί κάνουν και τα απαραίτητα A levels παράλληλα με το ελληνικό “απολυτήριο Λυκείου”.

……………………………………………………………………………………………………….

Update Είχα ξεχάσει τα λίνκς (thank you @philos)

Επίσης χρήσιμα άρθα για την μετάβαση Ελλάδα – Αγγλία μπορείτε να βρείτε:

Στο παλιό μου blog:  gaitanaki.wordpress.com:

Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια μέρος 1

Στο αυτό το blog (offtoanationoftwo.wordpress.com):

Αγγλία – Ελλάδα με οικογένεια μέρος 2

Στο blog: digital-era.org:

Σε άλλα blog:

 

7 thoughts on “Ελλάδα – Αγγλία με οικογένεια μέρος 3

 1. ευχαριστω πολυ για το αρθρο σου. ειναι σαφες και ενημερωτικο. θα σε παρακαλουσα εαν μπορεις να αναφερεις ενδεικτικα καποια “right postcodes” . τα παιδια μου ειναι 4 και 6 , το 6 παει στο ελληνικο νηπιαγωγιο, τι θα γινει του χρονου, αναγνωριζεται αυτο απο τα αγγλικα σχολεια, και καμια ιδεα για το πως αντιμετοπιζονται / τι βοηθεια δεχονται τα παιδια που δεν μιλανε και τοσο καλα αγγλικα? ευχαριστω και παλι

  1. Καλημέρα,

   δεν ξέρω αν έχεις εικόνα από Λονδίνο, αλλά είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορώ να σε συμβουλεύσω για τα postcodes. Πρέπει καταρχάς να δεις που θα δουλεύεις εσύ ή ο άντρας σου γιατί αλλιώς μπορεί να βρεθείς να πρέπει να κάνεις 1μιση με 2 ώρες να πας στη δουλειά.

   Τώρα για το ελληνικό νηπιαγωγίο, όχι δεν αναγνωρίζεται με την έννοια ότι δεν ξέρει τη γλώσσα το παιδι. Από φιλική εμπειρία ξέρω ότι τα βάζουν όμως στην τάξη με τα συνομίλικά τους, δεν ξεκινάνε δηλαδή με τα μικρότερα. Στην αρχή θα είναι πολύ δύσκολα γιατί θα πρέπει να μάθουν την καινούρια γλώσσα και να φτάσουν τα άλλα παιδάκια στο επίπεδο γραφής και ανάγνωσης. Συνήθως όμως μέσα σε ένα χρόνο προσαρμόζονται και αφομιώνονται πλήρως από την τάξη. Υπάρχει στήριξη με ένα πρόγραμμα που λέγεται English as a second language, ή κάπως έτσι. Δεν το έχω ζητήσει γιατί εμείς δεν το χρειαστήκαμε, αφού η πρώτη γλώσσα του μικρού μου ήταν αγγλικά, οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω σε αυτό. Πάντως τα σχολεία εδώ είναι πολύ εξοικειωμένα με τα παιδάκια που έρχονται από άλλες χώρες αφού το Λονδίνο είναι ο μεγαλύτερος πόλος έλξης μεταναστών.
   Καλή επιτυχία και καλή αρχή!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s