Ελλάδα-Αγγλία με οικογένεια μέρος 2

Το πρώτο μέρος αυτού του άρθρου, Αγγλία-Ελλάδα με οικογένεια στο μπλογκ γαϊτανάκι, το έχετε διαβάσει. Και απότι βλέπω το έχετε χιλιοδιαβάσει. Δεν περίμενα ποτέ πριν από ένα χρόνο ότι τα πράγματα θα ήταν χειροτέρευαν τόσο πολύ στην Ελλάδα ώστε να υπάρχει μία τόσο μεγάλη τάση φυγής από τους Ελληνες και τις Ελληνίδες προς το εξωτερικό. Αυτό το άρθρο δεν σημαίνει την επανεκίνηση του μπλογκ αυτού. Ευχαριστώ που τόσοι πολύ διαβάζετε ακόμα! Με εκπλήσει το γεγονός ότι ο αριθμός των επισκεπτών αντί να μειώνεται αυξάνεται! Το blog θα παραμείνει κλειστό, απλά αποφάσισα όσο μπορώ να μοιραστώ μαζί σας κάποιες πληροφορίες για όσες οικογένειες κάνουν αυτό το μεγάλο τόλμημα, το ξερίζωμα από την Ελλάδα για να έρθουν στη Βρετανία. Η μετάβαση είναι δύσκολη, ακριβή και κοστίζει τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά. Θα προσπαθήσω να σας δώσω κάποιες πληροφορίες μέσα από κάποια δικά μου άρθρα. Εύχομαι να βοηθήσει τις οικογένειες που έχουν πάρει απόφαση να φύγουν.

Πριν ξεκινήσω να σημειώσω πως οι πληροφορίες είναι μόνο για την Αγγλία και κυρίως το Λονδίνο. Η Σκωτία και η Ουαλία έχουν άλλο σύστημα τόσο εκπαιδευτικό, όσο και παραλλαγές στα δικαιώματα!

Οι πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν πολύ αν έρθετε με οικογένεια είναι οι εξής:

Playgroups

Η καλύτερη συμβουλή που έχω να δώσω σε όσες οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας που βρίσκονται σε φάση μετακόμισης για το ΗΒ είναι βρείτε τα playgroups της περιοχής σας!! Ένα από τα μεγαλύτερα θετικά που έκανε η προηγούμενη Βρετανική κυβέρνηση είναι η δημιουργεία αυτών των playgroups. Συνήθως είναι μέσα στα δημοτικά σχολεία και λειτουργούν σε ανεξάρτητο κομμάτι τους. Έχουν δωρεαν τμήματα για μωρά κάτω του ενός έτους, νήπια έως 4χρονών όπου μετά ξεκινάνε σχολείο (Reception year). Τα τμήματα είναι από yoga για λεχόνες και μωρά, μουσικοχορευτικά, καλλιτεχνικό εργαστήρι έως το πιο απλό (αλλά ίσως το πιο χρήσιμο) ελεύθερο παιχνίδι με τα διαθέσιμα, ενώ οι μανούλες μπορούν να πιούν ένα do it yourself καφεδάκι στο προσκολλημένο κουζινάκι και να μιλήσουν. Ο λόγος για τον οποίο επιμένω στα playgroups είναι απλός. Σε αυτά τα τμήματα πηγαίνουν τα παιδιά μαζί με τις μητέρες τους! Είναι ένας απλός, άμεσος και γρήγορος τρόπος να δικτιωθείτε στη νέα περιοχή! Αυτός ήταν εξαρχής και ο λόγος που δημιουργήθηκαν. Να δεθεί η κοινωνία, να κοινωνικοποιηθεί η νέα μητέρα και να αλληλοσυμβουλευτούμε! Είναι πολύ απλό, βάλτε στο ίντερνετ τον ταχυδρομικό κώδικα της νέα σας περιοχής και δίπλα “children centres” ή “playgroup”. Μετά πηγαίνετε ό,τι ώρα της μέρας (9-5) για να πάρετε το πρόγραμμα. Αν πάτε πρωί (9-12) μπορεί να είστε τυχεροί και να πετύχετε playgroup εκείνη την ώρα, όπως έγινε με εμάς την πρώτη φορά. Σίγουρα θα σας καλέσουν να συμμετέχετε επιτόπου αν το group συμβαδίζει ηλικιακά με τα μωρά σας. Πρέπει να σημειώσω εδώ πως, δυστυχώς ο θεσμός αυτός κυνδινεύει να σταματήσει.Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κατάσταση της Βρετανίας δεν είναι τόσο καλή όπως τα προηγούμενα. Η νέα κυβέρνηση, ίσως να το έχετε ακούσει, έχει κόψει πολλά από τα προγράμματα και  τις παροχές της. Στη λίστα αυτή έχουν μπεί πολλές φορές τα children centres. Αναλόγως το δήμο κάποια έχουν κλέισει ήδη και κάποια πολεμάνε για να συνεχίσουν.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Περίθαλψη

Όπως είπα και στο προηγούμενο άρθρο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε το κοντινό σας ιατρείο. Αν ξέρετε τον οποιοδήποτε στη περιοχή, ή τύχει να μιλήσετε με οποιαδήποτε μητέρα (θυμάστε τί έλεγα πριν για τα playgroup?), από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ρωτήσετε είναι σε ποιο ιατρείο/κλινική πηγάινουν. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και τώρα πιά έχεις δικαίωμα επιλογής. Πάρτε δυό- τρείς γνώμες, χρησιμοποιείστε και το μητρικό σας ένστινκτο για την επιλογή ιατρείου και πάρτε τηλέφωνο . Εξηγήστε τους την κατάσταση και εκείνοι θα σας κλείσουν ατομικό ραντεβού για το κάθε μέλος της οικογένειας ξεχωριστά. Θα γίνει δηλαδή ένα πρώτο health check σε όλους σας (μαμά, μπαμπά, και κάθε παιδί ξεχωριστά). Αυτό συνήθως γίνεται από την νοσοκόμα και όχι από τους γιατρούς. Ένα ξεχωριστό ραντεβού γίνεται με τη νοσοκόμα που θα βάλει στο ηλεκτρονικό σύστημα τα εμβόλια των παιδιών. Συνήθως κρατάνε το ελληνικό βιβλιαράκι για κάποιες μέρες και καλείσαι να το παραλλάβεις. Η βασική διαφορά με την Ελλάδα, που πρέπει να αποβάλλεις Ελληνίδα μητέρα που θέλεις να μας έρθεις, είναι ότι δεν παίρνουμε ποτέ στο κινητό τον γιατρό για συμβουλή. Μα ποτέ. Αν το παιδί δεν είναι καλά, ψήνεται στο πυρετό ή αν απλά δεν ξέρεις τί να κάνεις πάμε κατευθείαν A&E (Accidents and Emergency). Αν το παιδί δείχνει τα πρώτα σημάδια αρρώστιας τότε παίρνουμε τηλέφωνο το ιατρείο και κλείνουμε ραντεβού με τον/την γιατρό μας. Αναλόγως την περιοχή αυτό μπορέι να είναι άμεσα (την ίδια μέρα ή την επομένη) ή σε 3-5μέρες! Το Λονδίνο, και κυρίως το κέντρο του, είναι αρκετά πυκνοκατοικημένο και άρα τα ιατρεία επιβαρυμένα. Αυτός βέβαια, είναι και άλλος ένας λόγος που οι περισσότερες οικογένειες προτιμούν να βγαίνουν στις έξω ζώνες του Λονδίνου.

Την τυπική παρακολούθηση όμως, κυρίως του βρέφους ή νηπίου όπου στην Ελλάδα την κάνει ο παιδίατρος εδώ την κάνει ο/η health visitor. Το μηνιαίο ζύγισμα και μέτρημα του πρώτου χρόνου, συμβουλές για το πότε να αρχίσει φρούτα, ποιά φρούτα, πότε σταματάμε το θηλασμό, τί γάλα να δώσω, προβλήματα συμπεριφοράς και την ψυχοκινητική του εξέλιξη (χαμογέλασε, έπιασε κτλ) τα κάνει όλα ο/η health visitor.

Τα εμβόλια γίνονται από τις νοσοκόμες στο ιατρείο. Στο γιατρό πηγαίνουμε όταν υποψιαζόμαστε ίωση, ή κάτι πέρα από τα δέκατα, κάτι που επιμένει. Επίσης αντιβίωση δίνεται στα φαρμακεία μόνο μετά από συνταγή του γιατρού. Δεν γίνεται να την ψωνίσεις ελεύθερα όπως στην Ελλάδα. Τέλος και για να σας γλιτώσω το ντρόπιασμα ποτέ μα ποτέ δεν ρωτάμε ποιό είναι το κινητό τηλέφωνο του GP μας! Δεν είναι μόνο ότι δεν θα σας το δώσει γιατί δε θέλει, αλλά, και δεν επιτρέπεται και από το Σύστημα Υγείας εδώ (NHS).

Εδώ να σημειώσω πω υπάρχει το τηλέφωνο 0845 4647 του NHS (National Health System) όπου λειτουργεί  24 ώρες  και όπου μπορείτε να μιλήσετε με κάποιον για ιατρικές συμβουλές για όλη την οικογένεια.

Παράλληλα υπάρχει και η σελίδα τους (NHS direct) με συμβουλές για πιο απλά πράγματα όπως κρυώματα κτλ

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ελληνικές Εκκλησίες

Ελληνικές εκκλησίες υπάρχουν ανά τη Βρετανία. Τη λίστα μπορείτε να τη βρείτε εδώ. Και σας το λέω γιατί αυτή η λίστα για κάποιο λόγο είναι δύσκολο να τη βρείς! Μη με ρωτήσετε γιατί, απλά αποθηκεύστε την! Οι Ελληνικές εκκλησίες στη Βρετανία είναι ένα μεγάλο θέμα. Δίνουν αγώνα από μόνες τους πότε για τη προσέλευση του κόσμου και πότε για την διατήρησή τους. Έχω πάει σε Ελληνική εκκλησία που λειτουργούσε σε ένα πατάρι, έως και τηνΑγ. Σοφία, τη Μητρόπολη του Λονδίνου, που το Πάσχα έχει πορτιέριδες με άσπρα γάντια (!). Για τις νέες οικογένειες όπως εμείς, που θέλουμε να πηγαίνουμε, σας συμβουλεύω να πάτε σε 2-3 πριν σχηματίσετε αποψη. Πολλές από τις εκκλησίες, αν όχι όλλες, κάνουν την Ορθόδοξη λειτουργία και στα αγγλικά. Κάποιες 2φορές το μήνα και στα Ρώσσικα ή στα Ρουμάνικα. Πριν βιαστείτε να κρίνετε θυμηθείτε ότι τα παιδιά Ελληνικών οικογενειών στη Βρεατανία έχει την Ελληνική σαν δευτερη γλώσσα και άρα είναι αναγκαία η Αγγλική. Μετά την εκκλησία πάντα υπάρχει καφές για όσους παρεβρίσκονται. Μιλήστε με τους ντόπιους και κυρίως ακούστε τους. Είναι οι άνθρωποι που κάνανε την ίδια μετανάστευση πριν πολλά χρόνια και έχουν περάσει πολύ πιο δύσκολα από τη δική μας τη γενιά.

…………………………………………………………………………………………………………………………

Benefits

Εδώ, αγαπητοί αναγνώστες σας βρίσκω επικίνδινα ενημερωμένους! Μου στέλνετε mail και με ρωτάτε πόσα παίρνουμε σαν benefits. Γενικά να σας πώ πως το θέμα είναι πάρα πολύ πολύπλοκο και για κάθε περίπτωση διαφορετικό! Πολύ απλά δεν γνωρίζω να σας πω για τις επιμέρους καταστάσεις. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα σας σώσουν! Για να πάρετε μία ιδέα, κάθε παιδί στην Βρετανία δικαιούται το child benefit από γεννησιμιού του μέχρι την ενηλικίωσή του. Το αστρονομικό αυτό ποσό έρχεται στις 16-19λίρες την εβδομάδα! Τα πιάσαμε τα λεφτά μας! Αυτό το ποσό δεν αξίζει τίποτα εδώ! Είναι, να φανταστείτε 3-4διαδρομές με το μετρο. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή βέβαια και κάποιες αναλόγως τα ιδιοκτησιακά δικαιούνται περισσότερα χρήματα ή καθόλου (ξαφνικά εκείνα τα χωράφια στη μέση του πουθενά είναι μεγάλο βάρος, έτσι;) η καλύτερη συμβουλή που έχω να σας δώσω είναι να πάτε στο τοπικό σας CAB (Citizens Advise Bureau). Είναι λίγο σαν τα ΚΕΠ. Έχουν και πολύ οργανωμένη σελίδα, αλλά προκειμένου να πάτε μία μία τις περιπτώσεις και να μπερδευτείτε θα έλεγα καλύτερα να πάτε οι ίδιοι. Μπορείτε να βρείτε πού είναι το κοντινότερό σας CAB μέσα από την ίδια ιστοσελίδα. Τέλος να προσθέσω πως το αν είστε παντρεμένοι ή όχι δεν έχει κανένα βάρος εδώ. Υπάρχει βέβαια η κατηγορία της single mum που μπορεί να παίρνει κάποια περισσότερη βοήθεια, αλλά να υπογραμμίσω πως πρέπει να αποδείξετε πως ούτε συζήτε ούτε σας στέλνει κάποια βοήθεια ο πρώην.  Σε γενικές γραμμές και ειδικά τον τελευταίο χρόνο τα benefits έχουν υποστεί επίθεση από την κυβέρνηση. Σκοπός είναι να καταργήθούν πάρα πολλά από αυτά. Παράλληλα να ενημερώσω πως γίνονται πολύ συχνά επιθεωρήσεις για το κατά πόσο τα στοιχεία που έχουν δοθεί είναι αληθινά. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα κινούνται και νομικά ώστε το κράτος να πάρει τα χρήματα που δοθήκανε με απάτη πίσω. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να βασιστείτε στα benefits σαν εισόδημα!

……………………………………………………………………………………………………………….

(πηγή)

Εγκυμοσύνη και δικαιώματα

Εδώ είναι που όσοι είστε στο ΙΚΑ και κατά συνέπια δικαιούστε το 9μηνο αποδοχών του ΟΑΕΔ θα πείτε χίλιες φορές Ελλάδα! Στη Βρετανία βάση νόμου η οποιαδήποτε εταιρεία έχει υποχρέωση να πληρώσει το 90% του μισθού σου τις πρώτες 6 εβδομάδες αδείας μόνο! Μετά από αυτό το διάστημα η εταιρία καλείται να πληρώσει το ίδιο ποσό που δίνει και το κράτος στις μητέρες που δεν δουλεύουν, δηλαδή £128.73 την εβδομάδα. Το ποσό αυτό δίνεται για 33 εβδομάδες μόνο. Εάν μένεις Λονδίνο, αυτό το ποσό δεν καλύπτει ούτε κατά διάνυα το ενοίκιο του σπιτιού. Τα τελευταία χρόνια επανέρχεται στη βουλή το θέμα σαν πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ακολουθήσει η Βρετανία τις προδιαγραφές και τα στάνταρ που έχει θέσει η κοινότητα ώστε τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο της άδειας να είναι στο 90% του μισθού πληρωμένο από τις εταιρείες ή από το κράτος. Αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα. Άποψή μου ότι αφού δεν το είδαμε να υλοιποιείται στα χρόνια που περάσανε δεν θα το δούμε να προχωρά στο μέλλον. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να διαψευσθώ.
Εαν δεν δουλεύεις τότε δικαιούσαι αυτό που λέμε εδώ statutory maternity pay. Οι όροι αναγράφονται στην σελίδα και τα ποσά είναι όπως είπα παραπάνω (£128.73 την εβδομάδα).

Ένα από τα δικαιώματα της εργζομένης είναι ότι η εταιρία είτε είναι μικρή είτε είναι μεγάλη υποχρεούται να σου κρατήσει τη θέση για 52εβδομάδες! Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα “… you should be offered your old job back, unless this is not reasonably practical.” Κατά κανόνα αυτό ισχύει και οι νέες μητέρες γυρίζουν πίσω στη δουλειά τους. Πρέπει να λάβετε υπόψιν σας όμως πως ζούμε κι εδώ οικονομική κρίση (recession το λέμε εδώ)  και εαν μία εταιρεία έχει δεί τα σκούρα όσο εσύ έλειπες, έχει δικαίωμα να σου πέι ότι δεν υπάρχει πλέον η θέση σου λόγω ανακατάταξης της εταιρίας. Επίσης, η μητέρες που επιστρέφουν στην εταιρεία μετά το τέλος του 1ου έτους, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν part time απασχόληση αντί για full time. Ξέρω πολλές μανούλες που ενώ αρχικά η εταιρεία το δέχτηκε κατόπιν ασκήθηκε έντονη πίεση ώστε είτε να παραιτηθούν ή να γυρίσουν πίσω full time.

Επιπλέον, να ενημερώσω πως έχεις δικαίωμα να πάρεις έναν δεύτερο χρόνο άνευ αποδοχών από τη δουλειά σου. Είναι δηλαδή υποχρεωμένη η εταιρεία να σου προσφέρει τη θέση σου πίσω. Εδώ και πάλι ισχύουν τα παραπάνω περί οικονομικής κρίσης και σιγουριάς.

Μιλάω πάντα μέσα από το πρίσμα του χώρου της κατασκευής, αφού είμαι Αρχιτέκτονας. Ίσως σε άλλους χώρους περισσότερο γυναικοκρατούμενους να είναι καλύτερα τα πράγματα. Και εδώ θα μου πείς, αγαπητέ αναγνώστη, καλά, κι αυτές θέλανε part time?! Τί πολυτέλειες είναι αυτές. Αχα! Είναι γιατί δεν πρόλαβα να μιλήσω για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς ακόμα! Πάμε, λοιπόν!

……………………………………………………………………………………………………..

Βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί

Είχα κάνει μία αναφορά και στο προήγούμενο άρθρο στο γαϊτανάκι για τους τρόπους εξωτερικής βοήθειας που μπορέι μια μητέρα να έχει. Πάμε πιο αναλυτικά όμως.

Τα πράγματα αλλάζουν ανα την ηλικία του μωρού. Κάτω του ενός έτους θα βρείτε αρκετές νταντάδες (nannies). Οι τιμές τους ειναι αναλόγως την εμπειρία τους αλλά και την περιοχή. Στο Λονδίνο για παράδειγμα για full time μιλάμε για ποσά από 600-800 λίρες την εβδομάδα! Απλή αριθμητική με 600λίρες επί 4 εβδομάδες ο μήνας δηλαδή θέλεις 2400λίρες έως 3200 το μήνα μόνο για την νταντά. Εδώ είναι που οι περισσότερες μητέρες λένε ότι προτιμάνε να μεγαλώσουν εκείνες το μωράκι τους παρά να τους φάει όλο το μισθό και παραπάνω μία κοπέλα. Εναλλακτικές είναι να μοιραστείς την νταντά με κάποια φίλη ή γειτόνισσα το οποίο προϋποθέτει α) να είσαι τυχερή και να βρείς και β) να συμβαδίζουν ηλικιακά τα μωρά. Πολλές μητέρες μπαίνουν στα δύο μεγαλύτερα μαμαδοforum της Βρετανίας το mumsnet και το metmums  σε αναζήτηση και αξίζει να το κάνετε κι εσείς.

Το Βρετανικό κράτος έχει θέσει προδιαγραφές τέτοιες ώστε η αναλογία βρεφοκόμου με μωρά να είναι περιορισμένη (φαντάζομαι και στην Ελλάδα, αλλά δεν γνωρίζω) και έχει ώς εξής (πηγή):

 • Age 0 – 2:
  1 adult to 3 children
 • Age 2 – 3:
  1 adult to 4 children
 • Age 4 – 8:
  1 adult to 6 children
 • Age 9 – 12:
  1 adult to 8 children
 • Age 13 – 18:
  1 adult to 10 children.

Η οικονομική πραγματικότητα αυτών των δεδομένων είναι ότι μέχρι τα 2 χρόνια τα έξοδα για τον βρεφονηπιακό ή την νταντά είναι αστρονομικά. Από 2 ετών και πάνω πέφτει η τιμή. Από 3 ετών τώρα και πάνω, θεωρητικά, κάθε παιδάκι έχει δικαίωμα να πάει 15 ώρες στον τοπικό παιδικό σταθμό. Στις πυκνοκατοικιμένες περιοχές αυτό είναι πολύ πιο πολύπλοκο απότι νομίζετε. Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο αξιολόγησης παρά το πότε έκανες την αίτηση! Οι περισσότερες, ενημερωμένες, μητέρες, κάνουν την αίτηση με το που γεννάνε, να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο! Έτσι έρχεσαι αντιμέτωπη με ένα waiting list στο οποίο βάζεις κι εσύ το ονοματάκι σου. Οι αιτήσεις γίνονται σε κάθε σχολείο ξεχωριστά και οι περισσότερες μητέρες κάνουν αίτηση σε όσο το δυνατόν περισσότερα νηπιαγωγία έχουν πρόσβαση! Αυτό βέβαια θα πει πώς όταν ανακοινώνεται η λίστα με τα ονόματα πολλές μανούλες αποφασίζουν να πάνε σε άλλο νήπιο και έτσι η περιβόητη αυτή λίστα αναδιοργανώνεται.

Εδώ να πώ πως οι 15 αυτές ώρες δεν είναι όποιες ώρες θέλεις εσύ αλλά αυτές που έχουν τη δυνατότητα να σου προσφέρουν! Επίσης να αναφέρω πως το κράτος έχει θέσει έναν μηχανισμό ώστε εαν αποφασίσεις να πάς το νήπιο σε ιδιωτικό σταθμό ή σε childminder ή νταντά αναλλαμβάνει ένα κομμάτι της πληρωμής τους. Αυτός ο μηχανισμός κινείται μέσα από τα νηπιαγωγεία και τις άλλες επαγγελματίες. Εκείνες κάνουν τις αντίστοιχες ενέργειες και τα χρήματα πηγαίνουν σε εκείνες κατευθείαν. Εσύ ουσιαστικά έχεις μία έκπτωση.

Η συνέχεια περί σχολείων στο επόμενο πόστ!

……………………………………………………………………………………………………….

Επίσης χρήσιμα άρθα για την μετάβαση Ελλάδα – Αγγλία μπορείτε να βρείτε:

Στο παλιό μου blog:  gaitanaki.wordpress.com:

Στο blog: digital-era.org:

Σε άλλα blog:

 

15 thoughts on “Ελλάδα-Αγγλία με οικογένεια μέρος 2

 1. Δεν σκοπεύω, για την ώρα τουλάχιστον, να μεταναστεύσω, αλλά το ποστ σου θα το αποθηκευσω γιατί είναι θησαυρός με τόσο χρήσιμη Info που περιέχει!
  Well done μανούλα, καλή δυναμη!

 2. Μόλις σήμερα ,τυχαία, διάβασα το πρωτο μέρος του Αγγλία-Ελλάδα-Αγγλία. Με μεγάλη ανακούφιση βλέπω οτι τις ίδιες απόψεις μοιραζόμαστε αρκετοί! Εμείς (Είμαστε 5 μπαμπάς-μαμά και 3 παιδιά) το… εργάκι το παίξαμε εσωτερικά! Σύρος- Αθήνα-Σύρος. Είμαι στη φάση που “συμφιλιώνομαι” με το Νο 4 του άρθρου (όλα τα άλλα τα εφαρμόζω κανονικά). Χρειαζόμουν πολύ να το διαβάσω και κάπου αλλού από κάποιον σαν κι εσένα!!! Τhank you!!!

  1. Καλησπέρα Εύη!
   Να σου ζήσουν τα τρία σου παιδιά! Χαίρομαι που σε βοήθησε το άρθρο μου. Νομίζω είμαστε πολλοί, ίσως πολύ περισσότεροι απόσο φανταζόμαστε, απλώς είμαστε σιωπηλή δύναμη.
   😉

 3. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θέλω να σου πω ένα τεράστιο ευχαριστώ!!
  Το πιό σημαντικό θέμα για μας αν έρθουμε Αγγλία είναι το θέμα του παιδικού σταθμού . Έχω μια κόρη 3 ετών κ δεν ξέρω τι είδους επιλογές θα έχω κ το κόστος ( παράδειγμα 1. πόσο κοστίζει ένας ιδιωτικός παιδικός για τις πρωινές ώρες που θα είμαι εγώ στη δουλειά? 2. υπάρχουν δημόσιοι παιδικοί σταθμοί?)

  1. Γειά σου!

   Οι επιλογές είναι όπως είπα παραπάνω. Έχει τεράστια διαφορά όμως Λονδίνο με εκτός Λονδίνου. Τελικά όσο και να θέλεις να τα κανονίσεις όλα από Ελλάδα, ειδικά το θέμα σχολείων κ παιδικών σταθμών, θα πρέπει να το δείς στη περιοχή σου. Εκτός Λονδίνου τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Λονδίνο, είναι αυτές οι 15 ώρες στα δημόσια που όμως έχουν μεγάλη λίστα αναμονής, εκτός Λονδίνου έχω ακούσει ότι μπαίνεις πολύ εύκλα. Παρόλ αυτά και σε αυτά του Λονδίνου, υπάρχουν ακυρώσεις. Συγνώμη αν ακούγομαι αόριστη, απλά είναι τόσο διαφορετικά τα πράγματα από δήμο σε δήμο. Για τους ιδιωτικούς σταθμούς, πάλι αλλάζει από περιοχή σε περιοχή. Πάντως όλοι έχουν τις τιμές τους στο διαδίκτιο! Αν βάλεις πχ nursery και την περιοχή που σκέφτεστε να πάτε τότε θα σου βγάλει τις ιστοσελίδες με τους σταθμούς και μέσα σε αυτούς είναι και οι τιμες.

   Εύχομαι να σε βοήθησα.
   Καλή δύναμη για τη μετακόμιση και τη προσαρμογή!

 4. eliza…. ειμαι τώρα London και ειμαι γιατρος και η αδελφή μου το ίδιο. Δεν ειναι δυνατον να μην εχεις το τηλεφωνο ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ…. Αρρωστησε το ανηψακι μου, και εγω βρεθηκα εδω για πρωτη φορα…λογω ερωτα της αδελφης μου με Άγγλο και έπαθα απο το σύστημά τους. Νοσοκόμα στην Ελλάδα = ελλιπέστατες γνώσεις…και στην Αγγλία έχουν τόσα δικαιώματα? Τι είναι οι γιατροί ? Είδος πολυτελείας? Είμαστε άνθρωποι, όπως εσείς…..και πρέπει να είμαστε δίπλα σας..κάθε στιγμή!! Δεν δέχομαι το σύστημα των γιατρών στο Λονδίνο. Είναι λάθος. Με κάνει να σκέφτομαι την Ελλάδα με πιο θετική σκέψη…..Καλά Χριστούγεννα και μπράβο για την δουλειά που έχεις κάνει….Ειναι εξαιρετική και βοηθά πολλούς ανθρώπους που σκοπεύουν να μετακινηθούν στην Αγγλία… Πρέπει οι γιατροί να καταλάβουμε,,,,ότι είμαστε πρωτίστως άνθρωποι….Να είσαι καλά….

  1. Καλημέρα Ελενα και Χρόνια Πολλά!
   Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
   Δεν γνωρίζω ποιό είναι το σωστό σύστημα. Ξέρω όμως ότι όταν μετακομίζεις σε μία χώρα πρέπει να ακολουθήσεις το δικό τους είτε σου αρέσει είτε όχι. Οσο πιο γρήγορα πάψεις να το σιγκρίνεις με αυτό που γνωρίζεις τόσο πιο γρήγορα θα προσαρμοστεις. Αυτά σαν συμβουλές πιο πολύ για να μην βασανίζεστε με το “Μα στην Ελλάδα γίνεται έτσι”.
   Τώρα για τη σίγκριση, προσωπικά προτιμώ να πηγαίνω A&E σε φάση με άρρωστο παιδί παρά να πρέπει να πληρώνω την επίσκεψη. Το θεωρώ απάνθρωπο να πρέπει να έχεις χρήματα για να σε δεί κάποιος.
   Οσο για την εκπαίδευση των νοσοκόμων, δε γνωρίζω, αλλά από φίλουσ γιατρουσ εδώ και στην Ελλαδα, ξέρω ότι και η εκπαίδευση και ο ρόλοσ των γιατρών είναι πολύ διαφορετικός.
   ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ και εύχομαι όλα να πάνε καλά! Και στην μετακόμιση και με το ανηψακι σου!

 5. Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΑΦΟΥ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ. ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΟΦΕΛΗΘΕΙ Η ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝ ΔΗΛΩΘΕΙ ΩΣ ΑΓΓΛΟΣ ΥΠΗΚΟΟΣ ΜΟΛΙΣ ΓΕΝΝΗΘΕΙ????

  1. Καλησπέρα σας,

   Αυτή τη στιγμή και δεδωμένης της Ευρωπαϊκής Ενώσεως είτε το παιδί έχει διπλή υπηκότητα είτε μόνο την Ελληνική δεν έχει μεγάλη διαφορά. Είναι βέβαια σαφώς πιο εύκολο να ανανεώνει κανείς το Βρετανικό διαβατήριο παρά το Ελληνικό αφού η Ελληνική Πρεσβεία ουσιαστικά υπολειτουργεί και κινείται με ρυθμούς Ελλάδας ενω, όπως θα βλέπετε κι εσείς από την κόρη σας, οι υπόλοιποι που δουλεύουμε στην καθημερινότητά μας τρέχουμε. Θα σας έλεγα όμως, δεδομένου το γεγονός ότι και η Ελλάδα και η Βρετανία δέχονται την διπλή υπηκότητα, να τα κάνει τα χαρτιά του παιδιού ώστε να είναι και Βρετανός/η υπήκοος. Καλώς ή κακώς η οικονομική κατάσταση με την Ευρώπη έχει βάλει φιτίλια σε κάποιους Βρετανούς βουλευτές οι οποίοι ζητάνε να κλείσουν τα σύνορα. Προς το παρόν αυτές είναι μεμονωμένες φωνές, σίγουρα όμως τα παδιά σας θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο αν έχουν και τα δύο διαβατήρια. Θα σας έλεγα επίσης, εαν τα παιδιά σας εργάζονται εδώ κάποια χρόνια να ακολουθήσουν τη διαδικασία για να πάρουν και οι ίδιοι την Βρετανική υπηκότητα. Είναι μία ακριβή και κουραστική διαδικασία, προϋποθέτει και εξετάσεις, αλλά σίγουρα αξίζει για την ψυχική ηρεμία μας!

   Εύχομαι να σας βοήθησα.
   Με το καλό να δείτε το εγγονάκι σας! Η μαμά μου έχει κάνει το Λονδίνο-Αθήνα ίδιο με το Αθήνα-Παγκράτι! Εύχομαι να πάρετε κι εσείς τις ίδιες χαρές!

   Ελίζα

 6. Διαφωτιστικοτατο το αρθρο please γνωριζεις που μπορω να βρω πληροφοριες σχετικα με το τι ισχυει με εκπαιδευτικο συστηματγια τα παιδια δημοτικου μεταναστων στη σκωτια δεδομενου οτι δεν γνωριζουν τη γλωσσα?προγραμματιζουμε μετακινηση εκει με τον αντρα μου καλη δυναμη σε ολους τους ελληνες που πηραν την αποφαση για το μεγαλο αυτο βημα και σε σενα να χαιρεσαι τα παιδακια σου:-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s